Pavļuts: AAE ir interese par Latvijas kokapstrādi un ostām (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) uzņēmējiem ir liela interese par ostu biznesu Latvijā un kokapstrādes uzņēmumu piedāvājumu. Tāpat AAE aviosabiedrības ir ieinteresētas kopīgos lidojumos sadarbībā ar Latvijas aviosabiedrību «airBaltic», sacīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

«Valdības līmenī sarunas AAE ritēja vispārīgā iepazīšanās līmenī, par konkrētu sadarbību sarunas risinās uzņēmēju līmenī,» sacīja Pavļuts.

Viņš piebilda, ka Dubaijas brīvostas Džabel Ali, kas ir trešā lielākā konteineru osta pasaulē, operators «DP World» interesējās par iespējamiem projektiem Latvijā, kā arī par brīvām teritorijām, ko varētu piedāvāt Rīgas brīvosta. Tāpat AAE uzņēmējiem ir detalizēta interese par Latvijas kokrūpnieku piedāvājumu, līdz pat piedāvātajām cenām.

Ar investīcijām nesteidzas

«Kļuvis skaidrs, ka AAE aviosabiedrības »Emirates Airlines« un »Etihad Airways« ir ieinteresētas kopīgos lidojumos ar »airBaltic« pēc kodu dalīšanas (»code-share«) principa. Par šo aviosabiedrību kā stratēģisko investoru piesaisti »airBaltic« pagaidām vēl nevaram runāt, bet vēl jau ir tikšanās arī ar Kataras aviosabiedrību »Qatar Airways«,» skaidroja Pavļuts.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) šodien Kataras galvaspilsētā Dohā tiksies ar Kataras emīru šeihu Hamadu bin Halifu al Tani un Kataras premjerministru šeihu Hamadu bin Džasimu al Tani.

Tikšanās laikā tiks noslēgti saprašanās memorandi starp Latvijas un Kataras ārlietu un ekonomikas ministrijām. Šodien turpināsies arī Latvijas-Kataras biznesa forums, ko organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sadarbībā ar Kataras Tirdzniecības un rūpniecības kameru.

Vizīte AAE - Latvijas iniciatīva

Savukārt trešdien, 14.martā, premjeram Dohā plānotas tikšanās ar Kataras valsts enerģētikas un rūpniecības ministru Mohamedu Salehu Abdullu al Sadu, kompānijas «Qatargas», investīciju kompānijas «Qatar Holding», lidsabiedrības «Qatar Airways», Kataras valdībai piederošās kompānijas «Al Addyiar Real Estate Investment» un Dohas ostas pārvaldes pārstāvjiem.

Latvijai ir ļoti veiksmīgs ģeogrāfiskais izvietojums, kas nodrošina labas biznesa priekšrocības reģionā, 12.martā atklājot Dubaijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras organizēto Latvijas-AAE biznesa forumu, uzsvēris Dombrovskis.

Uzrunājot sanākušos arābu uzņēmējus, Dombrovskis norādījis, ka viens no svarīgākajiem aspektiem ir valsts ģeogrāfiskais novietojums, kas to arī padara par ekonomiski pievilcīgu un veiksmīgu. Latvija ir ceļš uz Rietumeiropu, Skandināvijas valstīm vai Krieviju, uzsvēra premjers, Latviju salīdzinot ar «Bābeles torni Ziemeļeiropā».

Delegācijā daudzu nozareu uzņēmēji

Kā ziņots, vizītē uz Vidējiem Austrumiem premjeru pavada 43 uzņēmēju delegācija, kas pārstāv 33 uzņēmumus no izglītības, finanšu, IT, kokapstrādes, transporta un loģistikas, būvniecības un nekustamā īpašuma, enerģētikas, metālapstrādes, pārtikas ražošanas, medicīnas pakalpojumu un citām jomām.

Šī vizīte tiek organizēta pēc Latvijas puses iniciatīvas, lai meklētu jaunus eksporta tirgus Latvijas ražotājiem un piesaistītu Latvijai jaunas investīcijas.

AAE un Katara izvēlētas kā vizītes mērķi, ņemot vērā, ka šo valstu stratēģija vērsta uz investīciju izvietošanu citās valstīs. Papildus sadarbībai ar tradicionālajiem tirdzniecības partneriem Eiropas Savienībā un ASV Latvija ir ieinteresēta attīstīt sadarbību ar jauniem reģioniem, kuru ekonomiskais potenciāls un ietekme pasaules ekonomikā ar katru gadu nostiprinās.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu