Pērn Latvijas alus eksports audzis par 70%

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Aizvadītajā gadā Latvijas alus darītavu eksporta apjoms salīdzinājumā ar 2010.gadu ir pieaudzis par aptuveni 70%, pastāstīja alus darītavas AS «Aldaris» komunikāciju direktore Laura Krastiņa.

«Nenoliedzami, ka saspringtā ekonomiskā situācija ir atstājusi iespaidu uz alus dzeršanas kultūru Latvijā, līdz ar to alus darītavas, lai uzlabotu savus finanšu rādītājus, pastiprinātu uzmanību pievērsušas eksportam,» sacīja Krastiņa.

Viņa norādīja, ka gandrīz 90% alus pērn eksportēts uz Lietuvu un Igauniju, savukārt pārējais alus daudzums eksportēts uz valstīm, kurās strauji pieaug latviešu skaits, - Īriju, Lielbritāniju, ASV, Kanādu.

Jautāta par uzņēmuma eksporta stratēģiju 2012.gadam, Krastiņa norādīja, ka tā netiks mainīta, lai gan «Aldaris» izskatīs iespēju apgūt jaunus tirgus, kuri gan «ikvienā valstī ir diezgan noslēgti un kuros ir visai sarežģīti ielauzties».

Kā atzina Alus darītāju asociācijas vadītāja un «Aldara» valdes priekšsēdētāja Ināra Šure, kopumā pērn alus patēriņš uz vienu cilvēku Latvijā pieaudzis par 15%.

«Pēc oficiālajiem tirgus datiem, Latvijā 2010.gadā alus patēriņš bija aptuveni 70 litri uz vienu cilvēku, savukārt 2011.gadā vidējais patēriņš ir aptuveni 81 litrs. Līdz ar to pietuvojamies kaimiņvalstu līmenim, kur Lietuvā un Igaunijā tas ir attiecīgi 83,4 litri un 85,4 litri,» sacīja Šure, akcentējot, ka alus nozare saglabājusi stabilas pozīcijas, pateicoties tieši eksportam.

Kā ziņots, «Aldara» peļņa 2010.gadā bijusi 1,11 miljoni latu, savukārt apgrozījums izaudzis līdz 32,2 miljoniem latu. 2009.gadā apgrozījums bija 27,3 miljoni latu.

Aizvadītā gada finanšu radītājus uzņēmums vēl nav publiskojis.

«Aldaris» dibināts 1865.gadā un patlaban ir Dānijas alus ražotāja «Calsberg» grupas uzņēmums. «Carlsberg» kontrolē uzņēmumu «Baltic Beverages Holding», kam pieder 19 alus darītavas septiņās Austrumeiropas valstīs, tostarp arī «Aldaris» Latvijā. Aldara produktu portfelī ir aptuveni 50 dažādu dzērienu, kas pārstāv piecas grupas - alu, dzeramo ūdeni, alkoholiskos kokteiļus, bezalkoholiskos dzērienus un enerģijas dzērienus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu