Uzņēmumi prognozē, ka ekonomikas lejupslīde pastiprināsies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gandrīz puse jeb 48% uzņēmumu vadītāju visā pasaulē uzskata, ka ekonomikas lejupslīde nākamajos 12 mēnešos pastiprināsies, liecina auditorkompānijas «PricewaterhouseCoopers» (PwC) 15. ikgadējās aptaujas «Global CEO Survey» rezultāti.

Tikai 15% respondentu izteica pārliecību, ka situācija pasaules ekonomikā uzlabosies.

«Uzņēmumu vadītāju pārliecība ir ievērojami samazinājusies, jo viņi saskaras ar recesijas izraisītajām sekām. Viņi ir vīlušies procesos, kas notiek globālajā ekonomikā, un tempā, kādā notiek atveseļošanās. Optimisms, kas pastāvīgi audzis kopš 2008.gada, nu ir sācis sarukt,» komentē PwC priekšsēdētājs Deniss Nellijs.

PwC Latvijas uzņēmuma vadošais partneris Ahmeds Šarhs norāda, ka arī Latvija ir atkarīga no notikumiem un pavērsieniem pasaules ekonomikā. Tie ir ietekmējuši ne tikai valdības, bet arī uzņēmumu vadītāju rīcību un lēmumus. Viņš vērtē, ka Latvijas valdība ir daudz paveikusi, lai uzlabotu valsts ekonomisko situāciju. Patlaban valsts ir stabilā pozīcijā, lai pārvarētu draudošo ekonomisko lejupslīdi.

«Kaut arī jebkura lejupslīde ir izaicinājums, Latvija ir labākā stāvoklī nekā citu Eiropas valstu ekonomikas, un mēs ticam, ka jebkura globālā lejupslīde Latvijā tiks labi pārvaldīta. Par vienu lietu mēs varam būt droši - uzņēmumu vadītāji Latvijā ir labi sagatavojušies, lai padarītu savu uzņēmējdarbību efektīvāku un izdzīvotu,» komentē Šarhs.

Par spīti prognozēm, daudzi gatavi investīcijām

No aptaujātajiem 1258 uzņēmumu vadītājiem visā pasaulē 40% bija «ļoti pārliecināti» par ieņēmumu pieaugumu savos uzņēmumos nākamo 12 mēnešu laikā. Pēc PwC secinātā, tas liecina, ka uzņēmumi ir iemācījušies veiksmīgi darboties sarežģītos un nestabilos ekonomikas apstākļos.

Visbūtiskāk vadītāju pārliecība par izaugsmi ir samazinājusies Rietumeiropā. Tikai ceturtdaļa aptaujāto Eiropas uzņēmumu vadītāju bijuši «ļoti pārliecināti» par ieņēmumu pieaugumu. 2011.gadā par to bija ļoti pārliecināti gandrīz 40% aptaujāto. Pārliecība par īstermiņa izaugsmi no 54% 2011.gadā līdz 42% kritusies arī Āzijas un Klusā okeāna reģiona vadītāju vidū. Šajā reģionā vislielāko optimisma samazinājumu piedzīvojusi Ķīna.

Vadītāju pārliecība ir mazinājusies arī par ilgtermiņa izaugsmes perspektīvām - 46% aptaujāto apgalvoja, ka ir «ļoti pārliecināti» par attīstības iespējām tuvākajos trīs gados. Uzņēmumu vadītāji Rietumeiropā un Latīņamerikā bija vismazāk pārliecināti par ilgtermiņa izaugsmi, kamēr vairākums Ziemeļamerikas uzņēmumu vadītāju bija noskaņoti ļoti optimistiski.

Lai gan uzņēmumu vadītāji ir pesimistiski par ekonomisko situāciju, aptauja rāda, ka vairāk nekā puse aptaujāto nākamo 12 mēnešu laikā plāno palielināt darbinieku skaitu. Šis rādītājs ir atšķirīgs dažādās nozarēs - vislielākās iespējas piesaistīt jaunus darbiniekus saskata izklaides un mediju nozares pārstāvji.

Uztrauc nenoteiktība

Aptaujas dati liecina, ka vadītājus visā pasaulē visvairāk uztrauc nenoteiktā ekonomiskā izaugsme - to minējuši 80% aptaujāto. Tālāk seko valdības reakcija uz fiskālo deficītu un parādu nastu, ko minējuši 66%, nestabilais kapitāla tirgus - 64%, valūtas kursu svārstības - 58%, kā arī pārlieka tirgus regulatoru iejaukšanās uzņēmējdarbībā - 56%.

Savukārt kā galvenais izaugsmes drauds tiek minēts potenciālais nodokļu palielinājums - to minējuši 55%. Tālāk seko pircēju patēriņa ieradumu un uzvedības izmaiņas - 50%, enerģijas izmaksas - 46%, nespēja finansēt pieaugumu - 40%, tirgus jaunpienācēji - 38%.

Gandrīz trešdaļa respondentu par labākajām stratēģiskās izaugsmes iespējām nākamo 12 mēnešu laikā uzskata esošās tirgus daļas palielināšanu, kā arī jaunu produktu un pakalpojumu attīstīšanu. 18% aptaujāto uzņēmumu vadītāju izaugsmes iespējas saredz jaunu tirgu apgūšanā, savukārt 10% - kopuzņēmumu un alianšu veidošanā.

Iespējas redz jaunos tirgos

Uzņēmumu vadītāji jaunattīstības tirgos joprojām saskata būtiskas izaugsmes iespējas, informē PwC. Kopumā 59% vadītāju piekrita, ka attīstības tirgi ir svarīgāki uzņēmumu nākotnes izaugsmei nekā attīstītās ekonomikas. Visbiežāk izaugsmes plānos tika minētas BRIC valstis - Brazīlija, Krievija, Indija un Ķīna, kā arī ASV un Vācija. Kopumā tika nosauktas vairāk nekā 60 dažādas valstis.

Lai arī izmaksu samazināšana joprojām ir svarīga, tās nozīme ir mazinājusies, liecina pētījums. Šogad 76% aptaujāto vadītāju atzīmēja, ka ir samazinājuši izmaksas pēdējo 12 mēnešu laikā, savukārt iepriekšējā gadā tā norādīja 84%. Saskaņā ar PwC informāciju 66% atbildējuši, ka viņi to varētu darīt nākamo 12 mēnešu laikā.

Labus darbiniekus var atrast

Jautājumā par darbinieku piesaistīšanu 30% aptaujāto apgalvojuši, ka ir «ļoti pārliecināti» par labāko darbinieku pieejamību, lai realizētu sava uzņēmuma stratēģiju, savukārt 43% uzskata, ka ir kļuvis sarežģītāk nolīgt darbinieku savā nozarē. Lielākais izaicinājums ir piesaistīt un noturēt vidējā līmeņa vadītājus ar augstu potenciālu, tālāk seko kvalificēti ražošanas darbinieki un jaunākie strādnieki. Šī problēma skar visas nozares, pat tās, kurām nepieciešami dažādas pieredzes līmeņa un izglītības darbinieki, piemēram, rūpnieciskā ražošana un farmācijas nozare, norāda PwC.

Neraugoties uz ekonomikas gauso tempu, uzņēmumi ir atsākuši darbinieku piesaisti. Vairāk nekā puse uzņēmumu vadītāju apgalvoja, ka pēdējo 12 mēnešu laikā ir palielinājuši darbinieku skaitu savā uzņēmumā, un apmēram tikpat plāno turpināt iesākto arī nākamajā periodā. Tikai 18% uzņēmumu vadītāju plāno samazināt darbinieku skaitu nākamajā gadā.

PwC 15.ikgadējā aptaujā veiktas 1258 intervijas 60 pasaules valstīs. Aptauja notika 2011.gada pēdējā ceturksnī. Rietumeiropā tika veikta 291 intervija, Āzijas un Klusā okeāna valstīs - 440, Latīņamerikā - 150, Ziemeļamerikā - 236, Centrāleiropā un Austrumeiropā - 88, Tuvajos Austrumos un Āfrikā - 58 intervijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu