Ažiotāžai par Swedbank nav pamata

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz ar dažu «labvēļu» mākslīgi radīto ažiotāžu sociālajos tīklos, pastiprināti novērojama klientu naudas izņemšana no «Swedbank» bankas automātiem. Zviedrijas un Latvijas banku uzraugi svētdien apliecināja, ka banka ir stabila un baumas ir mākslīgi radītas. Bankas pārstāve Jakubovksa izteicās, ka reālā darbība ikdienā ir faktors, kas vislabāk var kliedēt baumas, piebilstot, ka aktīvi tiek papildināti naudas krājumi bankomātos.

(Ziņa papildināta ar video.)

FKTK priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis sacīja, ka FKTK ir informēta par absurdajām baumām un ažiotāžu, kas vairākās Latvijas pilsētās radušās par bankas darbu.

Brazovskis piebilda, ka sadarbībā ar apsardzes pakalpojumu kompāniju «G4S» tiek nodrošināta operatīva naudas piegāde no Rīgas uz tiem «Swedbank» bankomātiem, kuros tā ir beigusies. «Rīt strādās visas »Swedbank« filiāles un visi bankomāti, tiks apkalpoti visi bankas klienti,» sacīja Brazovskis.

Arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts sociālajā tīklā twitter.com norāda, ka «Swedbank» ir stabila un naudas pietiks visiem, kas vēlēsies. Bankas kapitāla pietiekamība ir 23%, bet likviditāte - 52%, viņš vēsta. FKTK un Latvijas Banka komunicēs ar sabiedrību, piebilst ministrs, informējot, ka panikas avoti tiks noskaidroti.

Zviedrijas banku uzraugs U.Cērps: bankas stāvoklis ir stabils

Cērps svētdien telefonintervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Panorāma» teica, ka visas četras lielās sistēmiski svarīgās Zviedrijas bankas, tostarp «Swedbank», ir pietiekami labi kapitalizētas un to finanšu stāvoklis ir stabils. Pēc viņa teiktā, Zviedrijā Latvijā izraisītā ažiotāža nav manīta, un, ja arī tā ir pieminēta Zviedrijas medijos, tā manīta tikai kā «īpatnējs notikums Latvijā».

Cērps apliecināja, ka Zviedrijā nekāda satraukuma saistībā ar «Swedbank» nav, un pauda neizpratni par to, kas izplatījis baumas Latvijā. «Sistēmiski svarīgās bankas Zviedrijā tiek atbilstoši uzraudzītas, to kapitāla situācija ir atbilstoša,» viņš sacīja, uzsverot, ka «Swedbank» ir stabila banka un spēj tikt galā ar vēl smagāku ekonomisko situāciju, nekā pašlaik ir Zviedrijā.

Drošības policijā informēja, ka tiesībsargi ir informēti par izplatītajām baumām, kurām nav nekāda loģiska pamatojuma. Ņemot vērā, ka cilvēki šovakar no bankas izņem lielākas summas par situāciju ir informēta Valsts policija, lai uzraudzītu situāciju.

Swedbanka: ažiotāžai nav pamata

«No piektdienas [9.decembra] vērojām, ka cilvēki sāka jautāt par dažāda veida baumām, ne tikai nepatiesām, bet arī visai absurdām. Rēķināmies, ka jebkuras tenkas par finanšu tirgu un bankām cilvēki šobrīd uztver īpaši emocionāli, jo uztveri ietekmē gan nesenā »Latvijas Krājbankas« slēgšana, gan satraucošu virsrakstu plūsma par Eiropu un eiro zonu. Emocionalitātei, kā banka, atbildām ar racionalitāti - piepildām bankomātus un aktīvi strādājam filiālēs, lai sniegtu cilvēkiem tos pakalpojumus, kurus viņi grib saņemt,» sacīja Swedbank pārstāve Jakubovska.

Viņa arī uzsvēra - tā kā baumu iespaidā klientu aktivitāte ir lielāka nekā parasti svētdienas vakaros, «Swedbank» pastiprināti monitorē situāciju bankomātos, lai tie nepārtraukti būtu piepildīti. «Objektīvā informācija un bankas reālā darbība ikdienā ir tas faktors, kas vislabāk var kliedēt kādas baumas,» piebilda Jakubovska.

Tāpat Jakubovska atzīmēja, ka pirmdien, 12.decembrī, «Swedbank» paredzējusi dažas minūtes ātrāk vērt vaļā filiāles, lai bankas klientiem, kuriem būs interese, nebūtu jāstāv aiz durvīm.

Vienlaikus Jakubovska uzsvēra, ka runām par «Swedbank» darbības problēmām Zviedrijā un Igaunijā, kas izplatās Latvijā, nav pamata un «Swedbank» Zviedrijā, kā arī Igaunijā, strādā kā parasti.

Arī Zviedrijas Swedbank preses daļas vadītāja Anna Sundblāda (Anna Sundblad) apliecinājusi, ka Latvijas iedzīvotāju panikai nav pamata.

Tiesībsargājošās iestādes meklē baumotāju

«FKTK sadarbojas ar »Swedbank«, par baumām jau ir informētas arī tiesībsargājošās iestādes un esmu pārliecināts, ka tās operatīvi noskaidros baumu avotu un baumu avots tiks sodīts atbilstoši likumam. »Swedbank« pietiek līdzekļu gan darbam normālā režīmā, gan arī šādā nestandarta situācijā. Banka ir gatava izpildīt visas savas saistības pret klientiem,» uzsvēra FKTK vadītājs Brazovskis.

Brazovskis piebilda, ka sadarbībā ar apsardzes pakalpojumu kompāniju «G4S» tiek nodrošināta operatīva naudas piegāde no Rīgas uz tiem «Swedbank» bankomātiem, kuros tā ir beigusies. «Rīt strādās visas »Swedbank« filiāles un visi bankomāti, tiks apkalpoti visi bankas klienti,» sacīja Brazovskis.

Drošības policijā informēja, ka tiesībsargi ir informēti par izplatītajām baumām, kurām nav nekāda loģiska pamatojuma. Ņemot vērā, ka cilvēki šovakar no bankas izņem lielākas summas par situāciju ir informēta Valsts policija, lai uzraudzītu situāciju.

Valsts policijas vadītājs Ints Ķuzis uzsvēra, ka policijas rīcībā nav nekādas informācijas, kas liecinātu, ka izplatītajām baumām varētu būt jebkāds pamats. Policija ir uzdevusi savām patruļvienībām pastiprināti patrulēt pie bankomātiem, lai uzraudzītu situāciju.

Svētdien rindas pie «Swedbank» bankomātiem izveidojušās daudzās Latvijas vietās, tostarp Rīgā, Tukumā, Ventspilī, Dobelē.

Par Swedbank

Pēc aktīvu apmēra «Swedbank» ir lielākā banka Latvijā. Banka ir zviedru bankas meitasuzņēmums.

Swedbank darbības pirmsākumi ir meklējami 1820. gadā, kad Zviedrijā savu darbību sāka krājbankas. Kopumā banki ir 9,8 miljoni klientu - privātpersonu un 631 000 klientu - uzņēmumu, kurus apkalpojam 319 filiālēs Zviedrijā un 215 filiālēs Baltijas valstīs. Koncerns ir pārstāvēts arī Kopenhāgenā, Helsinkos, Kaļiņingradā, Luksemburgā, Marbellā, Maskavā, Ņujorkā, Oslo, Šanhajā, Sanktpēterburgā, Ukrainā.

2011. gada 30. septembrī aktīvu vērtība bija 1 886 miljardi Zviedrijas kronu, un nodarbināti aptuveni 17 000 darbinieku.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu