Pēc ilgiem pūliņiem beidzot pieņem "nulles deklarāciju"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien kā steidzamu otrajā un galīgajā lasījumā vienbalsīgi pieņēma jauno Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas jeb tā dēvēto "nulles deklarācijas" likumu, kas paredz sākumdeklarēšanās ieviešanu un iespēju legalizēt ienākumus. No 1.marta fiziskajām personām ar rocību virs 50 minimālajām mēnešalgām jeb 10 000 latu būs jādeklarē savs mantiskais stāvoklis.

Pievienota pēdējā apakšnodaļa un video.

Kā skaidroja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V), šis likumprojekts pamatā paredz trīs nozīmīgas lietas - deklarēšanos, līdzekļu legalizāciju un skaidrās naudas iemaksu kredītiestādēs.

Kā uzrādīt skaidras naudas līdzekļus, vēl lems

Paredzēts, ka deklarācijas būs jāiesniedz no nākamā gada 1.marta līdz 1.jūnijam, savukārt laiku un veidu, kā iedzīvotājiem būs vienlaicīgi jāveic skaidrās naudas iemaksa kredītiestādē, noteiks Ministru kabinets, kuram līdz 1.februārim būs jāsagatavo attiecīgs noteikumu projekts.

Šos Ministru kabineta noteikumus valdība iesniegs izvērtēšanai deputātiem janvārī pirms to pieņemšanas. Valdība varētu izvēlēties, kurā datumā būtu jāveic šī skaidrās naudas iemaksa, un tas varētu būt 1.martā vai 1.jūnijā. Iepriekš bija paredzēts, ka šī iemaksa būs jāveic līdz 31.decembrim un naudu nevarēs izņemt ātrāk kā 1.janvārī.

Deklarācija jāiesniedz no 1.marta

Reirs norādīja, ka iedzīvotājiem, kas vēlēsies veikt sākumdeklarēšanos, uz 1.janvāri būs jāfiksē savs mantiskais stāvoklis - vai nu galvā, vai uz papīra, vai elektroniski, lai no 1.marta to visu varētu atspoguļot deklarācijā.

Nebūs jādeklarē īpašumi, kas jau ir reģistrēti valsts reģistros, piemēram, automašīnas, zeme, dzīvoklis, bet jādeklarē būtu īpašumi ārzemēs, akcijas un citi, kuru vērtība pārsniedz 10 000 latu, kā arī skaidrā nauda, kas lielāka par šo summu.

Samaksājot 15%, drīkstēs legalizēt ienākumus

Likumā iekļauta arī norma, kas paredz, ka, samaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 15% apmērā, varēs legalizēt ienākumus, kas gūti laika periodā no 1991.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 31.decembrim. Nodoklis būs jāsamaksā 30 dienu laikā pēc deklarācijas iesniegšanas, un maksājumu varēs sadalīt trīs maksājumu reizēs, ja nodokļa kopsumma pārsniegs 1500 latu.

Sākumdeklarēšana neattieksies uz valsts amatpersonām, kas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniedz ikgadējo deklarāciju, taču šīm personām būs saistošs nosacījums par skaidras naudas uzkrājumu, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, iemaksu kredītiestādē.

Nelegālos ienākumus nevarēšot deklarēt

Reirs arī norādīja, ka legalizēt varēs tikai tos ienākumus, uz kuriem attiecas likums par iedzīvotāju ienākuma nodokli. "Nevarēs legalizēt negodīgi vai noziedzīgi iegūtus līdzekļus, piemēram, kas iegūti no narkotiku vai ieroču tirdzniecības," viņš piebilda.

Komisijas priekšsēdētājs arī skaidroja, ka šis likums nav tik daudz vērsts uz pagātni, bet gan uz to, lai nerastos problēmas nākotnē, jo, ja izdevumi būs bijuši lielāki par ieņēmumiem, cilvēkiem būs jāpierāda, no kurienes ņemti līdzekļi.

Mantiskā stāvokļa deklarāciju būs jāiesniedz Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, fiziskām personām, kurām izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja vai pastāvīgās uzturēšanās apliecība un kuras uz nākamā gada 1.janvāri atbildīs vismaz vienam no izvirzītajiem kritērijiem.

Deklarācija būs jāsniedz, ja personai ārvalstīs īpašumā vai kopīpašumā ir nekustamais īpašums, kā arī tad, ja personai Latvijā vai ārvalstīs ir tiesības uz nekustamo īpašumu, kas vēl nav ierakstīts zemesgrāmatā.

Jādeklarē īpašumi, kas dārgāki par 10 000 latu, arī summas, kas pārsniedz to

Tāpat jādeklarējas, ja personai ārvalstīs īpašumā vai kopīpašumā ir sauszemes, ūdens vai gaisa transportlīdzeklis vai tā Latvijā vai ārvalstīs ieguvusi īpašumā transportlīdzekli, kas nav reģistrēts Latvijas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un kura iegādes vērtība pārsniedz 10 000 latu.

Deklarāciju būs pamats sniegt personai, kuras īpašumā ir finanšu instrumenti, kas ir iekļauti Latvijā reģistrētā regulētajā tirgū, un šo finanšu instrumentu tirgus vērtība pārsniedz 10 000 latu.

Deklarācija arī jāiesniedz, ja īpašumā Latvijā vai ārvalstīs ir kapitāla daļas, līdzdalības daļas komercsabiedrībās vai kooperatīvo sabiedrību pajas neatkarīgi no tā, vai sabiedrība reģistrēta Latvijā vai ārvalstīs, un šo finanšu instrumentu vērtība pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa uz 2012.gada 1.janvāri.

Tāpat viens no kritērijiem būs - ja personas skaidras vai bezskaidras naudas uzkrājumu kopējā summa Latvijā vai ārvalstīs pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā. Kritērijs ir arī privātajos pensiju fondos veiktās iemaksas vai veikto dzīvības apdrošināšanas (ar uzkrāšanu) prēmiju maksājums Latvijā vai ārvalstīs, ja to kopējā summa pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā.

Deklarācija jāiesniedz, ja ir lieli kredīti

Deklarācija jāiesniedz, ja personai Latvijā vai ārvalstīs ir neatmaksāti aizņēmumi (kredīti) vai citas parādsaistības, kuru kopējā summa pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā, kā arī tad, ja persona Latvijā vai ārvalstīs izsniegusi aizdevumus vai citus prasījumus, kuru kopējā neatmaksātā (neatgūtā) summa pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā.

Kritērijs deklarācijas iesniegšanai būs arī situācija, ja personai īpašumā Latvijā vai ārvalstīs ir iepriekš neminēts īpašums (antikvāri, mākslas vai kolekcijas priekšmeti, dārgmetālu suverēni u.c.), kura kopējā vērtība, pēc personas ieskatiem, pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā.

"Vienotība": Sākumdeklarēšanās būs spēcīgs ierocis ēnu ekonomikas apkarošanā

Saeimā šodien pieņemtais Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas jeb tā dēvētais "nulles deklarācijas" likums kalpos par būtisku ieroci ēnu ekonomikas apkarošanā, uzskata "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti.

"Jaunais likums uzliek pienākumu iedzīvotājiem deklarēt savu mantu un fiksēt skaidras naudas apjomu, tādējādi ierobežojot pelēko ekonomiku, kas kropļo konkurenci un traucē korupcijas apkarošanai," norāda Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V).

"Vienotība" uzsver, ka sākumdeklarēšanās likuma pieņemšana ir vēsturisks brīdis. Ar šo balsojumu Saeima pabeigusi darbu, kas sākts pirms vairāk nekā piecpadsmit gadiem un bijis nozīmīgs kopš Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu