SM pārņem "airBaltic" privātā akcionāra kapitāldaļas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Satiksmes ministrija (SM) uz pirmpirkuma tiesību pamata trešdien iegādājusies AS "Latvijas Krājbanka" ieķīlātās Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" mazākuma akcionāram "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) piederošās "airBaltic" kapitāldaļas. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis sacīja, ka tas ir labākais risinājums no valsts un "Krājbankas" klientu viedokļa.

Kā norāda SM, akcijas iegādātas, lai nodrošinātu valsts interešu ievērošanu atbilstoši Ministru kabineta otrdienas, 29.novembra, lēmumam pieņemt "Krājbankas" izteikto ieķīlāto akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Piedāvājums izteikts pēc vairāku pielīgto aizdevuma noteikumu neizpildes konstatēšanas un pamatots ar nepieciešamību nekavējoties sākt "Krājbankas" kreditoru (noguldītāju) mantisko interešu efektīvu aizstāvību, nepieļaujot bankas mantas aizdevuma un tā atmaksas nodrošinājuma - ķīlu - vērtības samazinājumu.

Atbilstoši valdības lēmumam SM iegādājās "Krājbankai" piederošo ķīlu - 47,2 % "airBaltic" akciju par nominālvērtību 224 453 lati, tādējādi valstij kļūstot par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieku.

Valdība, pieņemot lēmumu, ņēma vērā finanšu konsultanta "Prudentia" un SM konstatētos riskus turpmākai "airBaltic" attīstībai un valsts interešu aizstāvībai saistībā ar "Snoras" bankas maksātnespēju un "Krājbankas" darbības apturēšanu, jo tām ir izšķiroša ietekme "airBaltic" mazākuma akcionāra BAS maksātspējas nodrošināšanā.

Atbilstoši "Prudentia" veiktajai analīzei pastāv būtiski riski, ka BAS nevarēs pildīt 3.oktobrī noslēgto vienošanos par "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu.

Lai BAS finansiālās problēmas netraucētu valstij ieguldīt līdzekļus "airBaltic" pamatkapitālā, valdība lēmusi rīkoties proaktīvi valsts interešu aizsardzībai un pārņemt kontroli "airBaltic".

Dombrovskis: lēmums pieņemts visu interesēs

Lēmums pārņemt Latvijas nacionālo aviokompāniju "airBaltic" ir gan valsts interesēs, gan arī "Latvijas Krājbankas" klientiem izdevīgākais risinājums, Ministru prezidenta Valda Dombrovska viedokli pauda premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Viņš atzīmēja, lai finansētu "airBaltic" akciju iegādi, valdība jau otrdien, 29.novembrī, nolēma palielināt šā gada budžeta apropriāciju un tam piekritusi arī Saeimas atbildīgā komisija. Panke arī uzsvēra, ka lēmumam par "airBaltic" akciju iegādi nebūs ietekmes uz nākamā gada budžetu un tā konsolidācijas apmēru.

Jau vakar ziņojām, ka valdība bija sākusi sagatavošanās darbus, lai valsts nepieciešamības gadījumā pārņemtu lidsabiedrības "airBaltic" privātajam akcionāram piederošās kapitāla daļas un veiktu turpmākos ieguldījumus kompānijā.

Tāpat šāds solis jau tika pārrunāts ar Saeimas Budžeta un finanšu komisiju, kas, visticamāk, konceptuāli atbalstījusi "airBaltic" akciju pārņemšanu un Satiksmes ministrijas (SM) šā gada budžeta apropriāciju jeb noteiktam mērķim atvēlamās naudas summas palielināšanu.

Valdība "airBaltic" jau ieguldījusi 16 miljonus latu, bet privātais akcionārs - 14 miljonus latu. Iepriekš slēgtais līgums paredz, ka līdz 15.decembrim valsts ieguldīs vēl 41,6 miljonus latu, bet privātais akcionārs - 37,7 miljonus latu.

Ja BAS finansējumu neatrod, valdībai būs jāizlemj, vai turpināt līdzekļu iepludināšanu lidsabiedrībā un segt arī privātā akcionāra saistības, vai arī meklēt kādu citu finansētāju, kas veiks ieguldījumu kompānijas pamatkapitālā. "airBaltic" akcionāru sapulcei par pamatkapitāla palielināšanu vajadzētu notikt 22.decembrī.

Kā norāda SM, 3.oktobra vienošanās starp "airBaltic" akcionāriem paliek spēkā - saskaņā ar to valsts turpinās ieguldīt līdzekļus lidsabiedrībā atbilstoši "airBaltic" biznesa plānam, kuru plānots virzīt izskatīšanai nākamajā valdības sēdē.

Atbilstoši valdības lēmumam satiksmes ministrs ir nosūtījis vēstuli BAS ar aicinājumu turpināt pildīt noslēgto vienošanos un piedalīties jaunajā akciju emisijā 22.decembrī.

Ieņēmumus par "airBaltic" akcijām "Krājbanka" izmantos to noguldītāju prasību apmierināšanai, kuriem atbilstoši likumam kompensācijas neparedz Noguldījumu garantijas fonds.

Valdība, pieņemot lēmumu, ņēma vērā arī Finanšu ministrijas viedokli, ka šis lēmums būtiski neietekmēs 2012.gada budžeta izstrādi - nepieciešamā summa par visu "airBaltic" akciju iegādi tiks segta no Satiksmes ministrijas 2011.gada pašu ieņēmumu atlikumiem, to saskaņojot ar Saeimas Budžeta un finanšu komisiju.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder bijušajam "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu