Lietuva "Snoras" banku likvidēs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas Bankas valde ceturtdien vēlu vakarā nolēma likvidēt nacionalizēto "Snoras" banku un vērsties attiecīgās iestādēs, lai pret to tiktu vērsta bankrota lieta.

"Atklājām to, ko nedomājām atklāt," medijiem sacījis Lietuvas Bankas priekšsēdētājs Vits Vasiļausks.

Bankas īpašumi no gandrīz astoņiem miljardiem litu (1,6 miljardiem latu) esot samazinājušies līdz 3,4 miljardiem litu (693,6 miljoniem latu).

Pazuduši 600 miljoni litu

Esot pazuduši noguldījumi par 600 miljoniem litu (122,4 miljoni latu) ārvalstu bankās, investīcijas Kaimanu salu fondos - par 550 miljonu litu (112,2 miljoniem latu). "To vienkārši nav," teicis Vasiļausks.

"Nav cita veida, kā risināt problēmu, - ["Snoras"] banka jālikvidē," sacījis Lietuvas Bankas vadītājs.

Viņš piebildis, ka, nacionalizējot banku, vēl cerēts, ka to varēs restrukturizēt.

Cilvēki varēs saņemt kompensācijas

Lietuvas Bankas valde arī atcēla iepriekš pieņemtos lēmumus, ar kuriem bankai "Snoras" tika atļauts veikt atsevišķas operācijas. Tas nozīmē, ka sāks darboties noguldījumu garantēšanas mehānisms, un fiziskās un juridiskās personas varēs saņemt kompensācijas par saviem bankā "Snoras" noguldītajiem līdzekļiem līdz 345 280 litu (70 437 latu) apmērā, kā to paredz likums. Šie līdzekļi ir jāizmaksā 20 darba dienu laikā, taču šis termiņš var tikt pagarināts par 10 dienām.

"Tagad, kad mēs esam konstatējuši "caurumu" 3,4 miljardu litu (694 miljonu latu) apmērā, patiešām nav vērts tērēt nodokļu maksātāju naudu par lidmašīnu, kas nelidos," sacīja Vasiļausks.

Kad tiesa ierosinās lietu par "Snoras" bankrotu, bankai tiks atņemta darbības licence, informēja Lietuvas Banka. Tā gatavojas iesniegt prasību par "Snoras" bankrotu Viļņas apgabaltiesā.

Kā ziņots, Latvijas amatpersonas iepriekš apgalvoja, ka augstā līmenī risina sarunas ar Lietuvu, lai tā glābtu "Snoras" banku un arī tās meitasuzņēmumu AS "Latvijas Krājbanka".

Kā norāda portāls "Balsas.lt", Lietuvas Bankas valde sīki izanalizējusi pagaidu administratora Saimona Frīklija norādītos iespējamos bankas darbības glābšanas modeļus - valsts finanšu ieguldīšanu bankas kapitālā un darbības atsākšanu, banku likumā paredzēto iespēju nodot bankas īpašumus un saistības citai jau esošai vai valsts nodibinātai bankai vai bankas sadalīšanu, kas pavērtu iespēju aizsargāt arī neapdrošināto kreditoru intereses.

Kā liecinājusi šo modeļu analīze, visas bankas glābšanas operācijas būtu pārāk riskantas un nodokļu maksātājiem tās izmaksātu krietni dārgāk un ievilktos daudz ilgāk nekā bankas likvidācija.

Līdz ar ceturtdienas lēmumu atsaukti iepriekšējie Lietuvas Bankas valdes lēmumi atļaut veikt dažas bankas operācijas.

Stājoties spēkā Lietuvas Bankas valdes lēmumam, sāks darboties noguldījumu apdrošināšanas mehānisms. Noguldījumi tiks kompensēti likumā paredzētajā kārtībā - par apdrošināmo summu 345 280 litu robežās fiziskajām un juridiskajām personām. Saskaņā ar likumu noguldījumi jākompensē 20 darba dienu laikā. Nepieciešamības gadījumā šis termiņš var tikt pagarināts vēl par 10 darba dienām.

Jautāta, vai ar bankas īpašumu pietiks, lai norēķinātos ar kreditoriem, finanšu ministre Ingrīda Šimonīte norādījusi, ka Lietuvai ir brīvi līdzekļi, kuri šobrīd nav vajadzīgi, pieminot izlaisto obligāciju emisiju. "Neplānojam vērsties pie Starptautiskā Valūtas fonda," piebilda politiķe.

Aizturēti Antonovs un Baranausks

Tikmēr Lielbritānijā saskaņā ar Lietuvas izdoto Eiropas aresta orderi aizturēti "Snoras" bijušie vadītāji Vladimirs Antonovs un Raimonds Baranausks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu