"Krājbankas" garantēto noguldījumu izmaksai nepieciešami 350 miljoni latu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Garantēto noguldījumu izmaksai "Latvijas Krājbankas" klientiem varētu būt nepieciešami aptuveni 350 miljoni latu, šovakar Latvijas Televīzijā sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Irēna Krūmane.

"Krājbanka" savu darbību visdrīzāk neturpinās

Garantētā noguldījumu summa ir 100 000 eiro (70 000 latu) uz vienu personu. Krūmane pieļāva, ka šīs summas nāksies izmaksāt, jo "Krājbankas" situācija esot bēdīga un viņa nelolo ilūzijas, ka "Krājbanka" turpinās savu darbību. Vēl gan esot jāsagaida Lietuvas lēmums, ko tā darīs ar "Krājbankas" mātes banku - Lietuvas "Snoras" banku.

Līdzekļi "Krājbankas" klientiem tiks maksāti no Noguldījumu garantiju fonda, kas veidojas no banku iemaksām. Pašlaik šajā fondā esot pieejami 149 miljoni latu, bet pārējie līdzekļi nevis tikšot paņemti no valsts un nodokļu maksātājiem, bet gan tos aizņemsies no Valsts kases. Realizējot "Krājbankas" aktīvus, aizņēmums Valsts kasei tiks atdots, skaidroja Krūmane. Nodokļu maksātāju nauda bankas glābšanai netiks izmantoti, solīja ierēdne.

Paulam tikpat kā nekādu cerību

Krūmane faktiski nedeva cerības, ka visus līdzekļus no "Krājbankas" atgūs arī tie cilvēki, kuriem tur glabājas vairāk par garantētajiem 100 000 eiro, piemēram, maestro Raimonds Pauls, kuram bankā dažādās valūtās glabājas aptuveni 1 miljons eiro.

Cerība gan vienmēr mirstot pēdējā, un vēl esot iespēja, ka pēc veiksmīgas bankas aktīvu realizācijas atrodas līdzekļi arī lielāko noguldījumu atdošanai.

Ierēdne vairākkārt uzsvēra, ka likums neprasa kompensēt lielākos noguldījumus, un ieteica diferencēt riskus un lielāku summu dalīt mazākās daļās, lai glabātu dažādās bankās, kuru Latvijā ir vairāki desmiti.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome pirmdien nolēma apturēt visu "Latvijas Krājbankas" finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums pieņemts, jo bankā konstatēts līdzekļu iztrūkums, par ko informēta Ģenerālprokuratūra.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu