Bērziņš: Plānotais Grieķijas referendums ir ļoti nepatīkams precedents

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Grieķijas plānotais referendums ir ļoti nepatīkams precedents, un neviens tagad nav gatavs paredzēt, kā tas attīstīsies, uzskata Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Viņš cer uz Grieķijas saprātu šā jautājuma risināšanā, ka viņi apzināsies, ko tas nozīmēs nākotnē. "Ja referendums ir ar negatīvu [rezultātu], tas būtībā pasaka visiem pārējiem, ka mēs jūs neņemam vērā," šodien žurnālistiem uzsvēra valsts augstākā amatpersona.

Viņš cer, ka līdzīgi kā Slovākijā, kura sākotnēji nepiekrita piedalīties stabilizācijas fonda izveidē, arī Grieķijā saprāts uzvarēs.

Prezidents cer, ka šī valsts apzināsies sekas, ko referendums var nozīmēt nākotnē. Jautāts, vai tas var izraisīt ekonomiskās krīzes otro vilni, Bērziņš skaidroja, ka tas ir atkarīgs no tautas nobalsošanas rezultāta.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) šodien pēc tikšanās ar Bērziņu mediju pārstāvjiem izteica prognozi, ka negatīva balsojuma gadījumā Grieķija bankrotēs un, iespējams, tiks izslēgta no eirozonas. Viņaprāt, Grieķijas rīcība ir riskanta un var izraisīt negatīvas sekas.

Finanšu tirgos valdīs uztraukums līdz referenduma rezultātu uzzināšanai. Tāpēc Latvija ļoti uzmanīgi prognozēs izaugsmi nākamajā gadā. Valsts nemaina savu virzību uz eiro ieviešanu 2014.gadā, taču Māstrihtas kritēriji attiecībā uz budžeta deficītu ir jāievēro jebkurā gadījumā - iestāsies vai neiestāsies Latvija eirozonā.

Kā ziņots, Grieķijas premjerministrs Georgs Papandreu pirmdien negaidīti paziņoja, ka pagājušajā nedēļā ES samitā panāktā vienošanās par finansiālās palīdzības sniegšanu Atēnām, lai glābtu valsti no draudošā bankrota, tiks nodota apstiprināšanai referendumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu