Zinātnieki: Pasaules ekonomiku pārvalda viena milzīga superkorporācija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Zinātnieki: Pasaules ekonomiku pārvalda viena milzīga superkorporācija

Lai modelētu globālo korporatīvo sistēmu, eksperti apstrādājuši milzīgu datu apjomu, kas atspoguļo īpašuma attiecības starp lielākajām transnacionālajām korporācijām, raksta "New Scientist".

"Realitāte ir tik sarežģīta, ka mums nācās norobežoties no dogmām - tiklab no sazvērestības teorijām, kā no brīvā tirgus teorijas. Mūsu analīze balstīta uz reāliem datiem," stāstījis pētījuma autors, komplekso sistēmu teorētiķis Džeimss Glatfelders.

Kā liecina iepriekšējie pētījumi, lauvas tiesu no pasaules "ekonomiskā pīrāga" dala diezgan neliela kompāniju un banku grupa, atstājot pārējiem tikai druskas. Tomēr agrākajos darbos nav ņemtas vērā netiešās saites - korporāciju attiecības ar meitsabiedrībām un saistītajiem uzņēmumiem.

Pārlūkojot 37 miljonus kompāniju un investoru no visas pasaules, kas ietverti datu bāzē "Orbis Ń" par 2007.gadu, šveiciešu zinātnieki atlasījuši 43 060 kompānijas, kas pieder transnacionālajām korporācijām, un noskaidrojuši to kopējos aktīvus.

Viņi izveidojuši modeli, kas ļauj spriest, kā sadalīta šo transnacionālo korporāciju ekonomiskā ietekme, proti, kā vienas kompānijas kontrolē citas, piemēram, pārvaldot fondus, dalot peļņu un citos veidos.

Tā viņi atklājuši zināmu kodolu, ko veido 1318 kompānijas, kuru savstarpējās saites grūti raksturot citādi kā "asiņu sajaukšanos", norāda izdevums.

Izrādās, katrai no šīm 1318 kompānijām ir ļoti ciešas saites ar vismaz divām citām, bet vidējais saistīto partneru skaits ir 20.

Lai gan šo korporāciju oficiālie ieņēmumi tikko pārsniedz 20% no globālo ieņēmumu kopējā apjoma, tomēr ar savu satelītfirmu starpniecību tās faktiski pārvalda lielāko daļu "reālajā ekonomikā" strādājošo pasaules kompāniju, un to rokās koncentrēti aptuveni 60% no globālo ieņēmumu kopējā apjoma.

Turpinot šķetināt milzīgo īpašuma attiecību tīmekli, zinātnieku komanda noskaidrojusi, ka lielākā daļa finanšu ķēdīšu ved 147 kompāniju virzienā.

To aktīvi savstarpēji krustojas, un faktiski izrādās, ka tas ir kopīpašums, kas nodrošina šim neoficiālajam finanšu konglomerātam kontroli pār 40% globālo korporatīvo bagātību.

Lielākā daļa šo superkorporāciju ir finanšu institūcijas. Pirmajā desmitniekā ierindojušās:

1. "Barclays plc";

2. "Capital Group Companies Inc";

3. "FMR Corporation";

4. AXA;

5. "State Street Corporation";

6. "JP Morgan Chase & Co";

7. "Legal&General Group plc";

8. "Vanguard Group Inc";

9. "UBS AG";

10. "Merrill Lynch & Co Inc".

Kā uzskata pētnieki, protesta akcijas pret globālo kapitālismu, kas ar lozungu "Okupē Volstrītu!" vēršas plašumā visā pasaulē, ir acīmredzama reakcija uz korporāciju varu.

Tiesa gan, zinātnieki nesliecas piekrist demonstrantu apgalvojumiem, ka šīs korporācijas varētu iemantot reālu politisko varu - viņuprāt, to interešu spektrs ir pārāk plašs un atšķirīgs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu