LVĢMC meteoroloģiskā radara informācijai nosaka maksu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) no ceturtdienas uzlicis maksu iepriekš par brīvu pieejamajai meteoroloģiskā radara informācijai, pastāstīja LVĢMC valdes priekšsēdētājs Andris Leitass.

Viņš sacīja, ka no valsts budžeta nauda radara uzturēšanai vairs netiek piešķirta un tā uzturēšanai visas rezerves ir izsmeltas. "Beigušies visi finansiālie un tehniskie resursi, lai varētu turpināt darbināt radaru. Nākamajam gadam vajadzīgi 30 tūkstoši latu," sacīja Leitass.

Viņš gan necer, ka visu naudu varēs iegūt, radara informāciju pārdodot, taču daļu no vajadzīgās summas tas segs.

Radaru pirms vairākiem gadiem iegādājās par valsts naudu, un toreiz bija arī pietiekami līdzekļu, lai iegādātos rezerves daļas pāris gadiem uz priekšu. Nu rezerves izsmeltas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai nav iespēju finansēt radara ekspluatāciju, un, pēc Leitasa teiktā, konsolidācijas apstākļos pat nav ko prasīt tam naudu.

"Lēmums nav patīkams, tas ir nepopulārs, jo cilvēkiem patīk radars," paskaidroja Leitass.

Saskaņā ar LVĢMC mājaslapā publicēto informāciju vienas stundas radara datu aplūkošana maksā 30 santīmu, bet diennakts lietošanas maksa ir 98 santīmi.

Meteoroloģiskā radara informācija, kas iepriekš bija pieejama bez maksas, attēloja nokrišņu intensitāti Latvijā, dati atjaunojās ik desmit minūtes.

Aģentūras BNS novērojumi liecina, ka radara informāciju sabiedrībā plaši lietoja, to integrēja daudzas mājaslapas internetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu