Ventspilī ieviesīs savu valūtu - ventus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ventspilī tiks ieviesta sava valūta "venti", ar ko būs iespējams reāli norēķināties. Tāpat Ventspilij tikšot atvērtas sūtniecības ārvalstīs un realizēti citi koncepcijas "valsts valstī" pasākumi, informēja Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"). Preču un pakalpojumu maiņas procesi Latvijā nav aizliegti un to laikā var mainīties ar "ventu" un kaut vai konfekšu "Gotiņa" papīriņiem, šo Lemberga ieceri savukārt komentēja Latvijas Bankā.

Raksta beigās pievienots LB komentārs, precizēts preses konferences laiks;pievienots video.

Attaisnošot teicienu - valsts valstī

12.oktobrī plkst.11 Rīgā, viesnīcas "Hotel Bergs" konferenču zālē, notiks preses konference. "Prezentēsim, kā mēs plānojam tālāk attīstīt Ventspili un tai skaitā realizēt tādu konceptu, ko mums bieži pārmet, ka mēs esam kā valsts valstī," informēja Lembergs.

"Eiropa un pasaule ir Grieķijas defolta gaidās, līdz ar to zem liela jautājuma ir, vai eiro kā valūta pastāvēs vai arī Eiropas Savienības dalībvalstis atgriezīsies pie nacionālajām valūtām.

Lats ir piesiets eiro. Līdz ar to, kas notiek ar eiro, tas notiek ar latu. Ņemot vērā šo situāciju, mēs Ventspilī ieviešam savu norēķinu valūtu - ventus,"

informēja Ventspils mērs.

Ventspilij jau viss ir savs

Lembergs atgādināja, ka Ventspilij jau ir sava himna un savs karogs. "Mums Ventspilī ir arī savs laiks - mēs esam par 33 minūtēm 34 sekundēm tuvāk Rietumeiropai nekā pārējā Latvija," norādīja Ventspils mērs. Ventspilī jau daudzu gadu garumā tiek ievērota tradīcija, ka Jaunā gada salūts notiek pēc "vietējā" laika - 33 minūtes un 34 sekundes pēc pusnakts.

"Pienācis tāds brīdis, kad mēs atvērsim daudzās valstīs Ventspils sūtniecības, jo jārealizē aktīva ārējā politika, un es ceru, ka mūs atzīs visas pasaules demokrātiskā cilvēce. Preses konferencē, protams, runāsim arī par mūsu iespējām tikt uzņemtiem Apvienoto nāciju organizācijā un tamlīdzīgas lietas, tāpēc visi laipni lūgti piedalīties," ar smaidu piebilda Lembergs.

Lembergs vīlies vēlēšanu rezultātos

"Es, protams, saprotu ka būs daudz pārmetumu, bet mēs neredzam citu variantu. Mēs visi esam ļoti vīlušies vēlēšanu rezultātos un īpaši tajā politiķu liekulībā, neizlēmībā, mantkārībā un amatu kārībā, kas tagad notiek. Nu, nav mums cita varianta. Jautājums ir, protams, par parlamenta vēlēšanām Ventspilī un tamlīdzīgām lietām, bet par to visu vairāk - preses konferencē," piebilda Lembergs.

Mainīties var kaut vai konfekšu "Gotiņa" papīriņiem

Preču un pakalpojumu maiņas procesi Latvijā nav aizliegti un to laikā var mainīties ar "ventu" un kaut vai konfekšu "Gotiņa" papīriņiem, Lemberga ieceri Ventspilī ieviest savu norēķinu valūtu komentēja Latvijas Bankā.

Latvijas Bankā gan uzsvēra, ka aktuāls paliek jautājums, kā lietotāji norēķināsies ar valsti, kuras budžeta apmaksātos labumus viņi gribēs baudīt.

Likuma "Par Latvijas Banku" 34.pants nosaka, ka Latvijas nacionālās naudas vienība ir lats, kurā ir 100 santīmu. Lats ir vienīgais likumīgais maksāšanas līdzeklis Latvijā.

Savukārt likuma 4.pantā norādīts, ka tikai Latvijas Bankai ir monopoltiesības izlaist nacionālo naudu - banknotes un monētas kā vienīgo likumīgo maksāšanas līdzekli valstī.

Lembergam iesaka atjaunot Kursas valsti

Latvijas Bankas apmeklētāju centra "Naudas pasaule" vadītājs Jānis Motivāns, paužot savu personīgo, nevis centrālās bankas viedokli, ieteica Lemberga kungam "spiest" uz Kursas valsts neatkarības atjaunošanu. "Būs viņiem uzreiz kādas četras neaizsalstošās ostas, varēs droši pastāvēt ārpus lata un eirozonas! Hercoga mundieris Jelgavā ir nomērāms, man šķiet, izmēri diži neatšķirsies," ironiju neslēpa Motivāns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu