Rīdziniekiem sola papildu līdzekļus sociālajai jomai un satiksmei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas dome 1.novembrī lems par pašvaldības budžeta grozījumiem, kuros sociālo pabalstu izmaksāšanai finansējumu plānots palielināt vismaz par 3,8 miljoniem latu. Apmēram tikpat lielu summu - 4 miljonus latu - budžeta grozījumos grasās pieprasīt arī pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", pastāstīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Budžetu tikai pārplānos; deficīts nepalielināsies

Ameriks sacīja, ka grozījumos netiks lemts par budžeta deficīta palielināšanu un pašvaldības uzkrājumi netiks tērēti, jo iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi budžetā šogad varētu pārsniegt prognozēto summu par aptuveni 10 miljoniem, bet vēl pusmiljons latu pašvaldības kontā ienākuši no citām ieņēmumu sadaļām, piemēram, no īpašumu privatizācijas un atsavināšanas.

"Rīgas satiksme" jau otro reizi prasa papildinājumu

Budžeta grozījumos papildu dotāciju aptuveni četru miljonu latu apmērā plāno pieprasīt "Rīgas satiksme". Ameriks gan uzsvēra, ka par šo jautājumu vēl diskutēs Satiksmes un transporta lietu komiteja. "Domāju, ka tik liela tā nebūs, papildu dotācija varētu būt uz pusi mazāka," sacīja Rīgas vicemērs.

Šī šogad būs otrā reize, kad "Rīgas satiksme" prasīs papildu finansējumu. 2011.gada budžetā uzņēmumam no pašvaldības budžeta piešķirta dotācija 47,5 miljonu latu apmērā, kas ir par 2,5 miljoniem vairāk nekā pērn, taču jau aprīlī "Rīgas satiksme" lūdza papildus vēl 2,1 miljonu latu, skaidrojot to ar degvielas izmaksu pieaugumu un rīdziniekiem piešķirto braukšanas atlaižu nodrošināšanu, lai nevajadzētu samazināt reisu skaitu.

Trūcīgo personu skaits audzis par trešdaļu

Nozīmīgākie izdevumu palielinājumi nepieciešami sociālo pabalstu izmaksāšanai. Kā liecina Rīgas domes Labklājības departamenta atskaite, 2011.gada pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar 2010.gada pirmo pusgadu trūcīgo personu skaits palielinājies par 29%. Ameriks sacīja, ka saskaņā ar pašreizējiem pašvaldības saistošajiem noteikumiem šogad pabalstu izmaksai būtu nepieciešami vismaz 3,8 miljoni latu.

Savukārt Labklājības departamenta atskaitē norādīts - ja šā gada otrajā pusgadā saglabāsies 2011.gada pirmā pusgada vidējie rādītāji, sociālo pabalstu piešķiršanai līdz 2011.gada beigām papildus būs nepieciešami aptuveni seši miljoni latu. Labklājības departamenta pirmā pusgada atskaite rīt, 23.augustā, tiks skatīta Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas sēdē.

Ameriks atzina, ka patlaban Labklājības departamenta speciālisti kopā ar pašvaldības juristiem izstrādā grozījumus sociālo pabalstu sistēmā, lai to padarītu taisnīgāku. Kopumā būtu nepieciešams grozīt aptuveni 10 pašvaldības saistošos noteikumus, kas to patlaban regulē.

Ģimene pabalstos var iegūt pat 500 latu

Dzīvokļa pabalstu trūcīgie rīdzinieki "uz rokas" nesaņem, bet tas tiek pārskaitīts uzreiz pakalpojuma sniedzējam, piemēram, SIA "Rīgas siltums" vai AS "Latvenergo". Tā apjoms atkarīgs no tarifiem, un nozīmīgu manevra iespēju pašvaldībai nav, skaidroja Ameriks.

Savukārt GMI iedzīvotāji saņem savā bankas kontā - pusi no tā sedz pašvaldība, otru pusi - valsts. Kā ziņots, budžeta konsolidācijas dēļ valsts plāno atteikties no GMI līdzfinansēšanas un atbildību par tā piešķiršanu pilnībā nodot pašvaldību rokās, nosakot, ka tā piešķiršanas kārtību un apjomu ar saistošajiem noteikumiem regulē pašas pašvaldības.

"Ir vienkāršs aprēķins, kurš rāda, ka pie pašreizējās Rīgas sociālās politikas ģimene, kurā ir divi divi bērni un neviens no abiem vecākiem nestrādā, pabalstos var saņemt apmēram 500 latu uz rokas; pie minimālās algas 200 latu tas nav motivējoši," skaidroja Ameriks. Viņš uzsvēra, ka pašvaldība no šā pabalsta izmaksāšanas neplāno atteikties pilnībā, taču sagaidāms, ka nākotnē iedzīvotājiem darbspējīgā vecumā pašvaldības atbalsts, visticamāk, tiks samazināts, lai tādējādi motivētu aktīvāk meklēt darbu. Ameriks solīja, ka pensionāriem, invalīdiem un bērniem pabalstus nav plānots samazināt.

Apmēram vienu miljonu latu 1.novembrī Rīgas dome plāno piešķirt papildu komunālo maksājumu segšanai pašvaldības iestādēs - skolās, bērnudārzos, mūzikas skolās, pašvaldības policijas ēkās un citās.

Savukārt, palielinoties iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem, pieaugs arī summa, kas papildus jāieskaita pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, norādīja Ameriks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu