EM atsāk darbu pie universālā pakalpojuma idejas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ekonomikas ministrija (EM) atsākusi darbu pie universālā pakalpojuma idejas un prognozē, ka sistēma varētu sākt strādāt no 2013.gada.

Ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja, ka izskatīšanai valdībā paredzēts virzīt jautājumu par attiecīgās darba grupas atjaunošanu. Iecerēts piesaistīt arī papildu ekspertus, jo, kā vērtēja Pūce, iepriekš virzītais universālā pakalpojuma modelis neaptvēra visas sabiedrisko pakalpojumu jomas.

Plāns ir šogad valdībā iesniegt koncepciju, un, tā kā visdrīzāk būs nepieciešami grozījumi astoņos deviņos likumos, sistēma varētu sākt strādāt no 2013.gada.

Kā būtiskāko jomu, kurā nepieciešams rast risinājumu, Pūce minēja siltumenerģiju, jo tas ir svarīgākais sektors no izmaksu viedokļa iedzīvotājiem. Viņš arī uzskata, ka būs jāpārskata universālā pakalpojuma modelī iekļaujamo pakalpojumu klāsts, izņemot tos, kas sabiedrībai vairs nav svarīgi. "Diez vai, ja godīgi runājam, taksofonu būdiņas vairs ir svarīgs pakalpojums," piemēru minēja Pūce.

Pēc viņa teiktā, jāpārskata arī pasta pakalpojumi, savukārt elektroenerģiju nevar skatīt nošķirti no siltumenerģijas, kā tas tika skatīts iepriekš, jo ļoti atšķiras elektroenerģijas lietojuma mērķis pilsētās un citās blīvi apdzīvotās vietās no lauku apvidiem.

Pūce teica, ka principu attiecībā uz finansējuma avotu nav paredzēts mainīt, proti, jāmaksā būs visiem tirgus dalībniekiem. Tomēr esot virkne pakalpojumu, kur sistēma nevarēs darboties bez valsts līdzfinansējuma. Visgrūtāk, pēc viņa domām, būs pasta jomā, jo būtu pilnīgi nesamērīgi uzlikt pelnošajam sektoram visus maksājumus par vēstuļu piegādi lauku apvidu. Diskusijas būšot nepieciešamas arī par pastam no budžeta jau piešķiramo finansējumu.

Elektroenerģijas jomā savukārt, viņaprāt, valsts finansējums nav nepieciešams, jo tur ir reāli strādājošs tirgus. Vaicāts, vai līdzekļi tiks iekasēti no "Latvenergo" un igauņu "Enefit", Pūce teica, ka maksātāji būs visi, kas reāli pārdos elektroenerģiju. Viņš prognozēja, ka līdz ar biržas darbības uzsākšanu to skaits ievērojami pieaugs. Kā piemēru EM valsts sekretārs minēja Lietuvu, kur bijis lēciens no diviem līdz 20 dalībniekiem.

Kā ziņots, diskusijas par universālā pakalpojuma iedzīvināšanu aktīvāk atsākās saistībā ar AS "Latvenergo" tarifu pieaugumu no šā gada 1.aprīļa, jo šādā veidā būtu iespējams sniegt atbalstu mazaizsargātākām sabiedrības grupām. Universālā pakalpojuma mehānismam atbalstu izteica gan regulators, gan "Latvenergo".

2008.gadā premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) vadītā valdība atlika jautājumu par vienoto universālā pakalpojuma modeli sabiedrisko pakalpojumu nozarēs. Godmanis toreiz norādīja, ka nepieciešamas plašākas diskusijas. Koncepciju bija izstrādājusi darba grupa Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes locekļa Edvīna Karnīša vadībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu