No 1.jūlija dabasgāzei būs palielināta PVN likme

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

1.aprīlī valdība mums sagādājusi varenu joku - palielinātu elektroenerģijas tarifu. Savukārt no 1.jūlija paredzēts atcelt samazināto PVN likmi dabasgāzes piegādēm iedzīvotājiem. Pēc FM aprēķiniem, palielinoties PVN likmei dabasgāzei no 12% līdz 22%, no 1.jūlija iedzīvotāju izmaksas dabasgāzes piegādēm pieaugs vismaz par 8,9%. Summējot nodokļu pieaugumu šogad vien, ir jābrīnās kā latvieši labāk cieš klusu nevis dodas protestēt kā tas notiek Eiropā.

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, kas paredz atcelt samazināto PVN likmi dabasgāzes piegādēm iedzīvotājiem. "Veicamo valsts budžeta 2011.gadam konsolidācijas pasākumu ietvaros ir jāatceļ samazinātā PVN likme dabasgāzes piegādēm iedzīvotājiem, nosakot tām PVN standartlikmi 22% apmērā," likumprojekta anotācijā paskaidro Finanšu ministrija (FM).

Grozījumi likumā uz Saeimu tiks virzīti kopā ar grozījumiem ša gada budžetā vienotā paketē.

50 miljonu konsolidācija uz nodokļu paaugstināšanas rēķina

Valdība 1.martā slēgtā sēdē vienojās par pasākumiem, kas nodrošinās šā gada budžeta konsolidāciju 50 miljonu latu apmērā. Konsolidācija tiks nodrošināta, par 16 miljoniem latu samazinot izdevumus, bet par 34 miljoniem latu palielinot ieņēmumus, no šā gada 1.jūlija ceļot vairākus nodokļus.

Saeima pērn 20.decembrī ārkārtas sēdē pieņēma 2011.gada valsts budžetu, kurā nodrošināta konsolidācija 290,7 miljonu latu apmērā. Starptautiskie aizdevēji gan paziņoja, ka ar šo apmēru nepietiek un Latvijai 2011.gadā budžetā jānodrošina papildu fiskālā konsolidācija 50 miljonu latu apmērā.

2012.gada konsolidācijas apmērus zināsim tikai pavasarī

Plānots, ka aizdevēji Latvijā varētu ierasties aprīļa pirmajā pusē, un līdz tam laikam FM atturas no precīzāku prognožu nosaukšanas par vēl nepieciešamajiem budžeta deficīta samazinājumiem, lai tā deficītu nodrošinātu 3% no iekšzemes kopprodukta apmērā un izpildītu aizdevuma programmu.

FM valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis iepriekš gan norādījis, ka iepriekš plānotais konsolidācijas apjoms 2011. un 2012.gadam bija 590 miljoni latu. Ar šā gada budžeta grozījumiem konsolidācija būs veikta par 320 miljoniem latu, savukārt to, par cik budžeta deficīts būs jāsamazina nākamgad, noteiks ekonomikas izaugsmes rādītāji.

Savukārt neformālās sarunās ar dažiem valdības pārstāvjiem starptautisko aizdevēju - Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas pārstāvji esot devuši mājienus, ka

2012.gada budžetā valdībai vajadzētu konsolidēt līdz pat 400 miljoniem latu, jo aizdevēji neredzot pietiekoši efektīvu valdības rīcību - trūkst efektīvas strukturālās reformas

un uzlabojumi ilgtermiņa attīstības plānā.

Tas nozīmē, ka radikāli un skarbi budžeta tēriņa griezieni skartu gan sociālo budžetu, gan izglītības, veselības sistēmas, gan valsts pārvaldi, gan arī nozīmētu tālāku nodokļu celšanu, iepriekš ziņoja "Pietiek.com".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu