ĢMO audzēšana palielina pārtikas cenas

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ģenētiski modificēto (ĢM) un konvencionālo kultūraugu līdzāspastāvēšanas izmaksas ir daudz augstākas, nekā sākotnēji domāts, un var paaugstināt pārtikas cenas, brīdina Eiropas Zemes draugi, publiskojot savu jauno pētījumu.

„Ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) sociālekonomiskās ietekmes izvērtējums” atklāj ĢM kultūraugu audzēšanas slēptās izmaksas, kas tiek negodīgi uzspiestas konvencionālās un bioloģiskās lauksaimniecības sektoram, tādējādi radot ĢM piesārņojuma un pārtikas cenu kāpuma risku. ĢMO sociālekonomiskās ietekmes izvērtējums nāk klajā brīdī, kad ĢM audzēšana Eiropā ir gan valdību, gan sabiedrības uzmanības lokā.

“Diskutējot par ĢM kultūraugu audzēšanu Eiropā, ir jāņem vērā patiesās vides un ekonomiskās izmaksas.

Atbildība par ĢM kultūraugu piesārņojuma radītajiem zaudējumiem jāpieprasa no pašas biotehnoloģiju industrijas - šīs izmaksas nedrīkst būt negodīgi uzspiestas zemniekiem, patērētājiem un nodokļu maksātājiem,”

skaidro Eiropas Zemes draugu pārtikas kampaņu vadītāja Mute Šimfa.

Produktu izmaksas varētu palielināt par 13%

Eiropas politika paļaujas uz pieņēmumu, ka no ĢM brīvie pārtikas industrijas spēlētāji maksā par visu, lai nodrošinātu savu Brīvs no ĢMO statusu. Oficiālā ES pētījumā secināts, ka ĢM produkcijas nodalīšana no pārējiem produktiem varētu palielināt produktu izmaksas par 13%, bet patiesie skaitļi ir krietni lielāki. Eiropas Zemes draugu jaunais pētījums atklāj, ka ES pētījumā nav iekļautas galvenās ĢM produkcijas nodalīšanas izmaksas.

Izmaksas, kas rodas, lai nodrošinātu ĢM un konvencionālās produkcijas nodalīšanu, ieskaitot uzraudzību un kontroli, daudzkārt pārsniedz jebkādu prognozēto ekonomisko ieguvumu no zemākām ražošanas izmaksām.

Biotehnoloģiju kompānijām, tirgotājiem un citiem ĢMO lietotājiem ir jāuzņemas atbildība par sajaukšanās novēršanu, lai nodrošinātu, ka konvencionālie un bioloģiskie tirgi Eiropā var attīstīties bez negodīgā finansiālā sloga.

Prasa apturēt ĢM kultūraugu audzēšanu Eiropā

“99.9 procenti Eiropas zemes ir brīva no ĢMO, un plašā pretestība ģenētiski modificētiem kultūraugiem un pārtikai Eiropā turpina pieaugt. ĢM kultūraugi kavēs, nevis palīdzēs nodrošināt pārtiku augošajam pasaules iedzīvotāju skaitam. Lēmuma pieņēmējiem jāpieprasa apturēt turpmāku ĢM kultūraugu audzēšanu Eiropā, lai nodrošinātu lauku ekonomiku un zaļākas lauksaimniecības attīstību,” skaidro Šimfa.

Eiropas Zemes draugi aicina apturēt ĢMO kultūraugu audzēšanas atļauju izskatīšanu, līdz ĢMO sociālekonomisko ietekmju izvērtējums ir iekļauts ES atļauju izsniegšanas sistēmā, papildus striktiem un obligātiem pretsajaukšanās pasākumiem visās Eiropas valstīs. Visas izmaksas, lai novērstu ĢM sajaukšanos, ir jāsedz piesārņotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu