Pasažieru pārvadātāji 24.martā rīkos brīdinājuma protesta akciju (100)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija kopā ar sadarbības partneriem aicina pārvadātājus 24.martā rīkot brīdinājuma protesta akciju, samazinot izpildīto reisu skaitu reģionālajos pārvadājumos par 50%, tādējādi atspoguļojot reālo situāciju sabiedriskajā transportā pēc finansējuma samazinājuma.

Šāds aicinājums pieņemts Pasažieru pārvadātāju asociācijas ārkārtas paplašinātajā valdes sēdē.

Aicinājumu parakstījis asociācijas prezidents Pēteris Salkazanovs un Latvijas sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrību priekšsēdētājs Juris Kalniņš.

Saskaņā ar iespējamo šā gada valsts budžeta finansējuma samazinājumu sabiedrisko transporta pakalpojumu sniedzējiem par 12,2 miljoniem latu un plānoto samazinājumu 2012.gadā par 14,6 miljoniem latu tiek radīti reāli draudi nozares sagraušanai, kā dēļ iedzīvotājiem netiks nodrošināti pieejami sabiedriskā transporta pakalpojumi, teikts asociācijas aicinājumā.

"Pasažieru vilciens": streiks nav risinājums dotācijas samazinājumam sabiedriskajam transportam

Savukārt pasažieru pārvadātāja pa dzelzceļu "Pasažieru vilciens" (PV) sabiedrisko attiecību speciālists Egons Ālers norādīja, ka streiks vai citas protesta akcijas nav risinājums paredzamajam dotācijas samazinājumam sabiedriskajam transportam.

Atsaucoties uz izskanējušo informāciju par pasažieru pārvadātāju iespējamo streiku, lai protestētu pret valdības plānu par trim miljoniem latu samazināt dotācijas sabiedriskajam transportam, PV apliecina, ka neiesaistīsies protesta akcijās un vilcieni turpinās kursēt saskaņā ar sarakstu.

"Mēs esam atbildīgi par vairāk nekā 55 tūkstošiem pasažieru, kuri ikdienā izmanto mūsu pakalpojumus, un nevēlamies mūsu klientus padarīt par izveidojušās situācijas ķīlniekiem. Turklāt katra vilciena reisa atcelšana radīs uzņēmumam papildu zaudējumus," sacīja Ālers.

Samazinot dotācijas apmēru, būs jāpārskata maršrutu tīkls un jāsamazina reisu skaits

Autotransporta direkcija (ATD) ir iesniegusi Satiksmes ministrijai (SM) situācijas izvērtējumu par sekām, kādas var rasties, vēl papildus konsolidējot trīs miljonus latu valsts dotācijai zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem.

Iesniegtā informācija liecina, ka, papildus samazinot dotācijas apmēru, būs jāpārskata maršrutu tīkls un jāsamazina reisu skaits, tostarp pārvadājumos pa dzelzceļu. Valsts finansējuma samazināšana radīs situāciju, ka jāpārskata tas iedzīvotāju loks, kas saņem braukšanas maksas atvieglojumus.

Viens no pasākumiem budžeta konsolidācijai ir dotācijas pasažieru pārvadātājiem samazināšana

Jau vēstījām, ka valdība 1.martā slēgtā sēdē vienojās par pasākumiem, kas nodrošinās šā gada budžeta konsolidāciju 50 miljonu latu apmērā. Viens no pasākumiem budžeta konsolidācijai ir dotācijas pasažieru pārvadātājiem samazināšana par trim miljoniem latu.

Pēdējos gados no valsts budžeta piešķirto līdzekļu apmērs par sniegtajiem sabiedriskā transporta pakalpojumiem pārvadātājiem gadu no gada ir samazinājies - 2008.gadā tas bija 74,41 miljons latu, 2009.gadā - 71,138 miljoni latu, pagājušajā gadā - 61,697 miljoni latu, savukārt šogad no valsts budžeta pasažieru pārvadātājiem paredzēts piešķirt 51,923 miljonus latu.

PV ir izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no valstij piederošās Latvijas dzelzceļa kompānijas "Latvijas dzelzceļš" veiktajām funkcijām. Iepriekš PV 100% bija "Latvijas dzelzceļa" meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī PV pārveidots par valsts uzņēmumu.

Komentāri (100)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu