Saeimas opozīcija rosinās izmeklēt "Parex bankas" pārņemšanu (132)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas opozīcijas partijas nolēmušas veidot parlamentāro izmeklēšanas komisiju, lai izmeklētu iespējamās nelikumības no valsts puses "Parex bankas" pārņemšanas procesā. SC esot aizdomas, ka "Parex bankas" pārņemšanas procesā notikušas vairākas nelikumības no pārņēmēja - tātad valsts - puses, pārdomās dalījās partijas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins.

Vāc parakstus, lai izveidotu komisiju

Politisko partiju apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins pastāstīja, ka SC frakcija savākusi vajadzīgo Saeimas deputātu parakstu skaitu, lai šādu komisiju izveidotu, nekonkretizējot, cik deputātu tieši parakstījuši attiecīgo dokumentu, tikai norādīja, ka komisijas veidošanai nepieciešami 33 deputātu paraksti.

"SC ir aizdomas, ka "Parex bankas" pārņemšanas procesā notikušas vairākas nelikumības no pārņēmēja - tātad valsts - puses. Tāpēc mēs šajā izmeklēšanas komisijā vēlamies noskaidrot visu iespējamo patiesību par pārņemšanas procesa gaitu," sacīja Agešins.

Atbalstu parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei par iespējamām nelikumībām "Parex bankas" pārņemšanā ar parakstu paudušas arī visas pārējās Saeimas opozīcijas frakcijas - apvienības "Par labu Latviju!" (PLL) un "Visu Latvijai! - TB/LNNK" (VL-TB/LNNK).

Ierosinājumu izskatīšanai iesniegs rīt

Opozīcijas parakstīto ierosinājumu izmeklēšanas komisijas izveidošanai Saeimā esot plānots iesniegt rīt, 24.februārī. No SC darbam šajā komisijā tiks virzīti deputāti Ņikita Ņikiforovs - kā jurists - un Igors Pimenovs kā speciālists banku lietās, informēja Agešins.

Jau ziņots, ka Satversmes tiesa (ST) šodien līdz trešdienai, 2.martam, pasludināja pārtraukumu pērn ierosinātajā lietā par Kredītiestāžu likuma normām, kas regulē kredītiestādes pāreju citām personām. ST lietu ierosināja pēc 20 apvienības "Saskaņas centrs" Saeimas frakcijas deputātu pieteikuma.

Deputāti pieteikumā analizējuši AS "Parex banka" restrukturizācijas plānu - bankas sadalīšanu "labajā" un "sliktajā" daļā, norādot, ka

likuma normas ļauj kredītiestādes kreditorus iedalīt divās grupās, vienai grupai sniedzot garantijas par saistību izpildi pret viņiem, bet otru pakļaujot riskam zaudēt savu mantu.

Pieteikumā pausts viedoklis, ka likvidējamā, proti, "sliktajā", bankas daļā palikušo kreditoru iespējas atgūt savus ieguldījumus varot tikt būtiski samazinātas.

Deputātu apstrīdētās likuma normas noteic nepieciešamību iegūt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atļauju kredītiestādes pārejai, kā arī to, ka noteiktos gadījumos kredītiestādes pāreju nevar atzīt par spēkā neesošu. Apstrīdētās normas Kredītiestāžu likumā ieviestas 2009.gada februārī un oktobrī. Tās regulē, kā notiek kredītiestādes pāreja citu personu īpašumā vai lietošanā.

Saeimas deputāti pieteikumā ST bija norādījuši, ka apstrīdētajām normām nav leģitīma mērķa. Vienīgais normu pieņemšanas mērķis esot dot iespēju kredītiestādei izvairīties no daļas savu saistību izpildes.

Komentāri (132)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu