Igaunijā vidusmēra ģimene gadā patērē 2295 kWh elektrības (80)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Igaunijā veiktā pētījumā par iedzīvotāju elektrības patēriņa paradumiem secināts, ka vidusmēra dzīvoklī dzīvojošas četru cilvēku ģimenes elektroenerģijas patēriņš ir 2295 kWh gadā.

Pētījumu veikuši Tallinas Tehnoloģiju universitātes elektrotehnikas doktors Argo Rosins, doktors Madis Lehtla, maģistrs Tāvi Mellers un inženieris Hardi Heimoja, pētījuma rezultātus 2010.gadā publicējot Rīgas Tehniskās universitātes žurnālā "RTU Zinātniskie raksti" sērijā "Enerģētika un elektrotehnika".

Pētījumā analizēts Igaunijas mājokļu elektrības patēriņš, kā arī pētītas iespējas samazināt patēriņu.

Mājsaimniecību patēriņš veido 27% no kopējā elektrības patēriņa

Pētījuma autori norāda, ka mājsaimniecību elektroenerģijas patēriņš Igaunijā veido aptuveni 27% no valstī kopējā elektroenerģijas patēriņa.

Pētījumā analizēta vidusmēra četru cilvēku ģimene, kurā ir divi bērni. Ģimene dzīvo 67,4 kvadrātmetru lielā trīsistabu dzīvoklī, gadā patērējot vidēji 2295 kWh.

Vakaros elektrība maksā lētāk

Ģimene par elektroenerģiju maksā pēc dalītā tarifa - pa dienu maksājot pēc augstākas likmes, bet vakaros, kad elektrības patēriņš ir vislielākais, pēc samazinātās likmes.

Visvairāk elektroenerģijas tiek tērēts ūdens uzsildīšanai - 48,84% apmērā, plīts un tvaika nosūcējs patērē 21,30% no izmantotās elektroenerģijas, mājokļa apgaismojums 7,44%, televizors, dators un videoatskaņotājs 5,57%, ledusskapis 5,47%, apsildāmā grīda 3,31%, trauku mazgājamā mašīna 3,12%, vannas istabas apgaismojums 2,13%, veļas mazgājamā mašīna 1,27%, elektriskā tējkanna 1%, kafijas automāts 0,32% un gludeklis un putekļusūcējs 0,44% no kopējā patērētā elektrības apjoma.

Vērtējot pēc elektroierīču funkcijām, izdalītas trīs galvenās elektrības patēriņa grupas:

1. ēšana - ledusskapis, tējkanna, kafijas automāts, trauku mazgājamā mašīna, plīts un tvaiku nosūcējs - kas veido 31% no elektrības patēriņa.

2. higiēna - veļas mazgājamā mašīna, boileris, gludeklis, putekļu sūcējs, grīdas apsildīšana un vannas istabas gaisma - 56% no elektrības patēriņa.

3. brīvā laika pavadīšana - apgaismojums, televizors, dators, video atskaņotājs un telefons - 13%.

Pētījumā noskaidrots, ka ģimenes vidējais elektrības patēriņš ir 25 kWh dienā. Visvairāk elektrība tiek patērēta ūdens uzsildīšanai, ēst gatavošanai uz plīts, mājokļa apgaismošanai, ledusskapim un televizoram un datoram.

Pētījuma autori naudas ekonomēšanai ģimenei iesaka aktivitātes, kas prasa lielu elektroenerģijas patēriņu, neveikt pa dienu, bet gan vakaros, kad par elektrības patēriņu tiek piemērots samazinātais tarifs.

Gaismai tiek patērēts tikai 7,4% no kopējā elektroenerģijas apjoma

Ģimenei ieteikts nomainīt apgaismojuma spuldzes pret ekonomiskajām halogēna spuldzēm, tomēr pētījuma autori norāda, ka apgaismojums patērē tikai 7,44% no kopējā elektroenerģijas daudzuma, līdz ar to liela ekonomija uz spuldžu rēķina nav gaidāma.

Pētījuma autori arī skaidro, ka televizora, videoatskaņotāja, modema, datora, veļas mazgājamās mašīnas, trauku mazgājamās mašīnas un bezvada telefona atstāšana dīkstāves (stand-by) režīmā gadā patērē aptuveni 700 kWh, ko varētu ietaupīt, izslēdzot ierīces.

Igaunijas energokompānija "Eesti Energia" iedzīvotājiem piedāvā piecus dažādus elektroenerģijas tarifu plānus, atbilstoši elektrības patēriņam, turklāt lielākam elektroenerģijas patēriņam piemērots mazāks tarifs.

Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu