Kampars: elektrības tarifi turpmāk tik strauji nepieaugs (432)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) atzīst, ka ar valstij piederošā enerģētikas uzņēmuma AS "Latvenergo" peļņu tiek "lāpīts" valsts budžets. Viņš arī apgalvo, ka pēc aprīlī gaidāmā elektrības cenu kāpuma, nākamos piecus gadus "Latvenergo" tarifi, visticamāk, netiks celti. Ņemot vērā valdības līdzšinējos solījumus, ticamības moments šādiem izteikumiem ir pavisam niecīgs, jo biežāk izmaiņas tarifos tiek pasniegtas kā nenovēršamība nevis saprotami izskaidrotas.

Šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" Kampars sacīja, ka viņaprāt, šāds princips, kad "Latvenergo" peļņa tiek iemaksāta valsts budžetā, ir taisnīgs, un tas darīts visu laiku. "Nākamos piecus, četrus gadus tarifi, visticamāk netiks mainīti. Realitāte ir tāda, ka mums ir jāinvestē vairāk tīklos un jāatīsta "Latvenergo" infrastruktūra," skaidrojot gaidāmo elektroenerģijas tarifu kāpumu, teica Kampars.

"Latvenergo" tarifu kāpums, pēc Arta Kampara domām, ir objektīvs un, viņaprāt, ir panākta sistēma, lai tas neietekmētu mazturīgos Latvijas iedzīvotājus.

Elektrība sadārdzināsies par 11%

2009.gadā "Latvenergo" peļņa sasniedza 20,2 miljonus latu, kas kā dividendes tiks ieskaitīti valsts budžetā, savukārt pērn, pēc provizoriskajiem datiem, uzņēmums strādājis ar 40 miljonu latu peļņu. Arī šogad "Latvenergo" plāno strādāt ar 40 miljonu latu peļņu, savukārt plānotais apgrozījums ir 600 miljoni latu, iepriekš informēja uzņēmuma valdes loceklis Uldis Bariss.

No 1.janvāra pievienotās vērtības nodoklis elektrībai no 10% palielināts līdz 22%, kas radījis 11% elektroenerģijas cenas kāpumu visām mājsaimniecībām.

Savukārt aprīlī varētu stāties spēkā jauna elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas kārtība, saskaņā ar kuru tarifu pieaugums skars pusi mājsaimniecību. 30% mājsaimniecību ikmēneša maksa par elektrību pieaugs vidēji par latu, 20% mājsaimniecību pieaugums būs lielāks. Pēc "Latvenergo" sniegtās informācijas, vidēji no 1.aprīļa tarifs mainīsies par 21%.

Uzskaites kārtība mainās no 1. aprīļa

Kā skaidro "Latvenergo", par pirmajām 1200 kilovatstundām (kWh) būs jāmaksā pašreizējais tarifs - 8,25 santīmi par kWh. Kad šis patēriņa apjoms tiks pārsniegts, tarifs būs 10,74 santīmi par kWh. Patērētās elektroenerģijas uzskaiti sāks no 1.aprīļa.

"Latvenergo" sagatavoto tarifu plānu vēl vērtēs Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, kas aicinājusi Ekonomikas ministriju un Labklājības ministriju izmantot iespēju veidot sociāli atbildīgu risinājumu un izstrādāt tam atbilstošus īstenošanas mehānismus, piemēram, AS "Latvenergo" peļņas daļas novirzīšanu tādiem sociāli politiskajiem mērķiem kā atbalstam daudzbērnu ģimenēm, maznodrošinātajiem iedzīvotājiem, pensionāriem un citām sociālajām grupām.

Elektrības sadārdzināšanās veicinās inflāciju

Ekonomikas ministrijas veiktie aprēķini liecina, ka, no 1.aprīļa pieaugot elektroenerģijas tarifiem, kopējais patēriņa cenu līmenis palielināsies par 0,2%. Kopējās ražotāju izmaksas palielināsies par 0,1%, realizācijas cenas pieaugs par 0,04%, bet peļņa var sarukt par 0,2%, prognozē iestādes speciālisti.

Kā ziņots, valsts konsolidētais budžets 2011.gadam plānots ar deficītu 4,5% apjomā no iekšzemes kopprodukta jeb aptuveni 590 miljoni latu. Tomēr starptautiskie aizdevēji pēc budžeta izvērtēšanas uzskata, ka Latvijai jāveic papildu konsolidācijas pasākumi par 50 miljoniem latu.

Patlaban pie budžeta konsolidācijas notiek darbs divos virzienos - valdība turpina sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par 2011.gada valsts budžeta konsolidācijas apmēru un finanšu ministra vadītā darba grupa izstrādā  konsolidācijas plānu.

Komentāri (432)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu