No aprīļa pieaugs elektroenerģijas tarifi (491)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aprīlī stāsies spēkā jauna elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas kārtība, saskaņā ar kuru tarifu pieaugums skars pusi mājsaimniecību, šodien žurnālistus informēja AS "Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss un Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce.

Par latu un vairāk

30% mājsaimniecību ikmēneša maksa par elektrību pieaugs vidēji par latu, 20% mājsaimniecību pieaugums būs lielāks.

Tarifu pieaugums būs atkarīgs no patēriņa, norādīja "Latvenergo" un EM pārstāvji.

Puse mājsaimniecību neizjutīs tarifu izmaiņas.

Kā skaidro "Latvenergo", par pirmajām 1200 kilovatstundām (kWh) būs jāmaksā pašreizējais tarifs - 8,25 santīmi par kWh. Kad šis patēriņa apjoms tiks pārsniegts, tarifs būs 10,74 santīmi par kWh.

Dārgāk no aprīļa

 Jauno tarifu uzskaiti sāks no 1.aprīļa. Kā akcentē "Latvenergo" vadība, elektroenerģijas tarifi Latvijā joprojām būs vieni no zemākajiem Eiropā.

"Latvenergo" sagatavoto tarifu plānu vēl vērtēs Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Regulatoram 21 dienas laikā pēc projekta saņemšanas ir jāinformē, ja tas uzskata projektu par noraidāmu. Ja regulators to neizdara, tarifi stājas spēkā

. SPRK vērtē, vai tarifu plāns atbilst apstiprinātajām tarifu veidojošajām komponentēm, izņemot enerģijas komponenti.

Tarifi mainīsies mājsaimniecībām un daļai uzņēmumu, kuri nepērk elektroenerģiju brīvajā tirgū.

Iepriekš "Latvenergo" norādīja, ka tarifu pieaugumu ietekmē AS "Sadales tīkls" elektroenerģijas sadales tarifu pieaugums no šā gada 1.aprīļa vidēji par 20,8%. Regulatora aprēķini liecināja, ka sadales sistēmas tarifu izmaiņu dēļ galatarifi varētu pieaugt par aptuveni 9% līdz 10%.

Tarifu pieaugumu nosaka arī citi faktori, piemēram, obligātā iepirkuma komponente, ko nosaka "Latvenergo" iepirkums no ražotājiem, kas izmanto atjaunojamos resursus.

Elektroenerģijas tarifs mājsaimniecībām nav mainījies kopš 2008.gada.

PVN ceļ cenu

Līdz šim par vienu kilovatstundu (kWh) bija jāmaksā 7,43 santīmi, taču no šā gada elektroenerģijai tiek piemērota pilnā pievienotās vērtības likme jeb 22%, tādējādi par vienu kWh jāmaksā 8,25 santīmi.

EM iepriekš paudusi viedokli, ka "Latvenergo", aprēķinot elektroenerģijas galatarifu, jāņem vērā maznodrošināto iedzīvotāju maksātspēja un jārod risinājums šo cilvēku aizsardzībai. "Latvenergo" iepriekš solīja darīt visu, lai mājsaimniecības izmaiņas skartu pēc iespējas mazāk.

Komentāri (491)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu