Iepirkties internetā ārzemēs būs dārgāk (557)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pie portāla TVNET vērsās vairāki lasītāji, lūdzot skaidrot, vai taisnība, ka no 1.janvāra par precēm, kas iegādātas kādas citas valsts internetveikalā, jāmaksā lielāki nodokļi. Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace TVNET apstiprināja, ka no jaunā gada šai jomā ir izmaiņas.

Pievienots kurjerpasta UPS un VID komentārs par TVNET lasītājas situāciju

Viņa pastāstīja, ka turpmāk, tāpat kā līdz šim, pievienotās vērtības nodoklis (PVN) arī Latvijā jāmaksā par katru preci, kas pasūtīta no valsts, kura neatrodas Eiropas Savienībā (ES), piemēram, ASV, Kanādas, Ķīnas.

Pirkumiem no Vācijas nekas nemainās

PVN jāmaksā tikai, preci pirmo reizi ievedot ES. Ja pirkums veikts ES valstī, tad Latvijā šis nodoklis otrreiz nav jāmaksā, jo ES iekšienē PVN nav jāmaksā vairākkārt.

Piemēram, par precēm, kuras iegādātas Spānijas vai Vācijas internetveikalos, PVN Latvijā otrreiz nav jāmaksā.

Būtiski mainās preces vērtība

Taču līdz ar jauno gadu ievērojami mainīta no ārpus ES (piemēram, ASV) ievesto preču vērtība, no kuras jāsāk maksāt PVN. Līdz šim nodoklis Latvijā bija jāmaksā par pirkumu, kura vērtība pārsniedz 150 eiro (105 latus).

Tagad PVN jāmaksā, ja preces cena pārsniedz 10 eiro (7 latus).

Pēc Melnaces teiktā, nodoklis Latvijā būs jāsamaksā pasta nodaļā, uz kuru pasūtītājs dodas pēc internetā iegādātās preces. Kamēr netiks samaksāts nodoklis, prece netiks izsniegta.

Sadārdzinās maksa

Vairāki lasītāji pauda sašutumu, ka līdz ar jaunajām likuma izmaiņām par ārzemju internetveikalā iegādātajām precēm, kuras bieži vien ir daudz lētākas nekā Latvijā, tagad būs jāmaksā vairāk.

Turklāt kopš jaunā gada pamata PVN likme Latvijā palielināta līdz 22%. Iepriekš tā bija 21%.

Muita atņemot no ASV sūtītus zābakus jauna likuma dēļ

Portāls TVNET jau vēstīja par lasītājas Kristas nedienām, pasūtot zābakus no ASV. Viņa ASV interneta veikalā iegādājās zābakus, taču likuma izmaiņu dēļ tie aizturēti muitā. Vairāk par viņas stāstīto, lūdzu, lasiet raksta resursos.

Melnace, komentējot šo Kristas situāciju, norādīja, ka muitas vienveidīgas darbības nodrošināšanai ir izdoti nepieciešamie iekšējie Valsts ieņēmumu dienesta dokumenti (piemēram, par izmaiņām, pieņemot fiziskās personas mutiski izteiktu deklarāciju; VID rīkojums par vienotā administratīvā dokumenta aizpildīšanā izmantojamajiem kodiem u.c. informācija), ar tiem iepazīstinātas visas muitas struktūrvienības, kā arī informēts Latvijas Pasts un kurjerpasti.

"Tādēļ var droši apgalvot, ka nav dokumentu nepilnību, ko novērst, bet gan konkrētajā gadījumā

deklarants nav bijis pietiekami kompetents un diemžēl maldinājis klientu.



Ministrijā solīja pievērst vēl papildu uzmanību šai konkrētajai situācijai un PVN piemērošanai pasta sūtījumiem.

Viņa atgādināja, ka likuma grozījumi, kas regulē pasta sūtījumu virs 10 eiro vērtībā no trešajām valstīm aplikšanu ar PVN nodokli, ir pieņemti un stājušies spēkā, un nekādi sīkāki likuma piemērošanas noteikumi nav nepieciešami un netiks gatavoti.

Kurjerpasts: trūkst skaidrības

Citāds viedoklis bija kurjerpasta kompānijai UPS. Tās muitošanas speciālists Jānis Bērze šorīt portālam TVNET apgalvoja, ka šajā gadījumā deklarants nav maldinājis klientu.

Viņš atzina, ka līdz pat šim rītam muitā nav bijis vienota viedokļa, uz kuru kontu - parasto vai depozīta, PVN jāpārskaita. Viņš pastāstīja, ka šodien pulksten 11 paredzēta muitas, kurjerpastu un ministrijas pārstāvju tikšanās, pēc kuras varētu būt skaidrība, kā preces turpmāk deklarēt.

VID: Muitā šī situācija nav notikusi

Savukārt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Komunikācijas nodaļā portālam TVNET pavēstīja, ka muitā šis starpgadījums nav noticis. Tas norisinājies kurjerpasta kompānijā  UPS. Līdz ar to ar pretenzijām un papildjautājumiem esot jāvēršas šajā uzņēmumā.

VID skaidroja - ja sūtījums ir nācis no valsts, kas nav ES dalībvalsts, tad, pārsniedzot 10 eiro vērtību, ir jāmaksā PVN, un muitas nodeva, ja vērtība ir virs 150 eiro.

Sūtījumu var izņemt, kad persona to ir deklarējusi VID un samaksājusi nodokļu maksājumus ar bankas vai pasta starpniecību. Minētās muitas deklarācijas var formēt arī ar kurjerpasta, muitas brokera, ekspeditora u.c. starpniecību, kā tas ir bijis arī šajā gadījumā.

VID sūtījumi jauno likumu normu dēļ nav tikuši aizturēti.

"VID ar iekšējiem noteikumiem ir nodrošinājis normu, tai skaitā pasta sūtījumu aplikšanu ar PVN, piemērošanu ar normatīvā akta spēkā stāšanās brīdi, tas ir, 2011.gada 1.janvāri. Ja iedzīvotājiem ir neskaidrības par jaunajām likumu normām vai rodas problēmas ar sūtījumu deklarēšanu, iesakām sazināties ar VID, zvanot uz informatīvo tālruni 1898, izvēloties sadaļu "Muita", kā arī iepazīties ar informāciju, kas publicēta VID mājas lapā, sadaļā Muita," VID aicināja.

Komentāri (557)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu