Urbanovičs caur ofšoriem pārdevis un atpircis īpašumus (184)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcijas līderis Jānis Urbanovičs 2001.gadā vispirms pārdevis, bet vēlāk par daudzkārt lielāku naudu atpircis sev piederošos zemes un nekustamos īpašumus Latgalē, informē portāls "pietiek.com".

Patiesais labuma guvējs no šādiem darījumiem, pēc "pietiek.com" versijas, varētu būt nevis pats politiķis vai viņa ģimenes locekļi, bet viņa kādreizējais darījumu partneris Roberts Binde. Urbanovičs aizdomīgās īpašumu shēmas skaidro ar darījumu partnera izvirzītiem nosacījumiem, nevis paša slēpšanos aiz necaurspīdīgas uzņēmumu struktūras vai ārzonas kompānijas.

Uzņēmumu reģistrā pieejamie dokumenti rada priekšstatu, ka Urbanovičs darījumu ar īpašumiem Latgalē veicis ar ofšora firmu "Intex L.L.C.", kurai Urbanovičs caur citiem uzņēmumiem vispirms pārdevis, bet vēlāk par daudzkārt lielāku naudu atpircis īpašumus Latgalē.

Līdzdalību "Intex" Urbanovičs amatpersonas deklarācijās nav norādījis. Savukārt Binde, kurš 2002.gadā oficiāli ziedojis 3760 latus partijai PCTVL laikā, kad tajā vēl darbojās Urbanovičs, "pietiek.com" atteicies atbildēt uz jautājumiem par darījumu jēgu starp sev piederošajiem uzņēmumiem un Urbanoviču, aicinot iepazīties ar publiskajos reģistros pieejamo informāciju.

Urbanovičs pirms vairākiem gadiem veikto darījumu shēmu skaidro ar Bindes nosacījumu - iesaistīties politiķa viesu mājas biznesā netālu no Rēzeknes kā juridiskai personai caur "Intex L.L.C.".

Bindes valsts amatpersonas deklarācijas, kuras viņš laikā no 2003. līdz 2007. gadam iesniedzis kā SIA "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētāja vietnieks, rāda, ka viņam piederējušas 10 daļas SIA "Reviteko" 200 latu vērtībā, - to apliecina arī Uzņēmumu reģistra (UR) dati. Taču nevienā no oficiālajiem reģistriem un arī viņa amatpersonas deklarācijās neparādās tas, ko saka Urbanovičs, - ka tieši Bindem piederējusi ārzonas kompānija "Intex L.L.C.".

Laikā no 2001. līdz 2005.gadam Urbanovičs ar šo SIA "Reviteko" slēdzis vairākus darījumus, kuru rezultātā vairāki nekustamie īpašumi sākotnēji pārgājuši no politiķa pie firmas, bet pēc dažiem gadiem atpirkti par vairākkārt lielāku naudu. Firmai "Reviteko" Urbanovičs 2002.gadā šos īpašumus pārdevis par nedaudz vairāk kā 95 000 latu, bet gadu vēlāk vēl vienu īpašumu par 36 000 latu. Bet jau 2005.gadā Urbanovičs šos pašus īpašumus no SIA "Reviteko" atpircis jau par kopumā vairāk nekā 311 000 latu.

Aptuveni pirms nedēļas Urbanovičs skaidroja, ka SIA "Reviteko" bijis šā objekta apsaimniekotājs "uz absolūti transparentiem pamatiem". Savu māsu Mariju Ločmeli, kura, spriežot pēc Uzņēmumu reģistra datiem, 2002.gadā bijusi SIA "Reviteko" izpilddirektore ar paraksta tiesībām, politiķis šajā uzņēmumā iekārtojis darbā, bet tas nenozīmējot, ka aiz "Reviteko" stāv Urbanovičs vai viņa ģimene.

Urbanovičs portālam neesot pieminējis, ka 2001.gadā, formāli "pārdodot" īpašumus "Reviteko", viņš tos faktiski daļēji pārdevis pats sev. Kā rāda UR apkalpojošā "Lursoft" datu bāze, jau kopš 2001.gada sākotnēji 95%, vēlāk 90%, pašlaik jau visi 100% "Reviteko" kapitāldaļu pieder tikpat mazpazīstamai SIA "Reference Vitalis". Savukārt šīs SIA līdzīpašnieks laikā, kad notika pirmie zemes pārdošanas darījumi kompānijai "Reviteko", bijis pats Urbanovičs.

Tātad faktiski politiķis zemesgabalus daļēji pārdevis pats sev un, iespējams, pēc dažiem gadiem arī nopircis pats no sevis: kopš 2002.gada septembra SIA "Reference Vitalis" īpašnieki ir paslēpušies ārzonā - kompānijas vienīgais īpašnieks ir nezināmām personām piederošs ofšors "Intex L.L.C." Urbanoviča amatpersonas deklarācijās līdzdalība ārzonas kompānijā "Intex", kā jau minēts, nav norādīta.

Tagad, pēc konsultēšanās ar savu juristu, Urbanovičs atminas, ka ar "Reviteko" tomēr bijis saistīts. SIA "Reviteko" caur sev daļēji piederošo SIA "Reference Vitalis" politiķis 2001.gada novembrī nodibinājis kopā ar savu juristu un vēl diviem partneriem.

Kā tagad visas šīs sarežģītās darījumu ķēdes jēgu skaidro Urbanovičs, tas ticis darīts, lai viņam piederošajā viesu nama biznesā piesaistītu investīcijas, ar kurām nācis Binde. 2001.gada jūnijā Binde par 49 973 latiem atpircis no Urbanoviča nekustamos īpašumus, bet nākamajā gadā par 5000 latu arī politiķim piederošās daļas SIA "Referance Vitalis" un līdz ar to arī tai piederošo SIA "Reviteko".

2005.gadā Urbanovičs no Bindes savu biznesu savukārt atpircis. Politiķa amatpersonas deklarācija rāda, ka 2005.gadā viņš slēdzis rokasnaudas līgumu ar Bindi par 93 000 latu, bet šo naudu saņēmis tikai pēc gada - 2006.gadā - jau ASV dolāros (198 000 latu).

Dīvainos darījumus ar SIA "Reviteko Urbanovičs" skaidro ar nepieciešamību piesaistīt biznesam naudu un pārkreditēties. "Pārdodot īpašumu, varēja saņemt lielāku kredītu, pārkreditēties," skaidro Urbanovičs. Kredīts, kā rāda arī zemesgrāmatas, ņemts Latvijas Hipotēku un zemes bankā (pirms tam uz brīdi - VEF bankā).

Galu galā 2008.gadā Urbanovičs zemi kopā ar viesu namu par 318 000 latu pārdevis miljonāram, holdinga kompānijas "Felix" (pieder, piemēram, Rīgas Vagonbūves rūpnīca) līdzīpašniekam Aivaram Ločmelim. Šo soli Urbanovičs skaidro ar finansiālām grūtībām - neesot pieticis rocības, lai segtu aptuveni 2000 latu lielos ikmēneša kredītmaksājumus. No amatpersonas 2007.gada deklarācijas izriet, ka aizdevuma pamatsummas un procentu atmaksai mēnesī tērēti tikai aptuveni 1300 latu.

"Tā bija tīra biznesa interese," uz portāla "pietiek.com" jautājumu, vai vairāk nekā 300 000 latu kredītsaistību uzņemšanās par viesu namu Latgalē nav pakalpojums politiķim Urbanovičam, uzsvēra Ločmelis. Uzņēmējs uzskata, ka īpašums ir vērtīgs un izvietots labā vietā, turklāt 2008.gadā, kad darījums slēgts, nekustamo īpašumu tirgus vēl plaucis un zēlis.

Komentāri (184)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu