Būs jaunas nodevas - finanšu un vides jomā (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nākamgad paredzēts ieviest vairākas jaunas nodevas - finanšu stabilitātes nodevu, kā arī par ūdens resursu lietošanas atļauju un par atļauju A vai B kategorijas piesārņojošai darbībai, paredz šodien valdības akceptētie grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām".

Finanšu stabilitātes nodeva tikts uzlikta kredītiestāžu pasīviem, atņemot no tiem kapitālu un rezerves, subordinēto kapitālu, kas ir iekļaujams kredītiestādes kapitāla bāzē, ar nodokli neapliktās rezerves, kā arī saistības pret saistītajām un radniecīgajām finanšu institūcijām, kuras arī maksā finanšu stabilitātes nodevu, informē Finanšu ministrija.

Nodevas mērķis ir stiprināt finanšu sistēmu kopumā, lai nepieciešamības gadījumā finansētu pasākumus, kas mazinātu grūtībās nonākušo kredītiestāžu negatīvo ietekmi uz citiem finanšu tirgus dalībniekiem.

Detalizētam jaunās nodevas regulējumam tiks izstrādāts Finanšu stabilitātes nodevas likums, kas būs iekļauts 2011.gada valsts budžeta pavadošo likumu paketē.

Valdības akceptētie grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām" paredz piemērot nodevas arī par atļaujām par piesārņojošu darbību veikšanu un dabas resursu izmantošanu. Proti, kā liecina Vides ministrijas valdībai iesniegtie dokumenti, no 2011.gada 1.marta paredzēts piemērot nodevu par ūdens resursu lietošanas atļauju, kā arī nodevu par atļauju A vai B kategorijas piesārņojošai darbībai.

Savukārt citi likumi jau paredz no 1.janvāra ieviest nodevu par atkritumu savākšanas, pārvadāšanas, pārkraušanas, šķirošanas vai uzglabāšanas atļauju, nodevu par tiesību piešķiršanu ievest atkritumus valsts teritorijā, kā arī nodevu par tiesībām izmantot zemes dzīles publiskajos ūdeņos, Latvijas teritoriālajā jūrā un ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, izņemot ogļūdeņražu meklēšanu, izpēti un ieguvi, kā arī ģeoloģisko izpēti, kas saistīta ar būvju būvniecību, ierīkošanu un ekspluatāciju jūrā un kas notiek saskaņā ar jūras vides aizsardzības un pārvaldības normatīvajiem aktiem. Līdz ar to attiecīgi grozījumi jāveic arī likumā "Par nodokļiem un nodevām".

Patlaban visas minētās atļaujas un apstiprinājuma vai piekrišanas izsniegšana tiek veikta bez maksas. Vidēji gadā tiek izsniegtas 135 ūdens resursu lietošanas atļaujas, 20 atļaujas A kategorijas piesārņojošai darbībām un 500 atļaujas B kategorijas piesārņojošai darbībām. Tāpat gadā izsniedz 600 atkritumu savākšanas, pārvadāšanas, pārkraušanas, šķirošanas vai uzglabāšanas atļaujas, kā arī 240 apstiprinājumus vai piekrišanas atkritumu pārrobežu pārvadājumiem.

Vides ministrija uzsver, ka laika periodā no 2011. līdz 2013.gadam atļaujas saņems ne tikai jauni operatori, bet daudziem operatoriem būs jāsaņem jaunas atļaujas, jo būs beigušies iepriekšējo termiņi. Līdz ar to prognozējams, ka šajā laika periodā izsniegto atļauju skaits būs lielāks nekā vidēji gadā, kas varētu sasniegt 40 atļaujas A kategorijas piesārņojošai darbībām un 705 atļaujas B kategorijas piesārņojošai darbībām.

Nosakot jaunus valsts nodevas objektus, no 2011.gada valsts budžeta ieņēmumi no valsts nodevām palielināsies par 240 000 latu.

Iekasējot nodevu par atļaujām piesārņojošām darbībām, plānots budžeta ieņēmumus palielināt par 178 630 latiem, bet nodevā par ūdens resursu lietošanas atļauju plānots iegūt 7370 latus.

Likumā paredzēts veikt arī vairākas citas izmaiņas. Piemēram, tiks precizētas normas par nodokļu administrācijas un nodokļu maksātāja vienošanās līguma slēgšanu. Grozījumi paredzēs nodokļu administrācijai tiesības slēgt vienošanās līgumu arī gadījumos, kad revīzijas rezultātā nosaka tikai soda naudu, nenosakot nodokļa pamatparādu.

Tāpat likumā tiks iekļauta Atkritumu apsaimniekošanas likumā jau paredzētā valsts nodeva par licenci melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai Latvijā un par licenci melno metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai Latvijā. Par šo licenci nodeva jau tiek maksāta, un vidēji gadā tiek izsniegtas 50 licences.

Valdība šodien akceptēja arī Vides ministrijas virzītos grozījumus Dabas resursu nodokļa likumā, kas paredz paaugstināt nodokļa likmi par ūdeņu piesārņošanu ar fosforu, pakāpeniski palielinot nodokļa likmi par daļiņu PM10 emisijām gaisā, kā arī paaugstināt nodokļa likmes par preču un izstrādājumu iepakojumu un vienreiz lietojamiem galda traukiem un piederumiem no polistirola izejmateriāliem 2011.gadā.

Vides ministrija virzīja grozījumus likumā, kas paredz noteikt, ka atbrīvojumi no dabas resursu nodokļa samaksas piemērojama arī, ja nodokļa maksātājs piedalās izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas sistēmā. Šādam maksātājam būtu jānodrošina iepakojuma apsaimniekošana ar depozīta sistēmas starpniecību, ko plānots piemērot dzērienu vienreiz un atkārtoti lietojamam iepakojumam. Taču valdība par tiem šodien vēl nelēma. Jautājumu par depozīta sistēmu plānots skatīti atsevišķi no budžeta jautājumiem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu