Ziemassvētku dāvanām cilvēki plāno tērēt līdz 50 latiem (30)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šajos Ziemassvētkos 72% iedzīvotāju plāno tēriņus 50 latu robežās, liecina tirdzniecības centra "Spice" veiktā interneta aptauja.

Lielākā daļa jeb 40% aptaujāto šajos svētkos dāvanām plāno atvēlēt 20-50 latus, 32% - mazāk par 20 latiem, bet 18% ir gatavi apdāvināt tuviniekus 50-100 latu robežās. Šajos Ziemassvētkos tikai 5% ir to, kas ir gatavi pirkumiem tērēt vairāk par 200 latiem.

Aptaujā tika piedāvāts dāvanu saraksts, no kura aptaujas dalībnieki varēja izvēlēties konkrētas dāvanas. Vispievilcīgākā no piedāvātajām dāvanām izrādījās ģimenes ceļojums ar prāmi uz Stokholmu (40% balsu), otrajā vietā atstājot vakariņas sveču gaismā ar 35% balsīm. Savukārt 30% aptaujāto Ziemassvētkos vēlas saņemt skūpstu. 27% respondentu labprāt vēlētos saņemt dāvanu karti, 21% - mobilo tālruni, savukārt 20% - auto.

Liela daļa jeb nepilni 45% aptaujāto par labāko no 15 piedāvātajām dāvanām atzīst veikala dāvanu karti. 30% aptaujas dalībnieku dāvināšanai citiem izvēlas biļetes uz teātri, 20% - cimdus un zeķes, 18% dod priekšroku smaržām, 16% - Latvijas rotkaļu meistardarbiem. Pieprasīta dāvana ir arī jubilejas monēta ar nākamā gada - Truša simboliku, kuru dāvināšanai labprāt izvēlētos 15% respondentu.

Nevēlamāko dāvanu sarakstā pirmo vietu ar 55% balsu ieņem "karotes un dakšiņas". Par pannu nobalsojuši 40% aptaujāto, par zeķēm - nepilni 30%, savukārt čības izvēlējušies 25%, bet halātus un pidžamas - 20% aptaujāto. Arī sveces ar 17% un saldumi ar 14% aptaujāto balsīm ir iekļuvuši nevēlamāko dāvanu sarakstā.

Aptauja arī atklāj, ka 18% cilvēku labprāt saņemtu pašdarinātas dāvanas, kaut paši uz dāvanu veidošanu nav tik naski - tikai nepilni 4% no aptaujātajiem dāvanas tuviniekiem un draugiem gatavo saviem spēkiem.

Gandrīz puse aptaujāto jau iepriekš izdomā, ko dāvinās tuviniekiem, un tikai tad dodas uz veikalu, 30% izvēli izdara veikalā, savukārt 18% dāvanas iegādājas spontāni. Aptuveni piektā daļa cilvēku dāvanas pērk ļoti savlaicīgi - jau mēnesi pirms svētkiem, savukārt 40% tās iegādājas nedēļu iepriekš, bet 16% dāvanu pirkšanu atliek uz pēdējo brīdi.

Lielākā daļa aptaujāto jeb gandrīz 60% atzīst, ka joprojām gluži kā bērnībā gaida Ziemassvētku vecīti ar dāvanām, savukārt 15% atzīst, ka paši ir Ziemassvētku vecīši.

"Patlaban svarīgāks par visu ir mīļo cilvēku tuvums un smaids. Cilvēki ar mieru iztikt bez iespaidīgām dāvanām, bet nav ar mieru palikt bez sirsnības, labestības un svētku sajūtas sirdī," norāda tirdzniecības centra "Spice" direktore Iveta Lāce.

Tirdzniecības centra "Spice" interneta aptauja veikta šī gada novembrī portālā "draugiem.lv", tajā piedalījās vairāk nekā 1000 dalībnieku vecumā no 20 līdz 74 gadiem.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu