Lietuvā liek pamatus saules enerģijas tehnoloģiju centram (24)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Viļņas ziemeļdaļā ielikts pamatakmens pasaules līmeņa saules enerģijas tehnoloģiju pētniecības un ražošanas centram, kas darbosies topošajā Visorju informācijas tehnoloģiju parkā.

Trešdien centra pamatos iemūrēta simboliska kapsula, bet jau nākamgad tur sāks darboties kompānijas "Baltic Solar Energy", "Baltic Solar Solutions" un "Via Solis", kas līdz 2012.gadam gatavojas investēt saules enerģētikā 150 miljonus litu (30,6 miljonus latu). Trešā daļa kopējās investīciju summas tiks ņemta no Eiropas Savienības atbalsta līdzekļiem.

Centrs aizņems 10 000 kvadrātmetru platību, un plānots, ka jau 2015.gadā šeit ražoto saules elementu apgrozījums sasniegs 415 miljonus litu un vairāk nekā 95% no tiem tiks eksportēti.

Kā kapsulas iemūrēšanas ceremonijā norādījis Lietuvas saimniecības ministrs Daiņus Kreivis, mērķtiecīgi atbalstot investīcijas modernajās tehnoloģijās, kurās pievienotā vērtība ir piecas līdz septiņas reizes augstāka nekā tradicionālajā rūpniecībā, Lietuva šobrīd ieliek pamatus, uz kuriem valsts ekonomika varēs balstīties pēc desmit gadiem.

"Par šīs nozares perspektīvām liecina arī nākotnes prognozes, ka ap 2050.gadu līdz 50% no visas saražotās enerģijas varētu tikt iegūta no saules," viņš piebildis.

Centru paredzēts pabeigt piecu gadu laikā. Kad tas būs uzcelts, kompānijas "Baltic Solar Energy" un "Baltic Solar Solutions" tur nodarbosies ar saules elementu pētījumiem un ražošanu, bet "ViaSolis" tos ievietos lietošanai sagatavotos enerģētiskajos moduļos.

Prognozēts, ka 2016.-2018.gadā šo saules enerģijas tehnoloģiju uzņēmumu kopējais apgrozījums Lietuvā sasniegs 1,6 miljardus litu, bet līdz tam šai nozarē tiks izveidotas 500 jaunas darba vietas.

Visorju informācijas tehnoloģiju parkā mājvietu jau radis Matemātikas un informātikas institūts, tur jau darbojas vai drīzumā sāks darboties biotehnoloģiju farmācijas centrs "Biotechpharma", "BOD Group", "Viltechmeda", "Intersurgical" un "Sicor Biotech". Tiek veidoti biofarmācijas un informācijas tehnoloģiju inkubatori, celtas modernas ēkas, kurās aicinātas apmesties perspektīvas moderno tehnoloģiju kompānijas. Pēc dažiem gadiem turp plānots pārcelt arī Viļņas universitātes Matemātikas fakultāti.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu