Samazinājumi uz kultūras, izglītības rēķina; nodokļus centīsies neaiztikt (50)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) budžeta konsolidācijas pasākumus pamatā cer veikt uz izdevumu samazināšanas rēķina, kur pat cer iegūt visu nepieciešamo konsolidācijas apmēru. To trešdienas vakarā Latvijas televīzijai atzinis Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis.

Izdevumu samazināšanas pusē valsts jau esot veikusi ļoti daudz, un tagad reālākā iespēja ir dažādu subsīdiju samazināšana. Kā piemērus

Bičevskis minēja subsīdijas lauksaimniecībai, izglītību un kultūru, īpaši izceļot tieši teātrus un operu.

 Šāds piedāvājums tikšot piedāvāts valdībai, un tad jau tā būšot politiķu izšķiršanās, kādus pasākumus īstenot (Raidījuma "Kas notiek Latvijā?" 42.minūte. Raidījuma adrese - raksta resursos).

Tikai pēc lēmumu pieņemšanas par šīm pozīcijām tikšot pētītas iespējas palielināt budžeta ieņēmumus uz nodokļu rēķina.

Nodokļu daļā kā iespējamās izmaiņas FM izskata jau daudzkārt minēto nekustamā īpašuma nodokļa palielināšanu un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātās likmes izmaiņas, kur varianti ir palielināt samazināto PVN likmi, piemēram, līdz 15% vai samazināt nozaru skaitu, kurām piemēro samazināto likmi. PVN pamatlikmes palielināšana apsvērta netiekot. Taču arī par šiem jautājumiem galu galā būs jāpieņem politisks lēmums.

Kultūras darbinieki sašutuši par Bičevska izteikumiem

Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Sniedze norāda, ka Bičevska kunga paziņojums viņai šķiet traģisks, jo ir neiedomājami, ka valdība varētu nedomāt stratēģiski un iet vienkāršāko ceļu – nogriezt tai Latvijas nozarei, kuras trūkumu pirmajos divos gados varbūt arī nemanīs, un sākotnēji samazinājumi neskars tik daudz Latvijas iedzīvotājus. Toties

šim lēmumam pilnīgi noteikti būs ilglaicīgākas sekas, bet par to jau vairs neatbildēs tie cilvēki, kas ir pie varas šobrīd.

Tas nav jautājums par Latvijas identitāti, tā ir valsts attieksme, izvēloties tuvredzīgus risinājumus, turklāt, samazinot nozari, kurai valsts izdevumi veido niecīgu daļu no kopējiem tēriņiem. Kultūra jau šobrīd ir izdzīvošanas režīmā un radošais process ir apdraudēts. Teātros šobrīd ir sasniegta kritiskā robeža, kad cilvēks ir spējīgs samaksāt par teātra biļeti. Ja tā tiek pārkāpta, tad nebūs nedz skatītāju, nedz teātra, nedz arī nodokļu ieņēmumu valstij.

Bijusī kultūras ministre Ramona Umblija uzsver, ka

kultūra ir vienīgā nozare Latvijā, kura dod konkurētspējīgu produktu pasaulei un ir līdzvērtīga valsts ekonomikas sastāvdaļa.

No šīs – valsts ilgstspējīgas attīstības viedokļa – arī uz kultūru ir jāskatās un jāatvēl tam atbilstošs finansējums.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") iepriekš žurnālistiem apliecināja, ka panākta vienošanās par nākamā gada valsts budžeta bāzes rādītājiem un tiek plānots, ka budžeta ieņēmumi būs ap četriem miljardiem latu, bet izdevumi - ap 4,8 miljardiem latu. 

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu