Pensiju otrajā līmenī novirzīs 1% no sociālajām iemaksām (59)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Panākta vienošanās otrajam pensiju līmenim nākamgad novirzīt 1% no sociālajām iemaksām, šodien žurnālistiem apstiprināja jaunā labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS).

Patlaban otrajam pensiju līmenim tiek novirzīti 2% no sociālajām iemaksām, un, samazinot šo apjomu līdz 1%, nākamā gada valsts budžeta ietaupījums varētu būt vairāk nekā 60 miljoni latu.

Iepriekš tika vērtēta šīs iemaksas pilnīga atcelšana uz diviem gadiem, tomēr iecere atlikta, un virzīts tiks sava veida kompromiss par 1% iemaksas apjoma saglabāšanu.

Kā informēja ministre, pagājušajā nedēļā šāda vienošanās panākta Finanšu ministrijas, Labklājības ministrijas un premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") sarunās.

Iepriekš tika ziņots, ka, samazinot iemaksas līdz 0%, fiskālais ieguvums varētu būt ap 112 miljoniem latu, tomēr, veicot detalizētu izvērtēšanu un aprēķinus, secināts, ka ieguvums pie 0% iemaksu apjoma ir ap 89 miljoniem latu, jo jāņem vērā aprēķinu metodika un finansējuma plūsmas nobīdes par četriem mēnešiem.

Tāpēc darbā pie valsts budžeta panākta vienošanās par 1% iemaksu likmes saglabāšanu, kas fiskāli dod ieguvumu tikai par apmēram 20 miljoniem latu mazāk, nekā šo likmi atceļot vispār. Tā arī būs labāka ziņa un signāls nākotnes pensiju uzkrājējiem, norādīja ministre.

 Jautājums par iemaksu apjoma samazināšanu vēl būs jāsaskaņo ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Jau šodien šo iespēju skatīs valdību veidojošā koalīcija, savukārt rīt tā varētu tikt virzīta izskatīšanai valdībā.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu