Atzīst, ka aizdevējiem iesniegts lielāks taupības saraksts (124)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Latvija starptautiskajiem aizdevējiem ir iesniegusi lielāku budžeta konsolidācijas priekšlikumu sarakstu, kas būtiski pārsniedz nepieciešamo konsolidācijas apmēru, Financenet atzina Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Baiba Melnace.

Realizēšot daļu

Latvijas valdība ir izpildījusi vienošanos ar aizdevējiem un iesniegusi EK un SVF iespējamo teorētiski maksimālo konsolidācijas priekšlikumu sarakstu, kas ietver Pasaules bankas un SVF tehniskās palīdzības misiju iesniegtos priekšlikumus, kā arī citus iespējamos risinājumus.

Tā kā saraksts pārsniedz nepieciešamo apjomu, tiks realizēta tikai daļa no visiem pasākumiem, valdībai pieņemot lēmumus, kas būtu visatbilstošākie Latvijas situācijai,

skaidro FM.

Priekšlikumos ir paredzēta auto nodokļa reforma, kā arī visaptveroša nekustamā īpašuma nodokļa reforma, "vienlaikus pasargājot gados vecus cilvēkus un bezdarbniekus", informēja ministrija.

Latvijas valsts 2011. gada valsts budžetā konsolidējamā summa, kas saskaņota ar starptautiskajiem aizdevējiem trešās pārskata misijas laikā, ir 395-440 miljoni latu,  bet, ņemot vērā Latvijas ekonomikas ātrāku atveseļošanos un septembrī konsultējoties ar Programmas partneriem, jau tika konstatēts, ka iespējamā konsolidācija varētu būt 350 līdz 395 miljoni latu.

Strādās pie Ls 350 - 395 miljonu konsolidācijas

„Pie šādas budžeta konsolidācijas summas strādā arī Finanšu ministrija un Ministru kabinets, taču par galējo konsolidācijas apjomu, kas saskaņā ar ekonomikas attīstības pašreizējām tendencēm varētu būt vēl nedaudz mazāks. Pēc 2010. gada trešā ceturkšņa tautsaimniecības attīstības datu saņemšanas par to tiks diskutēts ar starptautisko aizdevēju misiju budžeta jautājumos, kas strādās Latvijā no 8. līdz 16. novembrim,” uzsver finanšu ministrs Andris Vilks.

Norāda uz politiķu divkosību

Jau vēstīts, ka, iespējams, Latvija ir gatava ar starptautiskiem aizdevējiem apspriest gan būtiskas nodokļu izmaiņas, gan pensiju un pabalstu samazināšanu, Latvijas Radio intervijā sacīja žurnālists Jānis Domburs.

Domburs stāstīja, ka viņa rīcībā ir dati, ka Latvija pirms dažām dienām saskaņā ar vasarā memorandā solīto ir iesniegusi aizdevējiem tehniskos priekšlikumus par iespējamām konsolidācijas pozīcijām, kas kopsummā ir lielāki nekā vajadzīgā konsolidācijas summa, - par Ls 767 miljoniem.

Kā TVNET pastāstīja žurnālists,

šajos priekšlikumos ir iekļautas gan PVN likmju palielināšanas, gan kompensējamo medikamentu valsts finansējuma mazināšana, gan pensiju, gan neapliekamo minimumu, ko iepriekš piedāvāja Pasaules Banka, kā arī pabalstu mazināšana u.c. priekšlikumi.

Domburs norāda, ka šīs lietas politiķi pirms un pēc vēlēšanām solīja neaiztikt. Viņaprāt, politiķi spēlē "paralēlas spēles", vienlaikus solot nesamazināt pensijas, tajā pašā laikā gatavojot šādus priekšlikumus budžeta konsolidācijai.

"Ja šo materiālu Latvija kā valsts ir iesniegusi, vai mums kā sabiedrībai nepienāktos par to zināt?" vaicā žurnālists, vienlaikus norādot, ka, protams, daļa no šīm lietām paliks tikai priekšlikumi. "Taču tos joprojām sauc par priekšlikumiem,  lai gan sabiedrībai teica un saka, ka šīs lietas ir tabu jeb neaizskaramas. Tā ir divkosība," norāda žurnālists.

Komentāri (124)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu