Azerbaidžāna divkāršo izdevumus aizsardzībai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Azerbaidžānas parlamenta deputāti piektdien apstiprināja nākamā gada valsts budžetu, kurā gandrīz divkāršoti izdevumi aizsardzības vajadzībām un prognozēta turpmāka ekonomiskā izaugsme.

Izdevumi aizsardzības vajadzībām palielināti pēc jau gandrīz divkāršā palielinājuma pēdējos divos gados, pieaugot saspīlējumam konfliktā ar Armēniju par atšķēlušos Kalnu Karabahas reģionu.

Ar 104 balsīm "par" un piecām "pret" deputāti nobalsoja par budžetu, kurā nākamajam gadam prognozēts Azerbaidžānas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums par 3,8%.

Palielinot naftas un gāzes eksportu, Azerbaidžānas ekonomika pēdējos gados turpināja paplašināties, neraugoties uz globālo ekonomisko krīzi, taču izaugsme sarukusi pēc 2006.gadā sasniegtā maksimuma - 34,5%.

Izdevumi aizsardzības vajadzībām palielināsies līdz 2,5 miljardiem Azerbaidžānas manatu (1,5 miljardi latu), kas, pēc finanšu ministra Samira Šarifova parlamentā teiktā, ir par 89,7% vairāk nekā šogad.

Viņš teica, ka gandrīz 1,1 miljards manatu tiks izmantoti Azerbaidžānas bruņoto spēku modernizēšanai, iegādājoties modernu aprīkojumu un ieročus.

Tiek prognozēts, ka budžeta kopējie ieņēmumi nākamgad būs 12,06 miljardi manatu jeb par 4,9% lielāki nekā šogad, bet izdevumi - 12,74 miljardi manatu, kas ir par 3,8% vairāk. Budžeta deficīts būs 1,7% no IKP.

Azerbaidžāna ir iesaistīta ilgstošā konfliktā ar Armēniju par Kalnu Karabahu, ko armēņu separātisti ar Erevānas atbalstu pārņēma savā kontrolē karā deviņdesmito gadu sākumā un kurā gāja bojā aptuveni 30 000 cilvēku.

Spriedze saistībā ar Kalnu Karabahu šogad palielinājusies, nonākot strupceļā miera sarunām, un uz pamiera līnijas ir notikušas vairākas asiņainas sadursmes. Ziņo, ka tajās šogad krituši vismaz 19 karavīri abās pusēs, tai skaitā astoņi karavīri, kuri gāja bojā tikai pagājušajā mēnesī vien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu