No dīkstāves izkustējies jaunās VID ēkas projekts (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Pēc divu gadu dīkstāves atkal izkustējies projekts, kas paredz Valsts ieņēmumu dienestam (VID) uzbūvēt vienu kopēju ēku saimniekošanai Mežaparka rajonā Rīgā. Ja skiču un tehniskā projekta saskaņošana Rīgas pilsētas būvvaldē noritēs, kā plānots, tad ēkas būvniecības konkursu iecerēts izsludināt jau nākamgad - pavasarī, savukārt būvniecību pabeigt 2014.gadā, tā otrdien ziņo LNT ziņas.

VID darbinieki spiesti tērēt laiku

VID savām vajadzībām Rīgā aizvien nomā telpas 15 nekustamā īpašuma objektos, taču jaunais projekts paredz pāriet uz vienu ēku. Esošā modeļa ietvaros VID telpu nomas un uzturēšanas izmaksas gada laikā sasniedzot vidēji trīs miljonus latu: 2008.gadā patērēti 3,2 miljoni latu, 2009.gadā – 2,9 miljoni latu, šogad – aptuveni 2,5 miljoni latu.

Nodokļu iekasēšanas un uzraudzības iestādes struktūrvienību sadrumstalotība pa vairākām ēkām galvaspilsētā ne tikai sadārdzinot VID administratīvās izmaksas, bet arī samazinot šīs valsts institūcijas darba efektivitāti. VID ģenerāldirektore Nellija Jezdakova LNT ziņām apstiprina: „Lai piedalītos sanāksmēs, darbinieki spiesti no vienas pilsētas malas braukt uz citu, tam tērējot daudz laika.”

Valsts vairs netērēs ne santīma

Risinot šīs VID darba organizācijas problēmas un uzlabošanas iespējas, Valdība jau 2007.gadā nolēma, ka VID nepieciešama vienota mājvieta, kas atrastos vienā ēkā. Tolaik tika izsludināts konkurss, pēc kā ar uzvarētāju SIA „Mežaparks SPV” izveidots kopuzņēmums - SIA „Biroju Centrs Ezerparks”. Kopuzņēmuma mērķis esot uzbūvēt un apsaimniekot biroja ēku VID vajadzībām.

Ieguldījums kopuzņēmuma „Biroju Centrs Ezerparks” pamatkapitālā no Latvijas valsts puses bija 3,2 miljoni latu, savukārt no SIA „Mežaparks SPV” puses – 9 miljoni latu. Taču turpmākajā VID ēkas projekta realizācijā valsts neieguldīšot ne santīma un ēka tikšot būvēta, piesaistot privāto finansējumu vien.

Jaunās ēkas kopējā platība paredzēta 45 600 m2 apmērā, savukārt VID gatavojas šajā ēkā nomāt 34 000 m2, kurās darba vietas iecerētas 2500 dienesta darbiniekiem. „Mēs plānojam, ka nodokļu maksātāji vienā vietā saņems sev nepieciešamos pakalpojumus,” piebilst Jezdakova.

Projekta izmaksas varētu sarukt

Tā kā arī jaunās ēkas telpas VID nomās, tad šobrīd esot svarīgi nodrošināt pēc iespējas zemākas projekta kopējās būvniecības izmaksas, kas nākotnē nozīmētu arī zemāku telpu nomas maksu.

"Biroju Centra Ezerparks" valdes priekšsēdētāja Baiba Fromane LNT ziņām apgalvo: „Ja publiski izskanēja, ka ēka varētu maksāt līdz 150 miljoniem eiro, tad, pateicoties krīzei, aptuvenās izmaksas varētu būt apmēram 50 miljoni eiro. Tas gan ir atkarīgs no tā, kāds būs piedāvājums no būvniekiem konkursā. Līdz ar to precīzas nomas maksas summas pateikt vēl nevar.”

Atbildīgās personas arīdzan nevarot apliecināt, vai VID atrašanās vienotā ēku kompleksā samazinātu patlaban šiem mērķiem tērētos finanšu līdzekļus. „Ar tādu 100% pārliecību pateikt nevar, jo jauna ēka prasa lielāku aprūpi un kopšanu nekā nodzīvota ēka,” spriež „Valsts nekustamo īpašumu” valdes priekšsēdētājs Jānis Komisars.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu