Jaunzēlandē alkohols ir lētāks par ūdeni (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Jaunzēlandē alkohols kļuvis lētāks par pudelēs pildītu dzeramo ūdeni, liecina piektdien publicēts pētījums, zinātniekiem brīdinot par šāda pavērsiena iespējamo kaitējumu sabiedrības veselībai.

Otago universitātes zinātnieki konstatējuši, ka vīns maksā tikai 62 Jaunzēlandes centus (23 santīmus) par vienu standarta porciju, kamēr 250 mililitru ūdens pudeles cena sasniedz 67 centus (25 santīmus), bet tāda paša daudzuma piena cena - 43 centus (20 santīmus).

Žurnālā "New Zealand Medical Journal" publicētais pētījums liecina, ka alkohola cena valstī kritusies pēdējā gadu desmita laikā, iedzīvotāju vidējai algai vienlaikus palielinoties.

"Mūsu analītiķi norāda, ka alkohols šobrīd droši vien ir lētākā relaksējošas iedarbības viela Jaunzēlandē un to var iegādāties arvien lielāks skaits cilvēku, vienlaikus augot bažām par pārmērīgu alkohola lietošanu," atzīmējis profesors Niks Vilsons. "Starptautiskie zinātniskie pētījumi pārliecinoši norāda, ka lēts alkohols ir faktors, kas noteikti veicina pārmērīgu alkohola lietošanu jaunu cilvēku vidū, kā arī palielina vispārējo veselības un sociālo kaitējumu, ko nodara nepareiza alkohola lietošana."

Vilsons arī atzīmēja, ka apjomīgā cenu samazināšana lielveikalos un dzērienu veikalos problēmu tikai saasinājusi, padarot alkoholu vēl vieglāk pieejamu.

Vīnogu pārbagātības dēļ pēdējo gadu laikā Jaunzēlandē krasi samazinājušās arī vīna cenas, vīndariem cenšoties atbrīvoties no liekajiem krājumiem.

Vilsons un pētījuma līdzautore Fiona Gunasekara brīdina, ka lēts alkohols nodarīs kaitējumu jaunzēlandiešu veselībai un uzliks lieku nastu sabiedrības finansētajai veselības aprūpes sistēmai.

Pēc viņu domām, valdībai vajadzētu pieņemt tādu pašu politiku, kas savulaik palīdzēja samazināt tabakas patēriņu valstī - nodokļu palielināšanu, lielāku tirdzniecības un sponsorēšanas kontroli, kā arī tirdzniecības laika ierobežojumu noteikšanu mazumtirgotājiem.

Zinātnieki arī aicināja noteikt minimālo cenu vienai alkohola vienībai, piemēram, vienai vīna mucai, norādot, ka šādi pasākumi maz ietekmēs vidusmēra alkohola patērētājus, bet palīdzēs iegrožot pārmērīgu alkohola lietošanu Jaunzēlandē.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu