Grib sakārtot noteikumus par mūzikas atskaņošanu veikalos (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā iesniegti grozījumi "Autortiesību likumā", kas sakārtos maksas nosacījumus par publisku mūzikas atskaņošanu tirdzniecības vietās, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Tirgotāju asociācijā (LTA).

LTA uzskata, ka līdz šim gan biedrība "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA), gan Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaiPA) ļaunprātīgi izmantojusi tirgus monopolstāvokli, nosakot neadekvāti augstus tarifus. Situāciju šajā jomā vajadzētu uzlabot iesniegtajiem grozījumiem "Autortiesību likumā".

LTA, salīdzinot vairāku valstu, tostarp Lietuvas, Igaunijas un Latvijas, tarifus par publisku mūzikas atskaņošanu tirdzniecības vietās, secinājusi, ka pie mums tie ir krietni augstāki. Piemēram, atskaņojot mūziku 100 kvadrātmetru lielā telpā, Latvijā jāmaksā no 119 līdz 154 latiem, savukārt Lietuvā - 49 lati, Igaunijā - 96 lati. Ņemot vērā šos rādītājus, kā arī Latvijas Tirdzniecības institūta izstrādāto metodiku, kurā tiek vērtēts peļņas līmenis mazumtirdzniecībā un mūzikas faktora īpatsvars peļņas veidošanā, LTA ir izveidojusi ieteicamos tarifus, taču līdz šim AKKA un LaiPA no tiem norobežojas, rīkojoties tikai pēc saviem ieskatiem.

Konkurences padome jau 2008.gadā konstatēja pārkāpumus un uzlika par pienākumu AKKA grozīt netaisnīgos tarifus, bet līdz šim tas nav izdarīts. Saeimā iesniegtie grozījumi piedāvā abu organizāciju monopolstāvokli mazināt, ļaujot izmantotāju apvienībām, piemēram, LTA, vienoties ar AKKA un LaiPA par taisnīgiem tarifiem. Taisnīgo tarifu noteikšana izriet arī no Tirgotāju rīcības kodeksa intelektuālā īpašuma tiesību piemērošanai, kurš pieņemts, pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Eiropas Savienības Padomes direktīvu 2004/48/EK par intelektuālā īpašuma tiesību piemērošanu.

"Lai gan līdz šim "Autortiesību likumā'' bija punkts, kas paredzēja vienoties ar darbu un blakustiesību objektu izmantotājiem par atlīdzības lielumu, maksāšanas kārtību un citiem nosacījumiem, praksē tas tā nenotika, jo AKKA un LaiPA kā monopolisti (šādas tiesības viņiem piešķirtas ar likumu 2004.gadā) uzspieda savus nosacījumus. Tieši tādēļ jānosaka mūzikas izplatītāju pienākums - vienoties ar mūzikas izmantotājiem par tarifiem. Atsevišķas nozaru tirgotāju organizācijas ir pakļāvušās AKKA un LaiPA diktātam, taču LTA un LIKTA vēlas panākt taisnīgu, abpusēji izdevīgu vienošanos par tarifiem,'' norāda LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš arī norāda, ka, pateicoties Kultūras ministrijas un personīgi kultūras ministra Inta Dāldera iniciatīvai, šonedēļ AKKA un LaiPA iesaistījušās sarunās ar LTA, lai risinātu sasāpējušo jautājumu. Ar AKKA panākta vienošanās, ka nākamā tikšanās notiks šā gada novembra beigās un puses apspriedīs principus, kurus tās izmanto tarifu aprēķināšanā, un mēģinās rast kopsaucēju. Daļa autoru uzskata, ka augstās atlīdzības maksas (divas līdz trīs reizes augstākas nekā kaimiņvalstīs) ir loģiskas, jo valstij esot jārūpējas par autoru labklājību, savukārt autori vēlas, lai viņu darbi tiktu vairāk izmantoti, un atbalsta saprātīgus tarifus. Ātrāks progress gaidāms sarunās ar LaiPA par blakustiesību izmantošanu, kura izprot situāciju tirgū un ir gatava kompromisiem atbilstoši situācijai Baltijas valstīs.

Vērtējot pašreizējo situāciju, SIA "Alba LTD" pārstāvis Andis Revizors uzskata, ka mūzika ir jāpadara pieejama, it sevišķi lauku reģionos, un jāsekmē tās publiska atskaņošana arī nelielos lauku veikalos. Savukārt MD galerijas "Azur" pārstāve Ieva Lācenberga-Rocēna pateicas LaiPA par elastību tarifu noteikšanā, ņemot vērā sezonalitāti un citas tirdzniecības centru īpatnības. "Gribas cerēt, ka arī AKKA veidos tarifus, vērtējot iedzīvotāju pirktspēju un konkrēto tirdzniecības vietu apstākļus," piebilda Lācenberga-Rocēna.

LTA aicina arī abas organizācijas vairāk rūpēties par vietējiem autoriem, sadarbībā ar tirgotājiem palielinot viņu darbu atskaņošanu publiskās, it sevišķi tirdzniecības, vietās. LTA prezidents gatavs piedāvāt konkrētu plānu šā mērķa īstenošanai.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu