Francija varētu apkalpot Lielbritānijas kodolarsenālu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neparastas sadarbības rezultātā Lielbritānijas kodolarsenālu varētu uzturēt un apkalpot Francija, piektdien vēsta laikraksts "Financial Times".

Parīze un Londona ir tuvu tam, lai noslēgtu darījumu, kas ļautu Lielbritānijai izmantot Francijas laboratorijas savu kodolgalviņu apkopei, citējot abu valstu avotus, raksta "Financial Times".

Laikraksts norāda, ka brīdī, kad tiek apcirpti abu valstu budžeti, šāds solis jūtami veicinātu sadarbību aizsardzības jomā.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija atteicās šajā jautājumā aģentūrai AFP sniegt komentārus.

Šobrīd no zemūdenēm palaižamajām kodolraķetēm Lielbritānija un Francija izmanto pilnīgi atšķirīgas sistēmas.

Lielbritānijas bruņojumā ir aptuveni 160 darboties spējīgu kodolgalviņu, bet kopējais to skaits nepārsniedz 225. Tās "Trident" tipa zemūdeņu sistēma lielā mērā balstās uz ASV tehnoloģijām, un Londonas un Vašingtonas starpā noslēgtā vienošanās attur Lielbritāniju no savu kodolbruņojuma noslēpumu atklāšanas Francijai.

Francijas 300 kodolgalviņas darba kārtībā uztur Atomenerģētikas komisariāts (CEA), kas turpmāk, iespējams, apkalpos arī Lielbritānijas kodolarsenālu.

"Šobrīd panākt progresu ir daudz vieglāk nekā agrāk. Francija ir NATO, un daudzi no jautājumiem, kas mūs šķīra pagātnē - piemēram, Irākas karš - šobrīd ir zuduši," Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas pārstāvi citē "Financial Times".

Ziņas par iespējamo sadarbību izplatījušās trīs nedēļas pirms Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī vizītes Lielbritānijā, lai kopā ar britu premjerministru Deividu Kemeronu piedalītos abu līderu pirmajā divpusējā samitā.

Pēdējā Eiropas Padomes sanāksmē jūnijā Kamerons izteicās, ka Lielbritānija saglabās neatkarīgu kodolarsenālu, taču aizsardzība ir viens no daudzajiem jautājumiem Lielbritānijas un Francijas samitā.

"Financial Times" vēsta, ka pēdējo nedēļu laikā britu amatpersonas tika ielūgtas apciemot ar kodolraķetēm bruņoto Francijas floti, franču pārstāvjiem pēc tam dodoties atbildes vizīti.

"Mēs beidzot paši varējām redzēt, kas pieder otrai pusei. Tas bija aizkustinošs brīdis," laikraksts citē anonīmu amatpersonu. Tomēr avoti militārajās aprindās šīs ziņas gan nodēvējuši par spekulācijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu