Ap pārtikas cenām tiek celta panika (64)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

"Ap pārtikas cenām tiek celta panika," biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra direktore Ingūna Gulbe, komentējot pēdējo nedēļu laikā izskanējušo informāciju par iespējamo cenu kāpumu.

"Cenu veidošanos ietekmē vairāki savstarpēji nesaistīti faktori. Pirmais un galvenais ir patērētāju pirktspēja, tad tirgus konjunktūra, ārējo tirgu ietekme, ražošanas resursu cenas un citi faktori. Šajā brīdī, kad sacelta lielā ažiotāža ap pārtikas cenu kāpumu, nepamanīti paliek patiešām būtiski faktori - piemēram, lielveikalu tīklos nopērkamais Vācijā ražotais dzeramais piens," sacīja Gulbe.

Iepriekš intervijā "Nozare.lv" LTVC vadītāja norādīja, ka galveno pārtikas produktu cenas pasaules tirgos ir būtiski palielinājušās, tādēļ arī Latvija nebūs izņēmums, un tuvāko mēnešu laikā pārtikas produktu cenas pieaugs, sasniedzot apmēram 10%-30%, tomēr pārtikas sadārdzināšanos bremzēšot ražotāju sīvā konkurence reģionā, kā arī iedzīvotāju zemā pirktspēja.

"Pārtikas cenas celsies dabas katastrofu un zināmu biržas spekulāciju dēļ. Tomēr Latvijas ražotāji un tirgotāji nevarēs cenas "uzskrūvēt" vairāku iemeslu dēļ.

Mēs esam ciešā sasaistē ar visu reģionu. Ja pie mums kāds pārtikas produkts pārlieku sadārdzināsies, tūlīt būs klāt lietuvieši, igauņi vai vācieši un savu analogo preci pārdos lētāk. Turklāt cenu kāpumu apturēs Latvijas iedzīvotāju zemā pirktspēja - ja cilvēkam nebūs naudas, viņš vienkārši attiecīgo produktu nepirks un meklēs lētāku aizstājēju," sacīja Gulbe.

Jautāta, kāda būs ražotāju reakcija, pieaugot cenai un mazinoties cilvēku pirktspējai, Gulbe atzina, ka ražotāji izvēlēsies vienīgo izeju - necelt cenas "vienkāršajiem" produktiem, kā pienam vai maizes ķieģelītim, bet pacelt cenu, piemēram, smalkākam sieram vai ekskluzīvai maizes šķirnei.

Jau ziņots, ka piena produktu cenas šovasar palielinājušās par 10%-15%. Savukārt graudu cenas Krievijas lielā sausuma dēļ pasaules biržās kāpušas par 30%-48%, bet gada griezumā - pat par 98%.

Kā ziņots, pārtikas mazumtirgotāji saņēmuši informāciju par pārtikas preču piegādātāju un ražotāju cenu paaugstināšanu, līdz ar to arī veikalos tuvākajā laikā augs piena, kafijas, gaļas, maizes un eļļas cenas, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" veiktā mazumtirgotāju aptauja.

"Tas atkarīgs no ražotājiem, kad nu kurš paziņo par vēlmi pacelt cenas savam produktam. Pēc tam, lielākais, ar mēneša nobīdi, cenas celsies arī veikalos. Daļēji cenu izmaiņas jau skārušas produktu cenas veikalos, dažos gadījumos tas vēl notiks," pastāstīja "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš.

Viņš norāda, ka kafijas piegādātāji atsaucas uz biržās reģistrēto visaugstāko kafijas cenu pēdējos desmit gados un pieaugošo dolāra kursu, tāpēc cēluši cenas par 10%-30%. Biržas kursa dēļ cenu pieaugums par 10%-20% gaidāms sojas, rapša, saulespuķu eļļai, bet ne olīveļļai.

Arī "Rimi Latvia" mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa apstiprināja, ka par cenu pieaugumu paziņojoši tādi piegādātāji kā "Lazdonas piensaimnieks", "Valmieras piens", "Trikātas loģistika", "Latgales piens", "Voldemārs", "Avers centrs", "Sanitex Lt", "Coca-Cola HBC", "Cido grupa" un citi.

SIA "Palink" operatīvā darbības direktore Dace Zundure atzīst, ka "Palink" patlaban saņēmis oficiālu informāciju no ražotājiem par cenu paaugstināšanu dažādiem produktiem. Piena produktu cenu pieaugums plānots no 10%-15%, par 15% palielināsies cenas vistas gaļai. Tāpat atsevišķi ražotāji palielinājuši cenas maizei par 15%. Ņemot vērā ne tik labo ražu, cenu kāpums sagaidāms arī graudaugu produktiem, miltiem un miltu produktiem. Vēlmi palielināt cenas izteikuši atsevišķi kafijas un augu eļļu ražotāji.

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu