Ik dienu tērējam 2 miljonus vairāk, nekā nopelnām (129)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Budžeta deficīts Latvijā vēl aizvien ir ļoti augsts - Latvijā ik dienu tērējam par 2 miljoniem latu vairāk nekā paši nopelnām, - intervijā "Latvijas Avīzei" saka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), kuru partiju apvienība "Vienotība" izvirzījusi arī par nākamās valdības premjera kandidātu.

Plānoto nodokļu ieņēmumu daļu šogad izdevies nedaudz pārsniegt - par 101,5 procentiem. Pamatbudžets astoņos mēnešos ir puslīdz sabalansēts, viss valsts budžeta deficīts sociālajā budžetā ir ap 270 miljoniem latu, situāciju raksturo premjers.

Pēc Dombrovska teiktā, pagājušajā gadā ļoti būtiski samazināja pamatbudžeta izdevumus, sociālā budžeta izmaiņas krasi auga, un deficīts ir gandrīz divkāršojies. Tāpēc Labklājības ministrija ir sagatavojusi priekšlikumus sociālā budžeta izdevumu ilgtspējas nodrošināšanai un īstermiņa pasākumus par iemaksām otrajā pensiju līmenī.

Daudz naudas joprojām tērējam nelietderīgi

Ministru prezidents uzsvēra, ka vēl joprojām daudzviet nauda tiek tērēta nelietderīgi. Piemēram, Rīgas neatliekamās medicīniskās palīdzības iepirkumā izdevās novērst desmit miljonu pārmaksu, savukārt, ja slimnīcu administratīvajiem tēriņiem vajag vairāk naudas, to prasa no budžeta, bet, kad runā par šīs naudas plūsmas kontroli, tad slimnīcu vadība atgādina, ka slimnīcas ir uzņēmumi, kurus nedrīkst aiztikt.

2012. gadā budžeta deficītam jāsarūk līdz 3% no IKP, kas atbilstu Māstrihtas kritērijiem. Tad arī beigsies sāpīgās diskusijas par fiskālo konsolidāciju. Patlaban Finanšu ministrija precizē pieņemšanai valdībā fiskālās disciplīnas likumu, kādi ir daudzās valstīs, arī Igaunijā ir, un tie ir papildu instruments, lai noteiktu maksimālo budžeta deficīta līmeni atkarībā no ekonomiskās situācijas.

Dombrovskis norādīja, ka Latvijā ir radītas jaunas rūpnīcas, kas jau ražo, eksportē un dod darba vietas. "Tūlīt palaidīsim jauno produktu programmu, kas arī vērsta uz ražošanas atbalstu. Jūlijā ražošana pieaugusi jau par 18%, eksports - par 42%.

Bezdeficīta budžets nav reāls

Tautas partijas līdera Andra Šķēles solīto bezdeficīta budžetu Dombrovskis ierindo tukšo priekšvēlēšanu solījumu kategorijā. "Partiju programmas ir analizējuši arī ekonomikas eksperti. Viņi konstatējuši, ka Šķēles priekšlikumi budžeta deficītu nevis samazinās, bet - gluži pretēji - palielinās," piebilst premjers.

Akcīzes nodokļa ieņēmumu plāna veiksmīgu pildīšanos premjers zināmā mērā saista ar bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna atbrīvošanu no amata. Jaunā VID vadība šim jautājumam ir pieķērusies enerģiskāk nekā iepriekšējais VID vadītājs. Gada sākumā akcīzes nodokļa ieņēmumi par cigaretēm bija nedaudz virs 50% no plāna. Augusts bija pirmais mēnesis, kad akcīzes nodoklis tabakas izstrādājumiem tika izpildīts par 110%.

Jautājumā par izmaiņām pensiju izmaksās Dombrovskis norāda uz Labklājības ministrija jau publiskotajiem priekšlikumiem sociālā budžeta ilgtspējas nodrošināšanai. "Tie pieejami jau no jūnija. Tajos nav paredzēta pensiju samazināšana, pensiju neapliekamā minimuma apcirpšana un pensiju piemaksu samazināšana," uzver premjers un piebilst, ka Labklājības ministrijas priekšlikumos nav paredzēts aplikt ar nodokli arī lielās pensijas.

Ārpolitikas jomā, pēc premjera teiktā, Latvijas prioritāte ir turpināt integrāciju Eiropas Savienības un NATO struktūrās, bet vienlaikus ir svarīgi attīstīt attiecības ar Krieviju.

Valdības darba kārtībā ir integrācijas jautājums, kur svarīga loma ir izglītības sistēmai, lai jauniešos jau no mazotnes radītu kopīgu valstiskuma un patriotisma apziņu.

Komentāri (129)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu