Lejiņš: Iespējams, Latvijā ir dārgākā gāze pasaulē (26)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm Latvija no "Gazprom" gāzi iepērk daudz dārgāk, tāpēc ir iespējams, ka Latvijai noteiktā gāzes cena ir vislielākā pasaulē, šādu pieļāvumu izteica "Vienotības" deputāta kandidāts, ārpolitikas eksperts Atis Lejiņš.

"Igaunijai nākas maksāt par 24% vairāk par Krievijas gāzi nekā vāciešiem, bet Lietuvai - par 36% vairāk, bet neviens lāgā nezināja pateikt, cik daudz vairāk maksā Latvija, tomēr tika spriests, ka Latvija maksā visvairāk," atzīmē Lejiņš.

"Vispirms Vācijas kanclere Angela Merkele ierodas Baltijas valstīs un pasaka, ka nav labi, ka visām trijām valstīm ir tikai viens gāzes piegādātājs, tad Eiropas Komisijas enerģijas komisārs Ginters Etingers paziņo to pašu un atklāj, ka mēs maksājām stipri vairāk par Krievijas gāzi nekā Vācija," atzīmē Lejiņš, ""Gazprom" draud ietekmes sfēru krasa samazināšanās, ar ko samazināsies arī ienākumi, tāpēc patlaban izskatās, ka krievu uzņēmums, kuram vajadzētu veikt štatu samazināšanu un citas reformas, tā vietā turpina nemainīgi darboties uz Baltijas valstu rēķina."

Pēc Lejiņa domām, šobrīd Latvijas energopolitikā ir daudz neskaidrību, piemēram, monopola stāvoklis jebkuram uzņēmumam Eiropas Savienībā (ES) ir aizliegts, bet Latvijā monopols ir gāzes piegādei. "Tāpat nav skaidra starpniekuzņēmuma AS "Itera Latvija" loma gāzes apgādē, jo, lai arī uzņēmums neveic šķietami nekādas nepieciešamas funkcijas, tā komisijas maksa sadārdzina gāzes cenu," atzīmē Lejiņš.

Lejiņš uzskata, ka tuvākajā laikā no gāzes monopola izvairīties Latvijai pašas spēkiem neizdosies, jo gāzes apgādniekfirmas AS "Latvijas gāze" akciju kontrolpakete pieder "Gazprom" un "Itera Latvija", kas ļauj abiem uzņēmumiem brīvi kontrolēt gan gāzes cenu, gan piegādi visā Latvijā. Identiska situācija esot Igaunijā un Lietuvā.

"Pasaules gāzes biržā gāze ir divreiz lētāka par "Gazprom" uzstādīto cenu. Izrādās, ka ASV vairs nevajag importēt gāzi - tā ir kļuvusi tikpat kā pašpietiekama. Turklāt gāzes cena no nepilniem 100 dolāriem par vienu vienību nokritusies līdz sešiem dolāriem. Tas tāpēc, ka ASV tagad sākusi rūpnieciski ražot gāzi no slāpekļa," norāda Lejiņš, "viena lieta ir ticēt Krievijai, ka tai ir reāla vara enerģijas politikā, bet pavisam cita lieta ir saprast, ka šī ticība neatbilst realitātei. Paredzamas izmaiņas pasaules enerģijas politikā un, lai gan ir jāveido labas attiecības ar Krieviju, tas nebūt nenozīmē, ka Krievija var diktēt tikai sev labvēlīgus noteikumus un cenas."

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu