Atbalsts mikrouzņēmumiem radīs jaunu izrāvienu biznesā (24)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ekonomikas ministrs Artis Kampars ir pārliecināts, ka mikrouzņēmumu atbalsta programmas - viena, fiksēta mikrouzņēmumu nodokļa, mazkapitāla SIA, administratīvo un grāmatvedības procedūru vienkāršošanas - ieviešana radīs izrāvienu jaunu uzņēmumu izveidē. Tas ļaus nākamajos četros gados panākt kvalitatīvu lēcienu uzņēmējdarbības aktivitātes rādītājos un panākt, ka Latvija pēc uzņēmumu skaita uz katriem 1000 iedzīvotājiem sasniedz vismaz Eiropas Savienības vidējos rādītājus.

"Šobrīd Latvijā uz katriem 1000 iedzīvotājiem strādā 31 privātais uzņēmums. Vidējais rādītājs Eiropas Savienībā ir 50 uzņēmumi uz 1000 iedzīvotājiem. Zemā uzņēmējdarbības aktivitāte valstī ir viens no iemesliem, kāpēc Latvijas ekonomikai ir tik būtiska mikrouzņēmumu atbalsta koncepcijas īstenošana. Tās ieviešana dzīvē sekmēs jaunu uzņēmumu veidošanos un līdz ar to arī nodarbinātību valstī, īpaši reģionos," šodien izplatītajā paziņojumā norāda ekonomikas ministrs.

Šodien, 1.septembrī, stājas spēkā Mikrouzņēmumu nodokļa likums un to pavadošā likumdošanas pakete, kas paredz viena, fiksēta mikrouzņēmumu nodokļa ieviešanu ar likmi 9% no apgrozījuma jeb saimnieciskās darbības ieņēmumiem.

Līdz ar to ir pieņemti un stājušies spēkā visi likumdošanas akti, kas nepieciešami mikrouzņēmumu atbalsta programmas ieviešanai.

Ekonomikas ministrs

Artis Kampars ir pārliecināts, ka mikrouzņēmumu pazeminātās nodokļu likmes ieviešana jau no šā gada 1.septembra veicinās vismaz 900 jaunu mikrouzņēmumu izveidi līdz gada beigām.

Pēc ministra teiktā, jau līdz šim ieviesto pasākumu mikrouzņēmumu atbalstam - viena lata SIA un patentmaksas fiziskām personām - kopējais efekts uz ekonomiku ir daudz lielāks par iepriekš prognozēto.

Kopš izmaiņu Komerclikumā stāšanās spēkā šā gada maijā

ik mēnesi vidēji tiek nodibinātas 400 viena lata jeb mazkapitāla SIA

- augustā vien nodibinātas 462 mazkapitāla SIA. Gandrīz puse no pirmajā pusgadā reģistrētajām jaunajām SIA ir ar samazinātu pamatkapitālu. Salīdzinājumā ar 2009.gada otro pusgadu šā gada pirmajā pusgadā ir reģistrēts par 11,1% vairāk jaunu uzņēmumu.

Iedzīvotāju interese par iespēju sākt savu mazo uzņēmējdarbību bez lieku birokrātisku procedūru kārtošanas ar katru mēnesi pieaug. Šā gada februārī tika izņemti tikai trīs patenti, bet līdz šā gada jūlija beigām, pēc Valsts ieņēmumu dienesta sniegtās informācijas, ir izņemts jau 201 patents.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu