Pensiju otrajā līmenī viens cilvēks uzkrājis vidēji 692 latus (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vidēji viens pensiju otrā līmeņa dalībnieks uzkrājis 692 latus, un šī nauda viņiem būs pieejama, aizejot pensijā, biznesa informēja "Swedbank" ieguldījumu eksperts Harijs Švarcs.

Pensiju otrā līmeņa dalībnieku skaits ir 1 114 966, šo cilvēku vidējais vecums ir 37 gadi, un līdz pensijai 65 gadu vecumā atlikuši vēl 28 gadi.

Kā norāda Švarcs, pensiju otrā līmeņa iemaksas 2008.gadā bija 8%, bet pašlaik ir tikai 2%, kas nozīmē, ka uzkrāts tiek par 75% mazāk un attiecīgi arī otrā līmeņa pensija būs par 75% mazāka, nolemjot daudzus cilvēkus nabadzībai.

Ja gadījumā valdība izšķirtos neveikt iemaksas otrajā pensiju līmenī vispār, to varētu dēvēt par nākotnes pensiju nacionalizāciju, nolemjot pašlaik strādājošos būtiski mazākām pensijām, norāda "Swedbank" eksperts, piebilstot, ka algas aizvietojamība bez otrā līmeņa pensiju uzkrājumiem varētu būt krietni zem 50%.

"Tas dramatiski ietekmētu uzticamību solījumiem un, galvenais, - mazinātu godīgā biznesa priekšrocības pret nelegālo biznesu. Mazināsies motivācija maksāt nodokļus, lai saņemtu sociālās aizsardzības labumus, bet visbīstamākais ilgtermiņa efekts šādam iespējamajam lēmumam būtu motivācijas samazināšanās veikt patiešām reālas strukturālas reformas valsts līmenī," uzsvēra Švarcs.

Jau ziņots, ka 12.augustā Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) vadībā notika kārtējā Reformu vadības grupas sēde un Valsts kancelejas pārstāvji tajā informēja, ka gala ziņojums par valsts budžeta finansētajām funkcijām tiks iesniegts RVG pārstāvjiem izskatīšanai nākamajā sēdē, kas notiks septembra sākumā.

Kā vienu priekšlikumu 2011.gada budžeta konsolidācijas veikšanai Reformu vadības grupas pārstāvji minējuši pensiju otrajam līmenim sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi noteikt 2% apmērā, tāpat kā patlaban. Ir zināms, ka saskaņā ar Valsts fondēto pensiju likumu no 2011.gada 1.janvāra sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi plānots noteikt 4% apmērā no iemaksu objekta, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītājas vietniece Laine Kučinska.

2008.gadā pensiju otrajā līmenī tika iemaksāti 8% no sociālās apdrošināšanas iemaksām, savukārt 2009.gadā un 2010.gadā šīs iemaksas tika samazinātas līdz 2%.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu