Par īpašumu Latvijā jau saņemti pirmie uzturēšanās atļaujas pieprasījumi (103)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pirmā mēneša laikā pēc Imigrācijas likuma grozījumu stāšanās spēkā novērojama pastiprināta ārzemnieku interese par nekustamā īpašuma iegādāšanos Latvijā un iespēju pretendēt uz termiņuzturēšanās atļauju. Šobrīd saņemti trīs ārvalstnieku termiņuzturēšanās atļauju pieprasījumi Latvijā, Financenet informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP)

Mēneša laikā PMLP saņēmusi divus pieprasījumus no ārzemniekiem, kas iegādājušies Latvijā nekustamo īpašumu un, pamatojoties uz to, lūguši piešķirt uzturēšanās atļauju.

Abi ārzemnieki ir Krievijas iedzīvotāji un īpašumus Latvijā iegādājušies par summu, kas pārsniedz 100 000 latu.

Ņemot vērā, ka viens no ārzemniekiem dokumentus bija iesniedzis izskatīšanai paātrinātā kārtībā, viņa lieta jau izskatīta un pieņemts lēmums izsniegt termiņuzturēšanās atļauju.

Tāpat šajās dienās Latvijas vēstniecībā Maskavā dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai iesniedzis kāds ārzemnieks, kas Latvijā nodarbojas ar uzņēmējdarbību un ieguldījis uzņēmuma pamatkapitālā ne mazāk kā 25 000 latu.

"Interese no ārzemniekiem ir, taču jāņem vērā, ka nekustamā īpašuma iegādāšanās ir process, kas parasti nenotiek dažu dienu laikā. Ir nepieciešams, piemeklēt atbilstošu īpašumu, sagatavot pirkuma līgumu, veikt naudas pārskaitījumu, ierakstīt darījumu Zemesgrāmatā un iesniegt dokumentus mūsu diplomātiskajās pārstāvniecībās ārvalstī, tādēļ saņemto pieprasījumu skaits pašlaik vēl ir tik neliels," skaidro PMLP priekšnieka vietniece Maira Roze.

Visvairāk atļaujas interesē Krievijas pilsoņus

Vislielākā interese par jauno uzturēšanās atļauju izsniegšanas kārtību šobrīd ir novērojama no Krievijas pilsoņiem.

Ir ārzemnieki, kuri nekustamo īpašumu Latvijā jau iegādājušies agrākos gados un tagad interesējas par iespējām saņemt uzturēšanās atļauju, taču jaunā kārtība tiek attiecināta tikai uz darījumiem, kas notikuši pēc 1.jūlija. Tāpat ārzemnieki interesējas par iespējām vienu māju vai dzīvokli iegādāties uz vairākiem īpašniekiem, taču šādā gadījumā uz uzturēšanās atļauju var pretendēt tikai tās personas, kuru īpašuma daļa būs tādā vērtībā, kāda tiek prasīta likumā - attiecīgi 50 000 vai 100 000 latu.

Jau vēstīts, ka, sākot ar 1.jūliju, spēkā stājušies grozījumi Imigrācijas likumā, kas paredz būtiskas izmaiņas ārzemnieku ieceļošanas un uzturēšanās atļaujas saņemšanas kārtībā. Turpmāk uz termiņuzturēšanās atļauju uz laiku līdz pieciem gadiem varēs pretendēt arī tie trešo valstu pilsoņi, kas šeit ieguldījuši ievērojamus finanšu līdzekļus nekustamajā īpašumā, kredītiestāžu subordinētajā pamatkapitālā vai kapitālsabiedrības pamatkapitālā, tādējādi sekmējot Latvijas ekonomikas izaugsmi.

Komentāri (103)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu