Strauji pieaug viltoto dokumentu skaits (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uzņēmumu reģistrs šogad nosūtījis policijai ziņas par 153 riskantajiem komersantiem, saistībā ar kuriem, iespējams, notikusi dokumentu viltošana. Tas ir ļoti augsts rādītājs jau pusgada laikā, jo iepriekšējos gados šādu uzņēmumu skaits bija krietni zemāks (2009. - 125, bet 2008. - 106.).

Lai veicinātu ātrāku gan valsts, gan ārvalstu atzītu ekspertu atzinumu saņemšanu par parakstu viltošanas faktu dokumentos, Reģistrs vēlas sadarboties ar Valsts tiesu ekspertīžu biroju (VTEB). To paredz 13. jūlijā Reģistra Konsultatīvās padomes nozaru sēdē pieņemtais lēmums.

Pašlaik eksperta atzinuma saņemšanas ilgums ir aptuveni divi mēneši, turklāt Reģistrs nevar pārliecināties par ārvalstu eksperta kvalifikāciju un statusu, bet VTEB var sniegt šādu informāciju.

„Panākt, lai Reģistram neiesniegtu viltojumus, mēs, protams, nevaram, taču varam panākt, lai Reģistra klientiem atvieglotu pārbaudes procedūru. Tuvākajā laikā strādāsim pie sadarbības mehānisma ar VTEB, lai iespējamos viltojumus pārbaudītu tikai valsts atzīti eksperti un lai Reģistra klientiem tas neradītu jaunus birokrātiskos šķēršļus,” uzsver galvenais valsts notārs Ringolds Balodis.

Par viltojumu pieaugumu un tendencēm galvenais valsts notārs norāda: "Pēdējā laikā mūs satrauc arī Reģistra veidlapu un amatpersonu parakstu viltojumi. Pavisam nesen pie mums atnāca kāds komersants, kurš saņēmis it kā Reģistra vēstuli ar aicinājumu ierasties uz uzņēmuma izslēgšanas procedūru. Vēstule bija noformēta uz Reģistra veidlapas ar darbinieku parakstiem. Tā izskatījās gandrīz kā īsta."

Par šo gadījumu Reģistrs informējis policiju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu