Spēku zaudē "Latvijas Valsts mežu" FSC sertifikāts (34)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien pēdējo dienu VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) pārdod koksni ar mežsaimniecības sertifikāta FSC logo, biznesa portālam "Nozare.lv" apstiprināja LVM pārstāvis Tomass Kotovičs.

"No mūsu puses nekas nav mainījies. Koksni ar FSC sertifikātu pārdosim, ieskaitot 15.jūliju, taču pēc tam - nē," klāsta Kotovičs.

Lēmums apturēt FSC sertifikātu LVM pieņemts pēc "SmartWood" auditoru slēdziena.

"SmartWood" auditori norādījuši, ka "LVM mežs" īsteno zemsedzi un augsni degradējošas mežsaimniecības operācijas. Daudzviet konstatēti būtiski zemsedzes bojājumi. Cirsmu izstrādei un kokmateriālu transportam konstatētas atkāpes no tehnoloģiskajiem koridoriem, iepriekš rakstīja laikraksts "Dienas Bizness".

Zemkopības ministrija neiesaistīsies jautājuma risināšanā par LVM zaudēto FSC koksnes sertifikāciju

Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss iepriekš uzsvēra, ka LVM jāatgūst FSC sertifikāts, pretējā gadījumā Latvijas kokrūpnieki var zaudēt klientus.

LVM jau atzinis, ka plāno veikt sarunas, lai atgūtu FSC sertifikātu valsts mežos iegūtajai koksnei.

LVM 2009.gada apgrozījums bija 156 miljoni latu, kas ir par 4,5% vairāk nekā 2008.gadā, tāpat uzņēmums pērn nopelnījis 33,2 miljonus latu, kas ir par 36% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina auditētie rezultāti. LVM valdījumā atrodas 1,37 miljoni hektāru valsts mežu.

Pērn mežs atjaunots 11 720 hektāru platībā, savukārt jaunaudžu kopšana veikta 20 012 hektāru platībā. Ekspluatācijā nodoti 376 kilometri meža ceļu, kas iekļauti uzņēmuma bilancē un kuru būvniecībā investēti 10,6 miljoni latu. Būvniecības procesā atrodas objekti ar kopējo garumu 395 kilometri.

LVM īsteno meža īpašnieka funkcijas valsts mežu apsaimniekošanā un aizsardzībā. LVM pamatuzdevums ir sniegt īpašniekam un sabiedrībai lielāko vērtību, ko var radīt ilgtspējīga meža īpašuma apsaimniekošana. 100% LVM akciju pieder valstij, to turētāja ir Zemkopības ministrija.

Biznesa žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2009.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" LVM ar uzņēmuma vērtību 403 miljoni latu ierindojas trešajā vietā.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu