LDDK: Mikrouzņēmuma nodokļa likme būs 9% (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Budžeta un finanšu komisija šodien, izskatot jauno Mikrouzņēmumu nodokļa likumu, pēc garām diskusijām vienojusies nodokļa likmi noteikt 9% apmērā, informēja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) Korporatīvās sociālās atbildības un komunikāciju eksperte Agnese Alksne.

Kā norāda LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle, vairāki tūkstoši uzņēmumu lēmumu par atbalstu mikro un mazajiem uzņēmumiem gaidījuši jau sen.

"Pateicoties LDDK intensīvajam darbam mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) sadarbības platformas ietvaros, ir panākts rezultāts, kas sniegs reālu atbalstu uzņēmējiem," norāda Egle, papildinot, ka ar šo lēmumu Saeimas deputāti ir pierādījuši, ka ir spējīgi konstruktīvi risināt jautājumus un domāt par Latvijas nākotni un to, kādā viedā mēs atdosim starptautiskos aizdevumus.

"Šis lēmums būtiski samazinās MVU nodokļu slogu, kas liek domāt, ka mikro un mazie uzņēmumi, kas, iespējams, ir pārgājuši ēnu ekonomikā, vēlēsies atgriezties un maksāt nodokļus, lai mēs veidotu savu valsti labāku," uzskata Egle.

Viņa atzīst, ka tā ir arī iespēja tiem Latvijas iedzīvotājiem, kas izvēlas uzsākt uzņēmējdarbību.

Kā ziņots, lai mazā biznesa veicēji būtu motivēti akceptēt tiem piemēroto jauno nodokļu nomaksas kārtību, mikrouzņēmumu nodokļa likme nedrīkst pārsniegt 12% no uzņēmuma gada apgrozījuma, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja mikrouzņēmumu atbalsta programmas iniciators, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes loceklis, juridiskais direktors Jānis Endziņš.

Endziņš uzsver, ka 12% piemērojums atbilstu finansējuma apmēram, kas 2008.gada valsts budžeta nodokļu sadaļā ieņemts no mikrobiznesa.

"Nodokļa likme 20% apmērā, kādu to paredz likuma par mikrouzņēmumu nodokli projekts, reti kuram mikrouzņēmumam šķitīs pievilcīga, bet šā brīža prioritāte ir radīt vidi, kurā mazo komercdarbību uzsākt var vienkārši," apgalvo Endziņš.

Endziņš ir pārliecināts: lai mikrouzņēmēji varētu vairāk laika veltīt pamata nodarbei - preces vai pakalpojuma attīstīšanai, ienākumu vairošanai un, iespējams, pat eksporta tirgu meklēšanai -, pievilcīgas vides radīšana mikrouzņēmumiem rosinās jau strādājošos mazos komersantus pamest "ēnu" ekonomikas zonu, bet cilvēkus ar labām biznesa idejām veidot mikrouzņēmumus.

Arī ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) rosina samazināt vienoto mikrouzņēmuma nodokļa likmi no 20% līdz 12% no mikrouzņēmuma apgrozījuma. Viņš uzskata, ka šāda nodokļa likme veicinās ne tikai jaunu uzņēmumu veidošanos un nodarbinātības problēmu risināšanu valstī, bet arī sekmēs ēnu ekonomikas īpatsvara samazināšanos.

Kā norāda Kampars, priekšlikumu par likmes samazināšanu kopā ar vēl citiem priekšlikumiem likumprojektam par mikrouzņēmuma nodokli šodien Ekonomikas ministrija iesniegusi atbildīgajām Saeimas komisijām.

Ministrs cer, ka jau tuvākajā laikā ar mikrouzņēmuma nodokļa ieviešanu saistītā likumprojektu pakete gūs Saeimas atbalstu, līdz ar to būs iespējams pilnībā iedzīvināt mikrouzņēmumu atbalsta programmu.

Jau ziņots, ka LTRK aizvadītā gada vasarā sāka darbu pie mikrouzņēmumu atbalsta programmas izstrādes, kļūstot par valdības apstiprinātās koncepcijas par mikrouzņēmumu atbalsta pasākumiem virzītājspēku un aktīvi līdzdarbojoties pēc Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) iniciatīvas izveidotā ekspertu darba grupā premjera padomnieka Ginta Freimaņa vadībā.

LTRK iniciēja mikrouzņēmumu atbalsta pasākumu kopumu, izstrādājot priekšlikumus mazās uzņēmējdarbības izveides un darbības atvieglošanai piecos virzienos - viegla mazās uzņēmējdarbības sākšana, grāmatvedība, draudzīgi nodokļi, finanšu pieejamība un vienas pieturas aģentūras princips informācijas pieejamībā.

Kā ziņots, Saeima 29.aprīlī konceptuāli atbalstīja likumprojektu "Par mikrouzņēmumu nodokli", kas paredz šāda veida uzņēmumiem tikai vienu nodokļa maksājumu 20% apmērā no gada apgrozījuma. Plānots, ka likums stāsies spēkā 2010.gada 1.jūlijā.

Patlaban Latvijas normatīvie akti neparedz kritērijus mikrouzņēmuma statusa iegūšanai un kārtību, kā mikrouzņēmumus apliek ar nodokli.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu