Analogā apraide visā Latvijā tiks atslēgta 1.jūnijā plkst.1 naktī (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Naktī no 31.maija uz 1.jūniju plkst.1.00 Latvijā tiks izslēgta analogā apraide, šodien preses konferencē paziņoja VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta. Vēl aptuveni diennakti TV kanāli pārraidīs paziņojumu, informējot, ka notikusi pāreja uz ciparu TV, TVNET informēja VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Līne.

Naktī no 31.maija uz 1.jūniju plkst.1.00 Latvijā tiks izslēgta analogā apraide, šodien preses konferencē paziņoja VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta. Vēl aptuveni diennakti TV kanāli pārraidīs paziņojumu, informējot, ka notikusi pāreja uz ciparu TV.

Šobrīd ciparu formātā tiek apraidīta ne tikai sabiedriskā televīzija un nacionālās apraides kanāli, bet arī lielās reģionālās televīzijas - Latgales reģionālā TV un Vidzemes TV, bet jau tuvākajā laikā tām pievienosies arī Vidusdaugavas TV.

J.Bokta norādīja - tāpat kā valsts visiem iedzīvotājiem būvē ceļus, valstij ir pienākums nodrošināt, lai pilnīgi visā tās teritorijā skatītāji bez maksas varētu uztvert sabiedriskos un nacionālos TV kanālus.

"Tas ir ļoti svarīgi, jo, protams, privātie maksas operatori būvē savu infrastruktūru tikai tur, kur ir maksātspējīga publika, taču LVRTC izbūvētā infrastruktūra ļauj bezmaksas signālu saņemt ikvienam Latvijas iedzīvotājam, aptverot 99,6% Latvijas teritorijas. Tas ir vidēji par 20% vairāk, nekā līdz šim nacionālo TV kanālu pieejamību nodrošināja vecā analogā apraide," norāda J.Bokta.

Saskaņā ar Lattelecom un TNS Latvija aprēķiniem tirgū šobrīd pārdoti ne mazāk kā 200 000 dekoderu un jaunākā modeļa televizoru ar iebūvētiem dekoderiem, ko skatās ap 150 000 mājsaimniecību visā Latvijā jeb kopumā 375 000 skatītāju. "Šie cipari ir labākais pierādījums, ka Latvijas iedzīvotāji pragmatiski un mērķtiecīgi pārslēdzas uz ciparu apraidi un novērtē Virszemes televīzijas priekšrocības," norāda Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis. Viņš uzsver, ka Virszemes TV arī turpmāk būs vienīgais veids, kā iedzīvotāji Latvijas sabiedriskās un nacionālās TV programmas varēs redzēt bez maksas, katram pašam vien jāiegādājas atbilstošas uztverošās iekārtas (antena, televizors, dekoders) vai jāpielāgo tās jaunajam apraides formātam (jāpieslēdz televizoram dekoders).

Ņemot vērā, ka, pēc Centrālās Statistikas pārvaldes datiem, Latvijā ir 888 600 mājsaimniecību, no kurām televizors ir 98%, šobrīd analogais TV pieslēgums vēl saglabājies nepilniem 9% jeb aptuveni 80 000 mājsaimniecību. (Pēc nozares spēlētāju datiem, šis cipars varētu būt pat vēl mazāks - robežās no 30 000 līdz 80 000).

Ņemot vērā iedzīvotāju aktivitāti, pārslēdzoties no analogās uz ciparu apraidi, uz 1.jūniju šis skaits varētu sarukt līdz 5-6%.

Apsveikt Latviju ar pāriešanu uz ciparu TV apraidi ieradies arī Igaunijas digitālās komitejas vadītājs Jüri Pihel.

“Igaunija pāreju uz ciparu apraidi uzsāka ātrāk, un mēs pirmie uz saviem pleciem izjutām daudzas problēmas. Lai varētu izslēgt analogo apraidi, ir jāizpilda trīs galvenie priekšnoteikumi - digitālās apraides pārklājumam ir jābūt vismaz tādā pašā līmenī vai labākam nekā analogajai apraidei, iedzīvotājiem jānodrošina iespēja iegādāties uztverošās ierīces un iedzīvotājiem jāzina datums, kurā analogā apraide tiks izslēgta. Latvijā šie trīs nosacījumi ir izpildīti, tādēļ pāreja iespējama arī īsākā termiņā," uzskata J.Pihels.

Kā liecina statistika, neskatoties uz atšķirīgajiem ciparu TV ieviešanas tempiem, šobrīd gan Igaunijā, gan Latvijā uz virszemes digitālo TV pārgājis proporcionāli līdzīgs lietotāju skaits, arī to iedzīvotāju skaits, kam pāreja vēl priekšā, abās valstīs ir līdzīgs.

J.Pihels norāda, ka šāds pārejas temps balstīts dabiskā patērētāju uzvedībā - paši pirmie jebkuru jauno tehnoloģiju pieņem tā sauktie early adapters, kas veido 15-20%, pēc tam pakalpojumu adaptē lielākā sabiedrības daļa (60-70%), bet vismaz 10% sabiedrības parasti visu atliek uz pēdējo brīdi.

Igaunijā analogā apraide tiks izslēgta tieši pēc mēneša - 1.jūlijā. Šobrīd Igaunijā digitālo virszemes TV skatās jau 120 00 mājsaimniecību, bet pārslēgšanās vēl priekšā ap 50 000 mājsaimniecību.

Ciparu TV priekšrocības novērtē arī reģionālās Vidzemes televīzijas valdes loceklis Ingemārs Vekteris.

"Cilvēka dabā ir čīkstēt par jebkurām pārmaiņām, arī tehnoloģiskas pārmaiņas, kas patiesībā notiek pašu cilvēku interesēs, sākotnēji izraisa pretestību, bet beigu beigās visi ir laimīgi, ka tās notikušas, un izmanto to sniegtās ērtības un priekšrocības. Domāju, ka tie iedzīvotāji, kas jau ir pārslēgušies uz Virszemes TV, novērtē ciparu apraides priekšrocības - arī mēs mēneša laikā, kopš raidām Virszemes TV testa režīmā, esam saņēmuši jau vairāk nekā 500 skatītāju pateicības par iespēju redzēt šo TV kanālu. Tie ir cilvēki Vidzemes reģionā, kas līdz šim mūs neredzēja. Vidzemes televīzija vienmēr ir domājusi gan par tehnoloģisko, gan satura attīstību. Tādēļ arī mēs bijām pirmā reģionālā televīzija, kas sāka testa apraidi ciparu formātā, un esam gandarīti par šādu iespēju - mums ir iespēja paplašināt auditoriju par 60% un raidīt visā Vidzemes reģionā," norāda I.Vekteris.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu