Deputāti uzstāj uz algu divkāršošanu valsts uzņēmumu valdēs (689)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Ja kapitālsabiedrībās valdes loceklis savienos šo darbu ar citu amatu tajā pašā kapitālsabiedrībā, viņš varēs saņemt divas valdes locekļu atlīdzības kopsummā, par to šodien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā lēma deputāti.

Pievienots FM komentārs

Šāds priekšlikums otrajam lasījumam Saeimā tika iestrādāts grozījumos likumā "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām".

Līdz ar to

valdes loceklis, kurš, piemēram, attiecīgajā uzņēmumā strādās par finanšu direktoru vai departamenta direktoru, atalgojumu varēs saņemt dubultā,

skaidroja komisijas priekšsēdis Vents Krauklis (TP). Tas nozīmējot, ka maksimālais atalgojuma lielums valdes priekšsēdētājam varētu sasniegt 4700 latu, bet valdes locekļiem otra atalgojuma lielums var būt 90% apmērā.

Amatu apvienošana gan paredzēta, ja darbinieks uzņēmumā ir nostrādājis piecus gadus, tādējādi liedzot mākslīgu amata apvienošanu, lai politiski ieceltiem valdes locekļiem varētu samaksāt vairāk. Šie grozījumi attiekšoties tikai uz augsta līmeņa profesionāliem menedžeriem, kas ilgstoši strādā attiecīgā kapitālsabiedrībā.

Amata savienošana ir iespējama tikai tad, ja kapitāldaļu turētājs ir tam piekritis, un tas nozīmējot, ka attiecīgām ministrijām būs politiskā atbildība, jo tās izvērtēs, vai amata apvienošana ir nepieciešama. Tāpat arī atalgojuma lielums ir jāsaskaņo ar kapitāldaļu turētājiem. Līdz šim likumdošana šādu iespēju neparedzēja.

Strādās divreiz vairāk?

Priekšlikuma oponenti norādīja, ka algas lielumu palielināt dubultā ir nesamērīgi un runāt varētu par 10-30% algu pielikumu. Tas, ka cilvēks, esot divos amatos, strādās divreiz vairāk, esot nepatiesība. Tas, ka automātiski tiek maksāts dubultā, neesot godprātīgi un neveicināšot kompānijas darbību.

Komisijas vadītājs Krauklis šiem iebildumiem nepiekrita, norādot, ka kapitāldaļu turētājs var izvērtēt attiecīgā uzņēmuma darbu un piekrist vai nepiekrist attiecīgam lēmumam. Ja kompānija strādā nesekmīgi, esot visas iespējas šādu lēmumu noraidīt, un tas nozīmē, ka automātiski dubultā algu nevienam nemaksāšot.

Situācija spiežot pieņemt šādu lēmumu, jo patlaban zinoši speciālisti, departamentu vadītāji, finanšu direktori un citi

atbildīgu amatu pārstāvji, nevēloties strādāt valdē, jo viņu pašreizējais atalgojums ir 5000-6000 latu.

Tajā brīdī, kad viņi vēlas strādāt valdē - un tas esot tikai loģiski, ka labs speciālists strādā valdē, - atalgojums samazinoties divas reizes. Līdz ar to valdē tiekot likti politiski iecelti cilvēki, kuri tikai apmeklējot valdes sēdes, un tādējādi ciešot uzņēmuma menedžments un rezultāti.

Tāpat tika noraidīts priekšlikums minētos priekšlikumus par algas divkāršošanu attiecināt tikai uz lielajām kapitālsabiedrībām.

Tāpat šodien Saeimas komisijas sēdē deputāti atbalstīja priekšlikumus, kas paredz koeficienta samazināšanu tiem valdes locekļiem, kas strādā tikai valdē, un, kā deklarēja Krauklis, - "mēs paši saprotam, ka šie ir politiski iecelti valdes locekļi".

Komentāri (689)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu