Latvijas iedzīvotāji var palikt bez aptiekām (212)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairāk nekā 200 Latvijas farmaceiti un farmaceitu asistenti aicina izskatīt iespēju veikt grozījumus Farmācijas likumā, kas stāsies spēkā 2011.gada 1.janvārī. Likumā paredzēts, ka vispārēja tipa aptieka var piederēt tikai farmaceitam vai pašvaldībai, tādējādi likvidācijai ir pakļauta vairāk nekā puse visu Latvijas aptieku. Tas arī radītu jaunu zāļu cenu kāpumu, teikts farmaceitu izplatītajā vēstulē valsts augstākajām amatpersonām. Arī ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) iepriekš intervijā portālam TVNET stāstīja, ka prasīs, lai šie noteikumi nestātos spēkā. Viņš atzina, ka aptieku sektors ir diezgan izkropļots.

Pievienots ekonomikas ministra Arta Kampara teiktais

Atklātā vēstule, ko parakstījušas 233 personas, nosūtīta Valsts prezidentam Valdim Zatleram, Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem, Saeimas deputātei un Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājai Aijai Barčai un Latvijas Farmaceitu biedrības prezidentei Līgai Krīgerei.

Jau ziņots, ka Farmācijas likums tika pieņemts 2001.gadā. Tajā tika paredzēti desmit pārejas gadi, lai neatbilstošos aptiekas uzņēmumus pārkārtotu atbilstoši likuma 36.panta 1.daļas prasībām, kas nosaka, ka

vispārēja tipa aptieku drīkst atvērt tikai farmaceits vai ar veselības ministra atļauju - pašvaldība

tās administratīvajā teritorijā. Vispārēja tipa aptieka var piederēt tikai farmaceitam vai pašvaldībai.

Farmaceiti uzskata: ja likums paliks pašreizējā redakcijā, tad 2011.gadā reorganizācijai vai likvidācijai ir pakļauta vairāk nekā puse visu Latvijas aptieku. Tas būtu smags trieciens farmācijas nozarei, sagraujot to veselības aprūpes sistēmas daļu, kas pēdējo desmit gadu laikā attīstīta aptieku sektorā un patlaban nodrošina plašu medikamentu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem. Tas arī radītu jaunu cenu kāpumu zālēm.

Vēstules autori arī norāda, ka atsevišķas sabiedriskās organizācijas runā visu farmaceitu vārdā, "faktiski izmantojot tos", kā arī iestājas par to, ka veselības aprūpe un farmācijas nozare ir rūpīgi jāuzrauga, saglabājot farmaceitu darba vietas.

"Jāierobežo vertikālās integrācijas veidošanās, lai farmaceiti un ārsti nenonāk tiešā ārvalstu zāļu lielražotāju ietekmē.

Jāierobežo agresīvā reklāma, lai nemaldinātu sabiedrību un neveidotu uzskatu, ka pārtikas piedevas ir ārstniecības līdzekļi.

Jāsamazina zāļu ražotāju un izplatītāju ietekme uz farmaceita darbu," vēstīts atklātajā vēstulē.

Deputātiem, izvērtējot grozījumus Farmācijas likumā, jāatceras, ka viņu rokās ir vairāku tūkstošu farmaceitu un viņu ģimeņu liktenis un ka izmaiņas ir nepieciešamas ne tikai vairākiem tūkstošiem praktizējošu farmaceitu un to ģimenēm, bet ilgtermiņā arī visiem Latvijas iedzīvotājiem, norāda farmaceiti.

Ministrs: Aptieku sektors ir diezgan izkropļots

Savukārt Kampars intervijā portālam TVNET iepriekš atzina, ka zāļu tirdzniecībā Latvijā ir pārāk daudz ierobežojumu un tas mazina konkurenci. Piemēram, prasība, pēc kuras aptieku īpašnieki varēs būt tikai farmaceiti. Viņš aptieku sektoru vērtēja kā diezgan izkropļotu. Ministrs arī atzina, ka ģimenes ārstiem ir ļoti cieša sasaiste ar farmācijas kompānijām.

Problēmu varētu risināt, palielinot konkurenci, piemēram, mīkstinot noteikumus aptiekām un to īpašniekiem. Runājot par noteikumiem, ka aptiekas īpašnieks var būt tikai farmaceits, ministrs teica: "Tas man liekas diezgan aplami. Tas ir pārejas noteikumos, bet mēs to noteikti neatbalstīsim." "Tas, ka aptiekā jābūt farmaceitam, par to nav diskusiju, bet tas, ka aptiekas īpašniekam obligāti jābūt farmaceitam, tas vēl vairāk, manuprāt, šo konkurenci samazinās," viņš lēsa.

Šādi noteikumi intervijas brīdī bija paredzēti, tomēr tie vēl nebija stājušies spēkā. "Mēs noteikti pieprasīsim, lai tie arī nestātos spēkā," ministrs teica. Ministrija rosinās šo prasību atcelt, pirms vēl tā stāsies spēkā, Kampars teica. Tāpat svarīgi esot atcelt prasību, ka aptiekas var atrasties tikai 200 metrus viena no otras, kā arī citus ierobežojumus.   

Komentāri (212)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu