Iespējams nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums (674)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Iespējams, Latvijā palielināsies nekustamā īpašuma nodoklis par mājokli. Tā ieteikuši Starptautiskā valūtas fonda eksperti, un Finanšu ministrija attiecīgu iniciatīvu virza izskatīšanai valdībā, piedāvājot vairākus šā nodokļa palielināšanas variantus. Ja kāds no tiem arī tiks pieņemts, tad par dzīvokli vai māju dažu latu vai desmitu vietā jau būs jāmaksā simti.

Kalngales iedzīvotājs Zigmunds  Baranovskis ir dzirdējis tikai runas, ka nodoklis par mājokli  varētu sasniegt 1,5% procentu no īpašuma  kadarstrālās vērtības, un tas viņu dzen izmisumā. Tas nozīmētu, ka par māju, kuras kadatsrālā vērtība ir ap 40 tūkstošiem latu, sirmgalvim no 170 latu lielās ikmēneša pensijas būs jāmaksā ap 600 latu gadā.  

Zigmunds  Baranovskis, pensionārs: "Es šo māju uzcēlu pirms 20 gadiem, kad man bija spēks. Nu jau 10 gadus esmu pensijā, ko man darīt, kā lai es to uzturu?"

Starptautiskā valūtas fonda eksperti,  meklējot iespējas, kā vairot valsts ienākumus, tās redz tieši nekustamo īpašumu nišā, kur likme par  mājokli šobrīd noteikta  0,1 līdz 0,3% apmērā.

Baiba Melnace, Finanšu ministrijas pārstāve: "Eksperti izvērtēja savu redzējumu. Un pamatsecinājums bija tāds, ka uz nekustamo īpašumu  piemērotās likmes salīdzinoši ir krietni mazākas nekā Eiropas Savienībā."

Finanšu ministrija  valdībai piedāvā izšķirties starp trim  nodokļa likmes palielināšanas variantiem. Pirmais tiešām paredz nodokli  palielināt līdz 1,5%,  atsevišķām iedzīvotāju grupām  nosakot  atvieglojumus.  Otrais paredz - kopēju likmi 1% apmērā  gan mājoklim,  gan zemei, uz kuras atrodas dzīvojamā māja.  Trešais - ieviest progresīvo  likmi no 0,5% līdz pat  2%  atkarībā no īpašuma kadastrālās vērtības.

Jebkurš  variants pašvaldībām  papildus ienestu 60 miljonus latu,  pamatīgi iztukšojot iedzīvotāju kabatas. Un var neglābt  norma, ka nodokļa kāpums nedrīkst būt lielāks par 25% gadā.  Valūtas fonds šīs normas attiecināšanu arī uz nākamo gadu, kā to iecerējusi valdība, nevēlas, un galīgais lēmums atrodas Saeimas deputātu rokās.

Zigmunds Baranovskis draud - ja nodoklis tiešām strauji celsies, būšot jāmeklē cilpa. Taču Kalnagales iedzīvotāji jau ir pierādījuši, ka tik viegli nepadodas. Tikko beigusies  tiesvedība  par straujo  nodokļa likmes kāpumu zemei 2008.gadā. Toreiz vietējā pašavaldība patvaļīgi mainīja zemes lietojuma mērķi un nodoklis šeit tika pacelts septiņkārtīgi. Iedzīvotāji tiesā uzvarēja.

Šobrīd gan maz ticams, ka  lēmums par nekustamo likmju celšanu tiks pieņemts priekšvēlēšanu laikā, un ņemt vai neņemt vērā Straptautiskā Valūtas fonda ekspertu ieteikumus, būs jālemj nākamajai valdībai un Saeimai.

Komentāri (674)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu