Polija gatavojas konkurēt ar "Gazprom" (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijai piegādātas amerikāņu tehnoloģijas, kas ievērojami lētāku padarīs slānekļa gāzes ieguvi. Kā uzskata speciālisti, tādējādi Eiropa iegūs piekļuvi vairāk nekā 1,38 triljoniem kubikmetru dabasgāzes, bet Krievijas ietekme kā vienas no lielākajām šīs izejvielas piegādātājām būtiski mazināsies, raksta portāls "GZT.ru".

Kā ziņo britu laikraksts "The Times", ASV kompānija "ConocoPhilips" maijā Polijā sāks īstenot programmu, kas paredz iegūt slānekļa gāzi lielā dziļumā. Pirmās šāda profila augsto tehnoloģiju šahtas tiks ierīkotas Gdaņskā Baltijas jūras krastā. Turpmākajos mēnešos līdzīgus projektus sāks īstenot arī divi citi ASV koncerni - "Exxon-Mobile" un "Marathon", kā arī Kanādas firma "Talisman Energy".

Sagaidāms, ka šie projekti radīs Polijas ekonomikā tādu pašu pavērsienu kā ASV. Tūkstošgades sākumā, kad virzienurbšanas tehnoloģijas tika ieviestas ASV, šī izejviela izrādījās ļoti rentabla. No 1990.gada līdz šim brīdim slānekļa gāzes ieguve ASV palielinājusies četrkārt, ievērojami pazeminot izejvielas cenas. Pašlaik slānekļa gāzes īpatsvars ASV pārsniedz 20% no visas gāzes ieguves. Sagaidāms, ka līdz 2020.gadam tas sasniegs 50%.

Kā prognozē firma "Wood Mackenzie", kas sniedz konsultatīvos pakalpojumus ogļūdeņražu jautājumos, Polijas teritorijā varētu būt aptuveni 1,36 triljoni kubikmetru slānekļa gāzes. Ja valsts iegūs šīs izejvielas ieguves tehnoloģijas, tās dabasgāzes krājumi palielinātos par 47%. Tas atrisinātu gāzes problēmu Polijā, kas pašlaik ik gadu importē 72% šīs izejvielas. Turklāt Polija varētu kļūt par galveno konkurenti Krievijai, kuras firma "Gazprom" atbild par 25% gāzes piegādes Eiropas Savienības valstīm.

Kā teikts "Gazprom" oficiālajā interneta vietnē, 2008.gadā kompānija eksportēja uz Eiropu 184,4 miljardus kubikmetru dabasgāzes.

Britu kompānijas "San Leon Energy", kas kopā ar "Talisman Energy" nopirkusi tiesības izstrādāt trīs slānekļa gāzes atradnes Polijā, izpilddirektors Oisins Fenings laikrakstam "The Times" paziņoja: "Pēc šis programmas realizācijas Polija kļūs par ievērojamu gāzes ieguvējvalsti un izraisīs lielu interesi ārvalstīs. Krievijas "Gazprom", protams, ar satraukumu seko notikumu attīstībai."

Daži skeptiķi gan šaubās, ka slānekļa gāzes ieguve ātri iekaros popularitāti Eiropā. Viņu galvenais arguments ir gāzes urbumu nelielais skaits Eiropas Savienībā. Pēc konsultatīvo pakalpojumu firmas "Baker Hughes" rīcībā esošajiem datiem, atšķirībā no ASV, kur ierīkoti 949 urbumi, Eiropā ir tikai 100 šahtu.

"Kopumā Eiropā gan sašķidrinātas dabasgāzes, gan slānekļa dabasgāzes attīstība vērtējamai pozitīvi, jo rodas alternatīvas dažādos dabasgāzes ieguves, transportēšanas un tirdzniecības posmos. Tomēr jāatceras, ka arī Krievijā var iegūt slānekļa dabasgāzi," biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja AS "Latvijas Gāze" preses sekretārs Vinsents Makaris, piebilstot, ka klasiskās dabasgāzes ieguve Centrālajā un Rietumeiropā kopumā samazinās.

Tajā pašā laikā Makaris uzsver, ka dabasgāzes cenu nosaka tirgus, līdz ar to tas nenozīmē, ka gāze būs lētāka tikai tādēļ vien, ka iegūta citādi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu