"Daimler" atzīst savu vainu globālajās apsūdzībās par kukuļdošanu (67)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vācijas autobūves koncerns "Daimler" atzinis savu vainu ASV apsūdzībās par kukuļdošanu un piekritis samaksāt 185 miljonus dolāru (96,9 miljonus latu), lai noregulētu šo lietu, ceturtdien paziņoja ASV valdība.

Tieslietu ministrijas paziņojumā teikts, ka "Daimler" un trīs tā filiāles panākušas noregulējumu apsūdzībās, kas saistītas ar kompānijas realizācijas praksi visā pasaulē.

ASV apgabaltiesas tiesnesis Ričards Leons akceptēja noregulējumu ceturtdien Vašingtonā notikušajā tiesas sēdē.

Firmas "Daimler AG" Krievijas filiāle "DaimlerChrysler Automotive Russia" (DCAR), kas tagad pazīstama ar nosaukumu "Mercedes-Benz Russia SAO", un tās Vācijas filiāle "Export and Trade Finance GmbH" (ETF) atzina savu vainu un piekrita samaksāt naudassodu attiecīgi 27,3 miljonu dolāru (14,3 miljonu latu) un 29,12 miljonu dolāru (15,2 miljoni latu) apmērā.

"Tie bija ievērojami un plaši izplatīti pārkāpumi," runādams federālajā tiesā ASV valdības vārdā, teica prokurors Džons Dardens. ""Daimler" lieliski sadarbojās un ir apņēmusies "iztīrīt savu māju". Tas liecina par nopietnu pārmaiņu "Daimler" domāšanā un ir jānovērtē."

Vācijas autobūves koncerns "Daimler" un tā trīs struktūrvienības tiek apsūdzētas par kukuļu maksāšanu vairāku valstu valdībām, tostarp arī Latvijas amatpersonām, liecina ASV tiesā iesniegtie dokumenti.

Pastāv aizdomas, ka nelegālie maksājumi veikti laika posmā no 1998. līdz 2008. gadam.

ASV Tieslietu ministrija kompāniju apsūdz kukuļdošanā miljoniem dolāru apjomā vismaz 22 valstu valdībām, tostarp Latvijā, Ķīnā, Horvātijā, Ēģiptē, Grieķijā, Ungārijā, Indonēzijā, Irākā, Kotdivuārā, Nigērijā, Krievijā, Serbijā, Melnkalnē, Taizemē, Turcijā, Turkmenistānā, Uzbekistānā, Vjetnamā un citur.

Tiek uzskatīts, ka kukuļi naudas, golfa klubu dāvanu karšu, atvaļinājumu un luksusa "Mercedes" automašīnu veidā amatpersonām maksāti, lai panāktu uzņēmuma uzvaru konkursos simtiem miljonu dolāru vērtībā.

Komentāri (67)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu