PB Latvijai rosina sāpīgu budžeta samazināšanu (470)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pasaules Banka (PB) Latvijai rosina apsvērt sāpīgus budžeta izdevumu samazināšanas lēmumus, kas iedzīvotāju ienākumus varētu samazināt vēl vairāk un skartu valsts pārvaldi, pensijas un sociālos pabalstus, kā arī veselības aprūpi un izglītības sistēmu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošie dokumenti.

PB delegācija Rīgā no 16. līdz 26. martam strādājusi ar Latvijas valsts izdevumu pārskatu. Sagatavotajos dokumentos par iespējamajiem 2011.gada budžeta izdevumu samazināšanas pasākumiem PB rosina izvērtēt vienotās atalgojuma sistēmas izveidi valsts institūcijās un centralizētas jaunu amatu izveides kontroles ieviešanu, kas ļautu ietaupīt līdz desmit miljoniem latu.

Ieteikts turpināt darba vietu samazināšanu, galvenokārt ministrijām pakļautajās aģentūrās, valsts uzņēmumos, kā arī pašvaldību institūcijās, kas palīdzētu ietaupīt 10 līdz 20 miljonus latu. Rosināta arī turpmāka valsts funkciju konsolidācija vai atteikšanās no tām, kas ļautu samazināt valsts budžeta izdevumus par līdz pat 50 miljoniem latu. Šīs reformas galvenokārt varētu attiekties uz valsts uzņēmumiem un dažādām aģentūrām.

Valsts finanšu pārvaldības kontroles pastiprināšana palīdzētu ietaupīt 10-30 miljonus latu, uzskata PB, kura rosina arī rūpīgāk kontrolēt Izglītības, Kultūras un Satiksmes ministriju pakļautībā esošajiem valsts uzņēmumiem un institūcijām piešķirtā finansējuma izlietošanu un nodrošināt neatbilstoši izlietoto līdzekļu atgūšanu.

Ierosināts atcelt tiešās subsīdijas gan valsts, gan pašvaldību uzņēmumiem, kas strādā ar zaudējumiem. Ietaupījums no tā valsts sektorā varētu sasniegt 40-150 miljonus latu, bet pašvaldību sektorā - 20-70 miljonus latu.

PB arī rosina izvērtēt pensiju neapliekamā minimuma samazināšanu no 165 līdz 80 latiem mēnesī, kas ļautu ietaupīt 85 miljonus latu. Ja neapliekamais minimums tiek samazināts līdz 140 latiem, ietaupījums budžetā veidotu 24 miljonus latu. Tāpat ierosināts atcelt piemaksas pensijām, kas pārsniedz 140 latus mēnesī, par līdz 1996.gadam veiktajām sociālajām iemaksām, un tas ļautu ietaupīt 120 miljonus latu.

Rosināts arī ieviest vispārēju pensiju indeksāciju, pamatojoties uz patēriņa cenu indeksa izmaiņām. Tas 2011.gadā ļautu budžetā ietaupīt 31 miljonu latu.

Ieteikts atcelt vecāku pabalstu strādājošajiem vecākiem un aizstāt to ar ģimenes valsts pabalstu 100 latu apmērā. Šī reforma budžeta izdevumus samazinātu par 65 miljoniem latu.

Savukārt 27,4 miljonus latu varētu ietaupīt, par 50% samazinot valsts budžeta finansētās vietas visās augstākās izglītības iestādēs, vai arī par 50% samazināt budžeta finansējumu katrai studiju vietai, starpību sedzot studentiem, uzskata PB.

Tāpat rosināts pārtraukt subsīdijas studiju kredītiem, tādējādi ietaupot 6-20 miljonus latu.

Bet veselības aprūpes nozarē paredzēts samazināt gultas vietu skaitu valsts slimnīcās līdz 450 uz 100 000 iedzīvotāju, tādējādi 2011.gadā ietaupot desmit miljonus latu.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace apstiprināja, ka saņemts šāds PB dokuments ar sākotnējo redzējumu un ieteikumiem. Tomēr šis esot tikai sākotnējais ziņojums, jo PB tehniskās palīdzības Latvijai ietvaros vēl tikai sagatavos ziņojumu par publiskā finansējuma izvērtējumu veselības un izglītības nozarē, kā arī sociālajā jomā. Paredzams, ka gala ziņojums tiks sagatavots maijā vai jūnijā.

Finanšu ministrija saskaņā ar valdības apstiprināto 2011.gada valsts budžeta projekta izstrādes grafiku divu nedēļu laikā pēc PB izvērtējuma saņemšanas iesniegs valdībā informatīvo ziņojumu par tajā paustajām atziņām un priekšlikumiem.

Informācija, kas tika saņemta no PB pēc tās tehniskās misijas beigām pagājušajā nedēļā, nekādā veidā nav uzskatāma par Pasaules Bankas oficiālo viedokli un priekšlikumiem Latvijas valsts budžeta izdevumu mazināšanai. Tas ir tikai sākotnējais izvērtējums, kas uztverams tikai kā materiāls debatēm, nevis kā jau konkrēti realizējami priekšlikumi, uzsvēra Melnace.

Komentāri (470)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu